Obgryzanie paznokci

Myślę, że tutaj najbardziej korzystne jest tłumaczenie dziecku, że po prostu połyka w ten sposób ogrom bakterii które nie są dla nich korzystne…kilka razy powtórzyć i może w końcu się przekona kiedy zachoruje po raz kolejny, pomyśli, że to może obgryzanie się do tego przyczynia :wink:

Trzeba próbować wielu metod, któraś może w końcu pomoże.

Grimper_m23 może spróbuj tak i poproś o to samo panie w przedszkolu:
Kiedy zauważysz obgryzanie, to przerwij czynność córki, np. odciągnij ją na chwilę od tv lub go wyłącz i zapytaj, np. “co cię zainteresowało w tej bajce?” lub jeśli nie potrafi opisać zasugeruj “ten Gargamel cię czymś zdenerwował?” - jeśli przerwiemy czynność, zwrócimy uwagę na emocje dziecka i o tym porozmawiamy, to być może nawyk wygaśnie lub mała zorientuje się, że jak będzie gryzła to Ty wyłączasz na chwilę tv, co może być dla niej nieprzyjemne, jeśli bajka ją wciągnęła i może sama zrezygnuje z obgryzania.

Stresujące sytuacje w szczególny sposób wpływają na to ze dziecko obgryza paznokcie . Często przyczyną tego może być też niedobór witamin. Pamiętam ze mój kuzyn jak był mały to też bardzo obgryzal paznokcie niekiedy aż do krwi. Wtedy ciocia pozaklejala mi paznokcie kolorowymi plasterkami dla dzieci i wmowila ze to są tatuaże. No i ten sposób pomógł gdyż po około miesiacu stosowania tych tatuaży oduczyl się obgryzania.

Dzięki dziewczyny, wypróbuję. Mam nadzieję, że coś zadziała

Prosiłam Panie w przedszkolu aby odrywały moją córkę kiedy zauważą, ze trzyma rączki w buzi ale niestety maja tyle dzieci, że nie miały pewnie czasu patrzeć tylko na moje dziecko…mam podgląd sal przedszkola i widziałam w domku jak obgryzała to aż mną trząchało z bezsilności ;//

Ilona może spróbuj posmarować paznokcie tym lakierem paluszek. Może wtedy pomoże wiem, że jest to nie za ciekawy pomysł ale skoro Panie w przedszkolu nie dają rady przypilnować małej to gorzki smak odciągnie córkę od obgryzania.

Smaruje się paznokcie specjalnym lakierem który jest gorzki i czesc osób przestaje obgryzać. Ja jednak polecam zrobić sobie jakieś ładne paznokcie i się przestanie obzerac też tak miałam także ten sposób na mnie podziałał i już nie obgryzam paznokci 

Przez 30 lat obgryzalam paznokcie. Tak wszystkim moza usprawiedliwac...zyciowy stres itd..az pewnego dnia powirdzialam sobie Dosyć..

4 lata juz mam piekne swoje paznokcie. Na początku chodziłam do salonu na robienie paznokci. Obecnie robię sobie sama. Mianowicie paznokcie żelowe:

https://www.kreatywna.pl/uroda/paznokcie-zelowe-2021-modne-wzory-i-kolory/

Poza tym latem lubię mieć na nich różnego rodzaju wzorki ;) Tak dla odmiany. 

Moja córka zaczęła bardzo obgryzać paznokcie. I u rąk i u nóg. Tak je obgryza, że ja właściwie nie mam co jej obcinać... Muszę w końcu kupić ten gorzki lakier, to może się oduczy :) 

Marta K u nóg ? Jak dosięga buzia do stóp? Ale Ty chyba masz małe dzieci to one jeszcze tak potrafią 🙂

Mazia - córka ma 3 lata :) Ale mogę napisać, że i ja tak potrafię i gdy nie jestem w zaawansowanej ciąży, to daję radę dotknąć stopą twarzy :) 

Hehe u nóg też obgryza? 

Marta K ćwiczysz jogę,że tak potrafisz ?

Mazia - nie :) Po prostu jakieś takie mam ciało :) Ani jogi nie ćwiczę, ani niczego innego :)

Monia - tak, obgryza również u nóg. U małych dzieci to często spotykane zjawisko. 

Marta wow to mas zsuoer giętkie ciało ! Myślałam,że może taka wyćwiczona jesteś !

Hehe no to nieźle, ja to bym tak raczej nie potrafiła bo często mam skurcze w udzie jak się za bardzo wygne :D

marta K u mnie syn po tygodniu stosowania przyzwyczaił sie do jego smaku i tyle podziałał lakier

Weronisia dokładnie czasie ciężko jest dziecko oduczyć obgryzania 

Weronisia co ty mówisz przecież  to jest taki okropny smak ze niedosyc ze gorzki to jeszcze długo się utrzymuje

Hymm.. Ja tez cale zycie walczylam z obgryzaniem i lakiery na mnie nie dzialaly. Pamietam to doskonale. I przyznam szczerze ze pomaga mi to ze zrobie sobie hybrydy i nie mam jak gryzc. Po prostu tak silny nawey