Drogie mamy mam problem a już nawet lekarz załamuje ręce wiec może wy mi pomożecie …
Mój synek (obecnie 6 miesiecy) od urodzenia był na mm Nutramigen. Jednak przez ten czas (czyli do 5 miesiąca ) miał gesty katar który mu nie przechodził. Po 5 miesiącu razem z lekarzem postanowiliśmy przejść na normalne mleko - padło na hipp bio combiotik. Mały zareagował dobrze ale pojawiły się na twarzy czerwone plamki które jednak znikały po jakimś czasie. Pediatra powiedziała ze to pewnie od mleka i powiedziała żeby wprowadzić małemu enfamil. Synek dostał biegunkę. 3 dni samej biegunki oraz 4 dni biegunki z krwią. Codzienne wizyty u lekarza oraz w razie czego skierowanie do szpitala. Zmiana mleka na nutramigen. Obecnie biegunki się skończyły, czekamy na usg brzuszka. Mały chętnie pije to niedobre mleko. Ale … dostał okropne wysypki na twarzy. Plamki które kiedyś były małe, robią się większe i okropnie siedzą bo synek się strasznie drapie po całej twarzy oraz głowie. Policzki ma czerwone jak buraki … wiec znów poszłam do lekarza. Myślałam że pediatra da skierowanie do alergologa jednak powiedziała ze u tak małego dziecka testy nie wyjdą wiarygodne a wysypka jest alergiczna ale ona nie wie od czego więc nie ma pojęcia co małemu wypisać żeby nie swedzialo. Byłam w szoku !
Czy któraś mama też miała podobne sensacje ? Zastanawiam się od czego ta alergia, ale kiedyś słyszałam że właśnie alergia pokarmowa zaczyna się od wysypywania twarzy a mały nigdzie więcej nie dostaje tych plam.
Jakie badania mogę mu zrobić ?
Będę mu zmieniała lekarza skoro obecna pediatra nie potrafi mu pomóc …
Przepraszam ze tak dużo ale Starałam się jak najdokładniej przedstawić nasz problem.
Mojemu synkowi wlasnie zaczla sie skaza bialkowa od krostek na buzi. Ale nutramigen w naszym przypadku pomogl. Testy mielismy robione na mleko krowie i bialko mleka ale tez slyszalam ze testy u dzieci robi sie po 3 roku zycia.
A czy dziecku zaczelas moze rozszerzac diete, podawac cos innego oprocz mleka? Ale rzeczywiscie dziwne ze lekarz zalamuje rece i nie potrafi pomoc. Zdwcydowanie zmien lekarza.
Roksano - zdecydowanie powinnaś zmienić lekarza ponieważ to że lekarka nie jest pewna od czego maleństwo ma wysypkę jestem jeszcze skłonna zrozumieć ale to że nie przepisała maści na złagodzenie swędzenia -już nie ma jak usprawiedliwić. Mój synek w 2-3 miesiącu miał na twarzy krostki które przypominały potówkę ale okazały się być trądzikiem niemowlęcym , niemniej jednak zanim położna powiedziała co to jest przemywałam mu twarz przegotowaną wodą z krochmalem ( który sama robiłam z mąki kartoflanej) i powiem Ci że widziałam poprawę po przemywaniu buźki dziecka. Nie wiem czy na krostki związane z alergią krochmal pomoże ale możesz spróbować ( zacznij od bardzo małej ilości mąki). Myślę też że może dobrze byłoby założyć synkowi rękawiczki niedrapki aby nie drapał twarzy ponieważ to tylko pogarsza stan i może doprowadzić do powstania blizn.
Zgadzam się również z Lenką - zwróć uwagę czy nie uczula go jakiś kosmetyk, proszek do prania w którym pierzesz pościel czy ręczniki. Myślę że powinnaś pójść do innego lekarza i z nim zadecydować czy nie zmienić mleka na inne i wtedy zobaczysz jak synek na nie reaguje.
Podsyłam zdjęcia mojego synka z trądzikiem o którym pisałam - krochmal bardzo jemu pomagał
Synka od urodzenia kąpie w tym samym oraz piore w jednym proszku specjalnym dla dzieci. Na początku myślałam że może uczula go to w czym moje ciuchy są wyprane dlatego swoje oraz wszystkich domowników wypralam właśnie w proszku synka. Z żadnym detergentem nie miał bezpośrednio styczności, przeze mnie też nie. Niestety plamy jak były tak są nadal …
Od dwóch tygodni właśnie przez ta biegunkę pije tylko i wyłącznie ten nutramigen dopiero teraz będę wprowadzała mu na nowo jednoskladnikowe potrawy.
Chciałabym dostać właśnie to skierowanie na testy alergiczne ponieważ jeśli ma alergie pokarmowa to nawet nie bardzo wiem co mogę mu podawać a co nie, a nie chce testować na swoim własnym dziecku po czym go wyspie a co będzie dla niego dobre …
Najgorsze jest to ze myślałam że ten nutramigen to mleko właśnie dla dzieci z alergiami ale kurcze mojego małego właśnie po tym mleku wysypuje …
Roksana na twoim miejscu zmienilabym pefiatre, może inny bardziej kompetentny doradzi , ogladnie właściwie dziecko , wyda skierowanie do specjalisty .
Jak uważasz , że alergia nie jest wywołana zadym kosmetykiem, ani proszkiem to warto pomyśleć o zmianie mleka .
