Niskie ciśnienie w ciąży

Kasia.S., ja w ogóle kawy nie piję. Nie lubię. Z kawy lubię zapach, jak ktoś sobie dobrą kawę zrobi :wink:

Spacery średnio dobre, bo brzuch strasznie mi ciąży, twardnieje mi po kilku minutach spaceru… do tego ja mieszkam w górach, nie mam płaskiego terenu blisko :wink: No i orientuję się, że ciśnienie niskie, jak już jest porządnie niskie, że ledwo żyję.

gudrun, jeśli Ci twardnieje brzuch to może być niedobór magnezu, ja sama wylądowałam w szpitalu z bolesnymi skurczami i twardym brzuchem, natychmiastowo zostałam przyjęta na oddział, dostałam kroplówkę z magnezem i przez kolejne dni dostawałam magnez i no spę 3 razy dziennie. Jeśli chodzi o to niskie ciśnienie to radzę natychmiastowo zgłosić się do lekarza, z ciśnieniem w ciąży nie ma żartów, nieważne czy jest ono niskie czy wysokie! Trzymaj się dzielnie :slight_smile:

Tak ja na twardnienie biore magne b6 3×1 .
Moj lekarz tez sie martwi moim cisnieniem a przewaznie jest ono podwyzszone ale jak narazie nic zlego sie nie dzieje w zwiazku z tym.

Spacery są zalecane jak najbardziej ale nie podczas spadku ciśnienia do takiej drastycznej normy bo występują wtedy zawroty głowy. dziewczyny i można stracić przytomność…lekarz w takich sytuacjach zalecił położyć się z nogami w górze…zapytajcie lekarza o to jak postępować w takich sytuacjach i nie wybierajcie się na spacery… Kiedy już ciśnienie wzrośnie oczywiście spacerki są wskazane ale to jak dobrze się czujemy…Ja miałam tak niskie ciśnienie w ciąży więc wiele mogę o tym powiedzieć…

Ja tez tal mialam, w sumie niskocisnieniowcem jestem od kad pamietam.
A stawialam na poranna kawe i duzo spacerkow. Do samego konca robilam sobie nie długie przechadzki, pamietam pierwsze skurcze zwiastujace zlapaly mnie wlasnie na swierzym powietrzu pod czas jednego ze spacerow.

Ja od zawsze jestem nisko ciśnieniowcem. Na to pomaga jedynie kawa,którą powinno się ograniczać w ciąży ze względu na zawartość kofeiny. Jeśli tak spada CI ciśnienie zrób sobie bardzo słabą kawę z dużą ilością mleka. Pij raz na jakiś czas. Skonsultowałam to z moją ginekolog, więc napewno CI nie zaszkodzi. Nie pij kawy rozpuszczalnej, bo ona zawiera więcej kofeiny(szczególnie odmiana robusta) najlepiej z 1 płaskiej łyżeczki 100% arabikę (sypaną). Dużo odpoczywaj. Skonsultuj też to oczywiście ze swoim ginekologiem, on musi o wszystkim wiedzieć. Najlepiej weź od niego nr telefonu albo maila. Będziesz spokojniejsza.

O kawę koniecznie zapytaj swojego lekarza prowadzącego on widząc Twoje wyniki zadecyduje czy możesz ją pić…my możemy tylko podpowiedzieć :wink:

Kawy nie piję, a z mlekiem tym bardziej. U mnie to się kończy rewolucjami żołądkowymi. Na razie ciśnienie mi się troszkę uspokoiło, już do 90/45 nie spada, ale w okolicach 100/50 to najniżej. jutro mam wizytę u lekarza, zobaczymy co jeszcze powie. Rodzinny kazał się nie przejmować, bo pogoda taka i to ma wpływ. A co do twardnienia brzucha, to mi tylko nospę lekarz zalecał brać, aczkolwiek u mnie to tylko bóle związane z wysiłkiem (spacer też nim jest).

Przy niskim cisnieniu trzeba uwazac na spacery bo zawsze moze zakrecic sie w glowie niestety…u mnie spadek cisnienia z 140/70 na 125/65 powodowal omdlenia niestety.

Jednorazowo miałam niskie ciśnienie i ewidentnie związane było z pogoda i małą ilością spożytych przeze mnie płynów. Warto skonsultować wyniki z lekarzem.

Gudrun, pewnie jak nie lubisz to nie ma się co zmuszać, bo ucierpi żołądek. Ja mimo, że uwielbiam kawę, to niestety czasami nie mogę jej pić, bo potem żołądek boli mnie okropnie. A pogoda też na pewno ma wpływ. Rano świeciło słońce, teraz leje deszcz…

Gudrun, ciesze sie, ze u Ciebie lepiej i ciśnienie w miarę się unormowało aby do porodu :wink:
W sumie dobrze, ze nie smakuje Ci kawa i zazdroszczę wręcz bo ja jestem strasznym smakoszem kawy…

U mnie dzisiaj ciśnienie 138/76 :confused:

U mnie zazwyczaj ciesnienie 110/70… jak spadnie juz sie pojawia bol glowy… kawy wypic nie moge bo podobnie jak dziewczyny bol zoladka ;/ ale podobno lepsze niskie cisnienie niz wysokie…

Tak zdecydowanie lepiej niższe bo tego nie leczymy…na ból głowy mi zawsze pomaga gorzka czekolada :slight_smile:

Slyszalam ze im wyzsza ciaza tym cisnienie moze mi bardziej podskoczyc:( i tego sie boje.

blle tylko nie gorzka czekolada… :slight_smile: niestety jak juz bol glowy to tylko polowa apapu pomaga…

W ciąży nie ryzykowałam zażywania jakichkolwiek leków pomimo tego, ze mówią że to bezpieczne… mnie nikt by nie przekonał do zażywania leków w ciąży…ale każdy ma prawo robić inaczej :slight_smile:

Apap jest bezpieczny w ciazy:)

Każdy brany przez nas lek najlepiej mimo wszystko skonsultować z lekarzem prowadzącym.