Czym czyścicie nosek swoim maluchom? pediatra powiedział, że w dzisiejszych czasach nie używa się już “gruszek”.
Mam i aspirator i gruszke, natomiast coreczka jeszcze nie miala kataru a jedynie takiw suche gilki więc ciezko mi powiedziec co sie bardziej sprawdzi. Probowalam raz usunac te suche aspiratorem, coreczce sie podobalao zasysanie i sie smiala. Te suche gilki zazwyczaj sa przy samym wejsciu do noska, usuwam je patyczkiem higienicznym z ogranicznikiem.
wcześniej mieliśmy fridę teraz mamy aspirator z canpola i jest świetny
Paulina tez mamy canpol: wyglada porzadnie, dobrze wykonany i wygodne opakowanie do przechowywania tez jestesmy zadowoleni.
Ja zdecydowałam się na gruszkę. Jak młody miał katar, to dla mnie to była droga przez mękę, a dla syna, jak walka o życie. Sama nie wiem co jest lepsze. Na codzień noska nie czyszczę, żeby nie naruszyć delikatnej błony śluzowej.
Mam aspirator i spray do noska z woda morska. Obie rzeczy sprawdzaja sie niesamowicie. ![]()
Zdecydowanie polecam aspirator, do tego sól fizjologiczną żeby przeczyścić nosek i nawilżyć gdy nie ma większego kataru i nie ma potrzeby używania aspiratora.
Aniu, co do aspiratorów, tutaj możesz poczytać:
https://lovi.pl/pl/forum/13/10647
Nosek można zakropić solą fizjologiczną, albo mlekiem z piersi i użyć aspiratora. Dlaczego gruszki nie są polecane? Nie spotkałam się z taką opinią.
pediatra do której chodzilismy, powiedziała gruszka nie wyciągnie wszystkiego z noska i jest to stara metoda. Przed porodem kupiłam gruszkę, a teraz zaopatrzyłam się też w taki aspiratorek do nosa. Takie suche gilki wyciagam tym aspiratorkiem, gruszke tez czasami uzywam. A powiedzcie mi jeszcze jak czesto czyscicie dzieciom noski? Mój syn nie ma kataru a takie suche gilki, nie ukrywam że czyszcze mu nosek codziennie. Nie zakraplam mu niczego do noska bo nie lubi tego i zaczyna od razu płakac.
Ja zaopatrzyłam sie w aspirator z Canpolu, mam nadzieję, ze posluzy ![]()
Ja myślę żeby zakupić Fride. Choć czytając Wasze komentarze zaczęłam się zastanawiać nad tym z Canpolu. Moglybyscie napisać dlaczego zdecydowałyscie się na ten ?
Evelin, zanim kupisz Fridę, zastanów się czy na pewno chcesz odciągać ustami. Weź pod uwagę to, że mimo filterku możesz cierpieć na infekcję górnych dróg oddechowych.
Mamy i gruszkę, taką malutką z silikonową końcówką, nie powiem ale przydawała nam się. Nawet jak córa już nie była noworodkiem, to do wyciągnięcia jakiś pojedynczych wystarczała. Aspirator z canpola i katarek do odkurzacza. Aspirator super w nocy, gdzieś na wyjeździe itd. Minusem dla mnie jest to, że przy większym katarze nie mam siły tak porządnie wyczyścić córce noska. Katarek do odkurzacza jest u nas używany bardzo często i nie wyobrażam sobie go nie mieć.
A znacie jakiś aspirator który nadaje się i do odkurzacza i do ust ? Taki 2w1?
Ja też mam gruszkę z silikonową końcówką i uważam że to najlepsza metoda czyszczenia noska malucha ![]()
Pozdrawiam
Ja do czyszczenia noska uzywalam aspiratora do noska albo zwykla sol fizjologiczna i nic więcej.
Znalazłam w aptece gruszki, takie jak były dawno temu. Kolor zwykle ciemny. Różne rozmiary, spróbuję na początek taką.
Gruszki nie są polecane bo nie da się ich wyczyścić, po paru użyciach jest strasznie brudna w środku. Polecam przeciąć używaną kilka lat jest tam pięknie rozwinięta pleśń i inne paskudztwa.
My też mamy problem z noskiem, ciężko wyczyścić tak żeby nic tam nie przeszkadzało przez dłuższy czas. Zakraplam sól fizjologiczną, czasami wodę morską i odciągam aspiratorem z Canpola - naprawdę dobry.
Obiło mi się o uszy że Katarek da się podłączyć do odkurzacza u nas by się chyba nie sprawdził bo odkurzacz na wodę więc więcej przymiarki niż roboty.
Tradycyjnej gruszki nie polecam. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest aspirator, niektóre z nich mają filtry, inne nie, np. ten z Canpol Babies. DO tego oczywiście zakrapianie noska solą fizjologiczną. Dobrze też po zakropieniu noska położyć dziecko na brzuszku, wówczas wydzielina łatwiej może wypłynąć, nawet czasami nie trzeba używać aspiratora.
Zamówiłam dzisiaj na gemini aspirator Sopelek 3. Nadaje się do ust i do odlurzacza