ja dawałam po roku
A ze mnie się śmieją, że taki rygor żywieniowy mam. Moja szwagierka roczniakowi daje pasztet i kinder beuno i cała rodzina ją po plecach klepie a na mnie patrzą jak na wariatkę, że pieczarkowej nie chce dać i soli i cukru!
Drogie mamy niżej w komentarzach znalazłam zdjęcie z przykładem produktów, które można dziecku podawać w danym miesiącu. I tam jest że w 7-8msc można dać kukurydze. Np do zupki moge dać kukurydze konserwową np bonduelle (bonduelki) lub groszek z tej samej serii??
Ciastelina, ja też z podobnych powodów uchodzę w rodzinie za wariatkę. U mnie jeszcze dochodzi wieczne zdziwienie ‘a czemu ty ją tak śmiesznie nosisz/podnosisz?!’
Paula95 myślę, że to nie jest dobry pomysł podawać tak małemu dziecku żywności z puszki. Poniżej wklejam link artykułu, który może Cię zainteresuje. Kukurydza z puszki | Mamotoja.pl
Anna dziękuję bardzo za odpowiedź
Kapusta jest ciężko strawna ja dopiero po 2 latach wprowadzę
Mój 5 latek do tej pory nie je fasoli, grochu, a kapustę tylko w zupie. Tych pierwszych dwóch nie lubi i nie da się go przekonać, za kapustą nie przepada, trochę się nauczył, ale szału nie ma.
Niektórzy dają szybko i dzieci chętnie jedzą - nic im nie jest.
Są to ciezkostrawne produkty chyba nie wcześniej niż po 2 roku życia ☺
Moja ma 2 latka i próbowała już bigos
Dobrze wiedzieć na przyszłość
Aneczka no i prawidłowo ! tzreba dziecku wszystko wprowadzać i sprawdzać reakcję.
Mazią dokładnie. Trzeba podawać i obserwować jak się nic nie dzieje to czemu nie podawać
Można podawać od początku rozszerzania diety - ugotowane bez soli, mogą być w formie pasty, zaczynając od małej ilości np. kilka ziarenek grochu lub fasoli,tak samo z ciecierzycą, soczewicą, rośliny strączkowe są bardzo zdrowe i zawierają dużo składników mineralnych i błonnika, trzeba pilnować aby dziecko wystarczająco piło wodę. Jeśli będzie źle się potem czuło to oczywiście odstawić i spróbować za jakiś czas.
Można podawać i obserwować co się dzieje ;))
Trzeba powoli wszystkiego próbować
Nie wcześniej niż po drugim roku zycia, takie jedzenie potrafi złożyć dorosłego a co dopiero niemowlaka :P
Wydaje mi się że tak dopiero po skończeniu 2 roku zycia:) Te warzywa są dosyć wzdymajace i ciężkostrawne dla dorosłego czlowieka:) A cóż powiedzieć dla takiego młodego rozwijającego się żołądka.:)
I to też stopniowo wprowadzać. Żeby nie na " Hura".
Buziaki:*
A powiedzcie mi co podajecie swojemu dziecku które skończyło roczek?