Roksana, a dajesz małemu jakieś herbatki? Może to one uczulają. Spróbuj może zmienić dotychczasowe mleko na preparat mlekozastępczy Sinlac, mojej znajomej córka nie miała wysypki jedynie po tym produkcie.
Ja skonsultowałabym się, oprócz innego pediatry również z dermatologiem.
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi
Nie daje małemu herbatek, aktualnie jak juz pisałam od jakiegoś czasu jest na samym mleku a do picia dostaje wode. Dziś dopiero dałam mu marchewkę. W poniedziałek mamy wizytę u innego pediatry, zobaczę czy zdanie będzie inne. Ostateczne wyjście to pojechanie sporo kilometrów od mojego miejsca zamieszkania do specjalisty chorób dziecięcych którego poleca wiele moich znajomych oraz mam.
Na pewno dobrym rozwiązaniem jest zmiana lekarz i konsultacja u polecanego. U nas pierwsza lekarka stwierdziła, że wysypka to trądzik, ale dwóch kolejnych wykluczyło i jednogłośnie stwierdziło alergię. U nas wysypywało w sumie na twarzy (czerwone plamy) oraz na nogach i rękach powstawały suche placki. Do tego problemy z kupkami były, mocno wodniste. CI dwaj lekarze również stwierdzili, że za wcześnie na alergologa. I że po 3 urodzinach najlepiej, bo teraz może coś wyjdzie, może nie, może być też błędne.
Mleko kozie może być rozwiązaniem, ale u nas nie próbowaliśmy, bo ja karmiąc nie mogłam tego pić, bo synek reagował negatywnie. Mleko sojowe też odradzam, bo często osoby z alergią na mleko krowie mają też problem z soją.
Ta pediatra nic na te zmiany skórne nie przepisywała, by łagodzić objawy? Może też jakiś probiotyk, bo układ pokarmowy raczej w średnim stanie. Do tego trzeba wziąć pod uwagę, że zmiany mleka i poprawa po dobrym mleku to też trochę trwa. Zanim układ pokarmowy u mojego synka na bebilonie pepti się poprawił, to minął dobrze ponad miesiąc. Dopiero po tym czasie też skóra była ładniejsza.
Roksana raczej nie dostaniesz skierowania na testy alergologiczne, bo faktycznie u tak malych dzieci albo ich się nie wykonuje, a jak się wykonuje to wychodzą niewiarygodne, bo to się może zmienić.
Powiem Ci, że mój synek też był alergikiem. Karmilam do moim pokarmem, ale dokarmiałam mm. Przetestowałam 7 mlek, w tym Nutramigen. Powiem Ci, że Nutramigen nam się kompletnie nie sprawdzał i przeszłam na Bebilon Pepti. Jak ręką odjął. Wszystkie problemy skórne na twarzy się skończyły. Żadnych krost niczego.
I lekarz mógł wypisać maść Laticort. Po jednym, dwóch posmarowaniach buźki, krostki by zniknęły(jeśli to alergia na mleko) U nas tak było i działało
Polecam zmianę pediatry niestety, bo lekarz, który nie wie, jaką maść przepisać to nie lekarz, tylko konował
Dobry wieczór.
Rzadko się zdarza, że wysypka alergiczna jest umiejscowiona tylko na twarzy. Zmiany wynikające z alergii chętnie występują na kończynach. Maluch otrzymuje nutramigen, czyli, teoretycznie mieszanka eliminacyjna powinna spowodować ustąpienie a nie pojawienie się zmian. Proszę pokazać dziecko dermatologowi, może to być trądzik niemowlęcy, który lubi być na twarzy. Wygląda okropnie ale przemija. Można dziecku dać Fenistil w kroplach , który trochę zmniejszą świąd 2-3 x 5 kropli. Twarz przemywać przegotowaną wodą. W aptece może Pani zapytać o delikatny krem do twarzy łagodzący.
Jeżeli dermatolog wykluczy chorobę dermatologiczną, będzie potrzebna wizyta u alergologa. Nie chodzi tutaj o testy ale o ustalenie, czy jest to alergia na podstawie wyglądu zmian i ewentualnie zaplanowanie leczenia objawowego, przynoszącego ulgę.
Pozdrawiam
Juz trochę mamy sytuację opanowana okazało się jednak ze mały ma alergie na białko mleka krowiego …
Czy rozszerzając mu dietę musze uważać na jakieś pokarmy, lub czy są jakieś całkowicie zakazane ?
Na pewno trzeba uważać na pokarmy z białkiem krowim Mój synek długo nie mógł też mięsa wołowego jeść, Soi nie polecam. A tak to chyba każde dziecko po swojemu. Ja czekałam dłużej z podaniem pomidorów - ponoć czesto uczulają, a u nas długo też była reakcja. Ale mogło być to przez podrażniony układ pokarmowy. Najlepiej podawać wszystko tak by móc obserwować, czy jest reakcja alergiczna czy nie (nam mówiono, że do 3 dni może wyjść). Pojedynczo.
Na poczatek mozez zrobic badanie z krwi. Moj synek tez jest alergikiem i wysypuje go na twarzy i na ramionach tylko. a ma uczulenie na mleko krowie.kozie (pije jaglane),cytrusy, jablka itd. Troche tego jest ale ma juz 4 latka i sie nauczylismy z tym zyc:)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.