Drogie Mamy!
Mam pytanie odnośnie przejścia z Nutramigenu Lgg 1 na zwykły np.Bebilon. czy mogę to zrobić po pół roku czy jeszcze czekac i podawać Nutramigen 2? Jak to u Was było?
Zapytaj najlepiej lekarza. Niektórzy mówią aby kontynuować karmienie Nutramigenem a niektórzy aby przejść na zwykłe mleko modyfikowane. Pewnie Ci coś mądrego doradzi zależy też od tego dlaczego dziecko musi miec mleko. Bo jesli np. mialo bóle brzuszka to z powodzeniem mogły minać i można próbować z normalnym mlekiem a jeżeli miało skazę białkową to lepiej karmić dalej Nutramigenem,chyba żę lekarz będzie chciał zrobić taki test jak dziecko teraz zareaguje na zwykłe mleko.
U mnie zmiana nastapila po 1 roku zycia przeszlismy z nutramigenu na bebiko z zalecenia lekarza.
znam jedną mamę, która nie przechodziła na inne mleko tylko została na Nutramigenie. Sama mialam dwie puszki jak synek był malutki, ale nie podpasowało nam. Musisz obserwować swoje dziecko czy skaza białkowa mija. Bo zazwyczaj nietolerancja białka mleka krowiego jest chwilowa. A najlepiej jest to sprawdzić podając inne mleko. Mój synek był dokarmiany preparatem mlekozastępczym tylko, że nie Nutramigen, bo tak jak mówiłam wcześniej nam nie podpasował, tylko Bebilon Pepti i po około 6-7 miesiącach podałam synkowi babydream, ulewał mocniej, więc dalam NAN i ostatecznie u nas to mleko króluje do dziś Mnie nie była potrzebna konsulatacja lekarska. Ale jeśli masz obawy i wątpliwości udaj się z nim do lekarza
Zgadzam się z roxi133 , warto skonsultować się w tej sprawie z pediatrą. Lekarz zna sytuacja Twojego dziecka i doradzi najlepiej.
Tak też zrobię - zapytam pediatry. Chce tylko znać opinie doświadczonych mam:) bo kto jak nie Wy doradzicie najlepiej:)
My też jesteśmy na nutramigenie i właśnie takie samo pytanie ostatnio zadalam pediatrze. Pani doktor powiedziała ze po 6 miesiącu będziemy mogli przejść na inne mleko ale wspólnie zdecydujemy jakie. Synek ma problemy z brzuszkiem dlatego dostaliśmy to mleko.
sunrise70 daj znać jak pójdziesz już do lekarza i co on na to
Oczywiście dam znać czego się dowiem:) ale szczerze to już bym chciała zrezygnować z tego nutramigenu - ale zobaczymy co lekarz doradzi.
u mnie to było tak że od 2 dnia życia nutramigen, w miedzy czasie próba przejscia na NAN ale nie przyjął mleka, bodajże tydzien przed skonczeniem 6 miesiaca byłam u pediatry i kazała kupic mleko nastepne i bardzo powoli mieszać z nutramigenem,
u mnie to było tak: je po 5 miarek 4 razy dziennie więc np:
w poniedziałek rano 1 miarka bebiko plus 4 nitramigen, reszta porcji mleka bez zmian
wtorek rano 1 miarka bebiko 4 nutra, potem nastepne mleko znowu 1 bebiko +4nutra, reszra porcji bez zmian
sroda 1 bebiko+4 nutra do 3 porcji a jedna porcja bez zmian
czwartek 1 bebiko + 4 nutra - do wszystkich porcji
piątek 2 bebiko +3 nutra, do reszty porcji 1 bebiko + 4 nutra
sobota 2 bebiko +3 nutra do 2 porcji a reszta jak poprzednio:)
Mam nadzieje że zrozumiałaś. Bardzo powoli się przechodzi i jelita mają szanse się przyzwyczaic bez jakiś dużych rewolucji
Dziękuję Ci Dominika1990. my od 2 tygodnia jesteśmy na nutramigenie - wcześniej był NAN ale mała miała straszne zaparcia po nim wiec wlaczylismy nutramigen tez początkowo mieszając z NANEM, bo znowu smak nie ten;) teraz tez właśnie myślałam żeby zacząć od stopniowego mieszania żeby nie robić rewolucji:) kopiuje Twój jadłospis i będziemy próbować - zapytam tylko pediatry akie mleko będzie najlepsze na nasze problemy:)
no i super że się przyda, tam urwałam w pewnym momencie ale pewnie sie domyślasz że powinno być dalej dodawanie po 1 miarce już nie podawaj NAN tylko zmien na inna firme
często na nanie są zaparcia bo ma podobno dużo żelaza
a ja właśnie slyszałam, że po Bebiku są problemy z brzuszkiem mój synek też miał, a jedna koleżanka nawet przez Fb dała ogłoszenie, że sprzeda mleko, bo jej dziecko go nie toleruje. Jednym podpasuje NAN a innym Hipp, a jeszcze jednym inne mleko
Dokładnie:) wszystko zależy od tego co lubią brzuszki naszych dzieciaczków:) najgorzej to trafić e to odpowiednie mleczko - szkoda tych bólów brzuszków podczas testowania:(
to prawda… wysypki, alergie, kolki, gazy, płacz i to może być wszystko przez źle dobrane mleko… a jak ktoś testuje tych mlek około 10? to wiadomo co może być ehm
u mnie własnie bebiko przeszło bez problemów a NAN już nie. a na nutramigenie nawet czasami się zdarzały bóle. polecam spróbować bebiko a troche brzuch moze boleć szczególnie na początku bo nutramigen podobno ma wszystkie składniki bardzo rozbite i brzuch nie ma co trawić z przy normalnym brzuchu już musi się napracować
Oj już się boję tych bólów brzuszka; i tego wprowadzania nowego mleka. Dużo przed nami; )
Niekoniecznie Twoje dziecko będzie miało bóle brzuszka!
Staram si być optymistką:) choć teraz ciężko,bo walczymy z katarem:(
nie bój się, jak maluch bedzie starszy to lepiej zaakceptuje nowe mleko
a zwalcz katar i wtedy wprowadz mleko bo moze sie ból nasilac bo jest teraz podatny na różne dolegliwości