Niski poziom glukozy we krwi

Witam! Szukałam podobnego tematu ale nie mogłam znaleźć.

Wczoraj miałam robione glukozę na czczo we krwi jaki wynik 63,6 jest niski ponad normę bo norma na wyniki pisze od [74-100]. Czy któraś miała niski poziom? Chcę trochę się dowiedzieć na ten temat gdyż wizytę mam dopiero za tydzień, czy jest niebezpieczne dla maleństwa?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć ponieważ może to zrobić jedynie lekarz. Ja pewnie zrobiłabym jeszcze raz badanie i porównała wyniki. Znam osoby które przed badaniem cukru nie jedzą słodyczy i węglowodanów przez kilka dni fałszując tym samym wynik badania. Jeżeli nie zmieniała Pani nic w diecie to taki spadek może być spowodowany np stosowaniem niektórych leków lub wymiotami które w ciąży się zdarzają. Być może konieczna jest w tym przypadku zmiana diety (kaloryczności posiłków). Jeżeli ma Pani możliwość to proszę badać sobie poziom cukru glukometrem na czczo i kontrolnie 1 godz po posiłku i wtedy będzie wiadomo czy taki wynik się powtarza. Ja przy cukrzycy ciążowej codziennie rano badałam sobie mocz specjalnymi paskami Keto- Diastix, które pokazują min. czy w moczu występuje cukier i ciała ketonowe. Ciała ketonowe jeżeli są obecne w moczu świadczą o tym że nasz organizm głoduje a to w ciąży jest niedopuszczalne. Może lekarz zaleci Pani wizytę w poradni diabetologicznej a tam dostosują dietę do potrzeb pani i maluszka.

Nic nie zmieniałam w diecie przed badaniem

W przypadku cukrzycy ciążowej gdy kobieta nie stosuje się do zaleceń diabetologa, nie stosuje diety itd. istnieje ryzyko że dziecko będzie miało wysoką masę urodzeniową, może w przyszłości chorować na cukrzycę , a w okresie niemowlęcym może mieć problem z niedocukrzeniem. Dzieje się tak dlatego że organizm matki nie produkuje wystarczająco dużo insuliny aby zmniejszyć poziom cukru który maluszek dostaje. Cukier przedostaje się do maleństwa a insulina nie i organizm maluszka musi go produkować znacznie więcej. Po porodzie gdy maluch nie dostanie już tak dużo cukru a jego trzustka nadal będzie produkować dużo insuliny może dojść do niedocukrzenia które jest bardzo groźne dla maleństwa. Tak więc utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w ciąży jest bardzo ważne. Jeżeli Pani ma niski poziom cukru to zapewne diabetolog zaleci zwiększenie kaloryczności posiłków. Spadek poziomu cukru może być też wynikiem wzmożonej aktywności fizycznej. Moim zdaniem jeden wynik jeszcze o niczym nie przesądza. Proszę w miarę możliwości powtórzyć badanie i pokazać lekarzowi na najbliższej wizycie.

Nie pomogę, bo nie jestem lekarzem i nie miałam takiego problemu ale doradzę Ci, jeżeli bardzo się denerwujesz, konsultacje z lekarzem pierwszego kontaktu - jeżeli wszystko jest ok, to Cię uspokoi a jeśli potrzebna będzie wizyta u specjalisty pokieruje Cię dalej; )

Myślę, że gdyby było to w jakiś sposób niebezpieczne albo bardzo odbiegające od normy to z laboratorium nastąpiłby kontakt i informacja o pilnym konsultowaniu z lekarzem.
Mogło się też tak zdarzyć, że otrzymałaś zbyt małą dawkę glukozy proporcjonalnie…

U mnie na czczo była 72 a po 2h spadła do 65. Lekarz nie stwierdził niczego niepokojącego po moich wynikach

ja miałam rowniez wynik ponizje normy w granicach 63. bez zmian po 2h…i moj ginekolog stwierdzil, ze tak jest ok! Nie zlecvil powtorzenia badania ani zadnej diety. Nie wiem czy jednak nie wplynelo to ostatecznie na mase urodzeniowa mojego synka bo synek wazyl 4470g (ale moze to tez zadzialaly tendencje genetyczne do duzych dzieci). Synek poziom glukozy mial ok i ja po porodzie jak zbadalam sobie cukier to tez juz bylo ok.

Ja mam często wynik poniżej normy, ogólnie grozi to tylko tym, ze mozna zasłabnać i się przewrócić, ale jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło, za to jem slodycze w duzych ilościach i sobie tłumacze, ze mój organizm ich po prostu potrzebuje, bo rzeczywiscie lepiej sie czuję po takim docukrzeniu.

donnavito ja tez mialam niedocukrzenie tak jak pisalam wczesniej…, czytalam jednak, ze nie znaczy to, ze powinno sie jesc duzo slodkosci wówczas…wskazane sa jedynie produkty zawierajace cukry proste takie jak owoce …

ja przy cukrzycy ciazowej ma na ogol wyniki na czczo okolo 63-70, i diabetolog nie zwracal mi na to zbytnio uwagi, tylko przy wiekszym spadku jak raz mialam 59. na czczo zawsze wynik jest nizszy bo przez cala noc nic nie jesz. i nie zawsze taki wynik cukru musi sie wiazac z obecnoscia ketonow w moczu, wiem po sobie bo co prawda ketony mi sie zdarzaly ale nie zawsze a takie cukry na czczo mam odkad mierze caly czas. niebezpieczne sa spadki cukru ale to glownie chyba jakby wystepowaly tak normalnie, bo wlasnie wtedy mozna zaslabnac, ale wtedy napewno odczujesz to i zauwazysz wlasnie przez gorsze samopoczucie. Najlepiej dopytac jeszcze lekarza

Tak, zgadza się, lepiej unikac cukrów ze słodyczy, ale mimo wszystko one pomagaja, glukoza we krwi wzrasta, bo naprawde po kilku kostkach czekolady czuje sie lepiej.