Nocne pobudki 9-cio miesięcznego synka, płacz przewracanie się na brzuszek , czy na pewno ząbkowanie?

Witam,
niepokoją mnie nocne specyficzne pobudki mojego 9-cio miesiecznego synka, od 3 razy do nawet 8 czy 10 razy w ciagu nocy…pytanie, czy taka ilośc pobudek może naprawdę wskazywać na bolesne ząbkowanie? synkowi wyrżnely sie zwa dolne zabki juz w 5 miesiacu. Teraz widzę, że jeden górny sie dopiero co wyrżnął, drugi lada moment sie pojawi.
Synek za każdym razem budzi sie z płaczem, po czym od razu przekręca sie na brzuszek ( w dzień uwielbia bawić sie na brzuszku, pełzać, szybko i sprawnie sie przekręca, cieżko mu zmienic pieluche bo chce sie przekrecac).
Czasem jak dłużej nie podchodzę jak płacze po przebudzenie, to nawet siada (w półśnie). Staram się reagować szybko i podchodzić do niego mimo wyrwania ze snu i zaspania (śpi jeszcze w tym samym pokoju co mama) i jak tylko daję mu smoczek, i czuje moja obecność, uspokaja sie wyraźnie i zasypia. Czasem smaruję mu dziąsełka żelem na ząbkowanie, jak mi poradzono, po czym daję smoczek i zasypia.
Te przebudzenia zaczeły się jakoś odkad skończył 7 miesięcy. Mały niemalże od urodzenia spał jak suseł całe noce, bite 10-12 godzin, co jest prawie niespotykane, … a tu trach i taka dziwna zmiana. Są noce spokojniejsze, kiedy to obudzi sie 2-3 razy, lub cięższe, jak przedwczoraj- ok 9 razy. Rzadko bywa sytuacja gdy jest nieutulony w płaczu, smoczek nie pomaga, wtedy daje mu pierś. Choć musze tego unikać, bo jest b duzy wagowo jak na swój wiek:-)
Tata od początku września został tymczasowo oddelegowany do pracy w innym mieście i maly widuje go na weekendy i czasem w środku tygodnia. Czy może to być podłoże psychologiczne -tęsknota za ojcem? Chce sie upewnić, że mama jest obok i czuwa nad nim? Zauważyłam dziwną zależność, może przypadkową, że jak tata jest w domu, to malutki śpi lepiej…
Już sama nie wiem co mam o tym myśleć, chciałabym by malutki spał spokojniej. Może któraś z mam miała podobny problem?
Pozdrawiam wszystkie mamy:-)