Ja również dużo czytałam na ten temat będąc jeszcze w ciąży tym bardziej że No spe brałam od 11 tygodnia ciąży i to 3*dziennie Nospa forte. Mój synek ma wzmożone napięcie mięśniowe i z tego powodu się rehabilitujemy. Nie zastanawiam się nad tym co się stało, kiedy i dlaczego ponieważ nic mi to nie da. Rehabilituję synka i najważniejsze jest dla mnie to ze widzę postępy. Owszem będąc na wizycie u neurologa podczas rozmowy, wywiadu pytała mnie o leki o nospę również ( zapytała o jakąś grupę leków ale ja nie wiedziałam o co pyta - ponieważ podała jakiś medyczny termin i wyjaśniała mi że chodzi o leki rozkurczowe) więc pewnie jak każdy stosowany lek ma swoje skutki uboczne ALE mam świadomość że gdyby nie leki rozkurczowe mojego synka mogłoby dzisiaj nie być. Wiem że czasami rodzice chcą wiedzieć co i dlaczego się stało że dziecko ma problemy ale na te pytania czasami nie ma jednoznacznej odpowiedzi i nie warto się tym zadręczać tylko iść do przodu
Ja brałam no-spe przez całą pierwsza ciążę - był czas, że regularnie ale i też, tylko gdy coś się działo. Jeżeli nie musiałam to starałam się nie brać ale na początku ciąży brałam duphaston i no-spe i lekarz kazał odstawić, to na następny dzień już byłam w szpitalu…: / wiec brałam leki niemal całą ciążę ale w rozsądnych dawkach i nie ciągle…
Co do zdrowia dziecka to mój synek jest okazem zdrowia i rozwija się prawidłowo - nigdy nie mieliśmy problemów z napięciem mięśniowym a Maluszek bardzo szybko zaliczal kolejne etapy rozwoju. Z mowa nie jest jakoś super ale patrząc po rówieśnikach jest ok.
Rodzice bardzo często doszukuja się przyczyn nieprawidłowości w rozwoju czy zdrowiu dzieci w jakiś działaniach, które chronią dziecko czasem już od momentu poczęcia, tylko, że zapominają, iż gdyby nie te działania dziecko nie byłoby na świecie albo zmarło jeszcze w okresie niemowlęcym…
Ja również brałam , ale nie Nospę tylko Scopolan przez pól ciąży,ale na szczęście moja mała nie ma problemów ze zdrowiem. Mój lekarz kazał mi kupić Scopolan, bo twierdził, że dla kobiet w ciąży Scopolan jest bardziej odpowiedni niż Nospa- wiem, że Nospa jest przepisywana kobietom w ciąży, ale na ulotce pisze aby nie zażywały jej właśnie kobiety w ciąży
Ja brałam nospę, ale nie całą ciążę, gdzieś pod koniec chyba 2 trymestru, początkiem 3 zaczęłam regularnie, a wcześniej tylko objawowo. U nas nie wystąpił problem z napięciem mięśniowym.
W trakcie ciąży brałam spasmoline teovent magnez, wszystko by tylko nie brać nospy słyszałam złe opinie na jej temat ale bardziej względem ciąży niż późniejszego rozwoju postnatalnego dziecka. Ponoć powoduje rozwieranie się szyjki macicy w ciąży
No to powiedzcie mi dlaczego przepisuje się Nospę kobietom w ciąży, jeżeli powoduje skracanie się szyjki ? To jest dla mnie niepojęte ! Moja siostra jest teraz w ciąży i również jej lekarzkazałbrać Nospę, od razu kazałam jej kupić coś zastępczego
To może są jakieś mamy, które po no-spie miały problemy z szyjka?
A ja to jakiegoś widocznie pecha miałam, bo mimo brania no-spy nie doczekałam się w ogóle jakiekolwiek akcji ze skracaniem czy rozwieraniem…
Moze napisze prace doktorancka w tym temacie bardzo mnie zaciekawil.
Poprosze o dyskusje tutaj i jak najwiecej wypowiedzi. Bardzo dziekuje. Ten temat mnie bardzo interesuje.
Moze nie kazdy z lekarzy wie i zdaje sobie sprawe ze nospa MOZE wywolywac problemy z napieciem miesniowym u dzieci lub skracanie czy rozwieranie sie szyjki… Bo poki co, sa to jedynie doniesienia… Spekulacje w tym temacie.
Ja bralam w 21 tygodniu nospe 3x1 przez tydzien…
W 30 tyg.wyladowalam w szpitalu ze skrocona szyjka, ale wiazalabym to raczej z moja budowa anatomiczna anizeli z nospa.
I wtedy od 30 do 37 tyg. zazywalam nospe rowniez 3x1. Obecnie koncze 38 tydzien. Mam nadzieje, ze Dzidzia bedzie zdrowa… Takze u mnie nospa pozniej juz pozniej nie wywolala skracania ani rozwierania szyjki
Moze to tez zalezy od tego w jakim okresie sie spozywa ta nospe??
Jestem po odstawieniu lekow. Zastanawiam sie po jakim czasie “zaskocze”
Mam 3 córki. W każdej ciąży brałam No-Spe. Nie regularnie, lecz doraźnie - w razie bólów czy skurczy. Żadna z moich córek nie ma problemu z napięciem mięśniowym mówiąc ogólnie. Jedna ma tylko problem z napięciem w jednym mięśniu odpowiedzialnym za kształt stopy, ale to wiązałabym ze wcześniactwem, a nie No-Spą.
A ja brałam no-spę przez przynajmniej połowę ciąży i moja córka ma wzmożone napięcie mięśniowe więc to chyba nie ma związku…u mnie przyczyną wnm jest to,ze miałam nadciśnienie w ciąży…
Kolezanka brała nospę przez 3 miesiace (i jeszcze parę innych leków), i to nospę max w dużych dawkach, dziecko jest zdrowe, nie ma zadnych problemów z napięciem. Dziecko jest w brzuchu dobrze chronione, nie martwcie sie na zapas.
Ja brałam no spę praktycznie od początku. Skurcze,bóle brzucha,napinanie od 18 tc więc musiałam,bo groził mi przedwczesny poród a w dniu cesarki moja szyjka nawet o mm się nie skróciła Lekarze się dziwili,że moja szyjka jest taka długa i wytrzymała.A czasem na prawdę musiałam brać 2 dziennie i całą ciąże się martwiłam,że dostanę rozwarcia,szyjka się skróci,że założą mi pessar czy coś ale zawsze okazywało się,że to moje paranoje. Moje dziecko nie ma napięcia mięśniowego,tyle co rączki miał zaciśnięte ale wkładałam mu w dłonie swoje palce i już jest good I tak samo lekarze wiążą to ze wcześniactwem(urodził się miesiąc przed tp)
Ja z synem brałam nospe i nie zauważyłam żeby coś się z nim teraz działo mówi normalnie nigdy nie mieliśmy problemów z napięciem miesniowym
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.