Nocne krzyki i histeria

Hej!

dawno mnie tu nie by艂o 馃檳馃檴馃檲

dziewczyny pomocy. 
synek sko艅czy艂 2 lata. od ponad tygodnia budzi si臋 w nocy z dzikim wrzaskiem i histeri膮. Nie wiem co robi膰. po pobudce nie 艣pi Ok godziny, zasypia wy艂膮cznie na mnie i najch臋tniej w salonie.

nie wiem czy to wa偶ne, ale chorowa艂 Ok 2 tyg temu, mia艂 bardzo wysoka temp 40stopni Wtedy krzycza艂 z b贸lu. 
probowalismy z m臋偶em odci膮膰 bodzce przed zasypianiem (bez tv, bajek) i zostawi膰 w korytarzu zapalone 艣wiat艂o - nie pomaga. Od pocz膮tku tego miesi膮ca chodzi do nowego 偶艂obka (jest bardzo zadowolony chodzi tam z ch臋ci膮). Pom贸偶cie. czym mo偶e by膰 spowodowane to wybudzanie I te p艂acze? Na pytanie dlaczego p艂acze nie potrafi odpowiedzie膰, m贸wi tylko ze chce do mamy si臋 przytulic

Mi to si臋 wydaje 偶e tak mo偶e odreagowywa膰 stres zwi膮zany ze 偶艂obkiem, mo偶e chodzi tam ch臋tnie ale to zawsze nowa rzecz, du偶o dzieci, obcy ludzie. My doro艣li czasem te偶 lubimy now膮 prac臋 jeste艣my ni膮 podekscytowani a jednak si臋 stresujemy, dlatego ma艂e dziecko r贸wnie偶 mocno odczuwa ten stres. 

Gdzie艣 czyta艂am 偶e u dziecka w艂a艣nie w nocy wychodzi najwi臋cej emocji bo m贸zg dziecka w nocy pracuje i st膮d mo偶e si臋 kr臋ci膰, wybudza膰. 

Ojej nie zazdroszcze tej sytuacji chociaz jakis czas temu przechodzilismy przez podobny czas z nasz corka ktora jeszcze nie ma 2 lat;/ 

Budzila sie w nocy z piskiem i krzykiem jedyne co dzialalo to albo wybudzenie albo ululanie kolysankami wczesniej pomagal nam jelonek canpola delikatne melodie ktore odrazu wlaczalam jak mala zaczynala sie krecic ;/ ale u nas czasami spozniona butelka tez dzialala krzykiem;/ oj trzeba przetrwac ;/ 

Pani psycholog calkiem niedawno zmdawala odpowiedz w takim temacie na forum jak znajde watek to wkleje link;)

W kazdym razie chodzilo o emocje dzieci i ze jest to naturalny proces rozwoju dziecka, warto jednak miec na uwadze ze ostatnia infekxja jak rowniez 偶lobek to duzo jak dla malego czlowieka wiec  odreagowuje w nocy ;/

Oj wspolczuje , ale w艂a艣nie mo偶e odreagowac tak ca艂y dzie艅 niestety 

U nas jest podobnie od kiedy syn zacz膮艂 chodzi膰 do przedszkola wi臋c mo偶e zmiany jednak maj膮 wp艂yw na dziecko lub to co jemu 艣ni si臋 w nocy...

Nowe miejsce mo偶e mie膰 wp艂yw na te nocne p艂acze, nawet je艣li synek ch臋tnie chodzi. Mo偶e warto podpyta膰 pa艅, czy nie mia艂 konfliktu z jakim艣 dzieckiem albo nie wydarzy艂o si臋 co艣 szczeg贸lnego? Czasem mo偶e nam si臋 wydawa膰, 偶e nic si臋 nie dzieje, ale z do艣wiadczenia wiem, 偶e nawet drobiazg potrafi wywo艂a膰 u malucha sporo emocji.

Ja zauwa偶y艂am.,  偶e panie nie m贸wi膮 w przedszkolu o wypadkach... pierwszego dnia zadrapanie na szyji.. wczoraj rozdarte kolano ...  Kiedy pytam to niby wszystko jest ok i nigdy 偶adna nie wspomni o takich wypadkach

Wiesz justys czasami panie te偶 wszystkiego nie widz膮 ale 偶eby ukrywa膰 co艣 specjalnie to te偶 tak by膰 nie powinno

Syn m贸wi艂,  偶e kiedy upad艂 bo dziewczynka go popchn臋艂a to przysz艂a pani i przytuli艂a go. ;) dziecko w tym wieku wszystko powie ;)

BArfzo 艂adne zachowanie :)

U nas zazwyczaj krzyki wyst臋puj膮 po dniu pe艂nym emocji. Nie s膮 straszne bo to zazwyczaj albo wo艂a imi臋 kolegi, ale krzyczy "zostaw mi to". Pog艂askam to i przechodzi. Do rana spok贸j. U ma艂ego dziecka jednak jest mn贸stwo emocji z kt贸rymi niekoniecznie mo偶e sobie poradzi膰. 

M贸j Jasiu te偶 cz臋sto m贸wi o drobnych "wypadkach" w przedszkolu ale panie nic nie m贸wi膮. Wi臋c chyba nic z艂ego si臋 nie dzieje. W ka偶dym b膮d藕 razie nie przychodzi z siniakami czy zadrapaniami :) 

To powiem Ci, 偶e u mnie c贸rka ma podobnie o kilku dni, mo偶e co艣 siedzi w pogodzie albo nie wiem... 

Normalnie przesypia ca艂e noce, zasypia normalnie, ma 2,5 latek, a od kilku dni o sta艂ej porze p艂acz w nocy nie wiaodmo dlaczego i za drugim razem przyjdzie do mnie do 艂贸偶ka.