Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Czy wiecie czym jest
NIEWYDOLNOŚĆ CIEŚNIOWO-SZYJKOWA ??? pomocy. miała ktoś w Waszym otoczeniu?

Spokojnie Sylwia, moja kuzynka ma taki sam problem i urodziła zdrową dzidzię w terminie, a następna właśnie niedługo ma przyjść na świat. Cały czas przy tym normalnie funkcjonawała w czasie ciąży- żadnych problemów.
Nazwa “niewydolność…” brzmi może i strasznie, ale jak jesteś młoda, zdrowa i silna to będzie dobrze. Pewnie założą Ci szew w szpitalu na czas ciąży.

sylwia-1986 niewydolnością cieśniowo - szyjkową nazywamy niezdolność szyjki macicy do utrzymania ciąży do dnia terminu porodu związaną z zaburzeniami w jej funkcjonowaniu.Oczywiście niewydolność tę można leczyć poprze założenie szwu okrężnego czy to krążka naszyjkowego…myślę,że powinnaś zachować przede wszystkim spokój i porozmawiać z lekarzem o nurtujących Cię obawach …Tak jak Beatrice pisze, pamiętaj że masz zawsze duże szanse na donoszenie ciąży i urodzenie zdrowego dzieciątka

Koleżanka tez to miała i urodziła o czasie zdrowego chłopca, poród naturalny tylko że miała założony szewek na czas ciąży ale nie wiem dokładnie w którym tygodniu jej to zakładali.

Niewydolność cieśniowo- szyjkowa to niezdolność szyjki macicy (przedwczesne rozwieranie się szyjki macicy) do utrzymania ciąży do terminu porodu. Brzmi groźnie, ale istnieją metody aby tą ciążę donosić do końca. Zazwyczaj zjawisko te rozpoznaje się w II trymestrze ciąży. Jedną z metod leczenia jest założenie szwu okrężnego metodą McDonalda, zwykle w znieczuleniu zewnątrzoponowym lub podpajęczynówkowym. Na pewno nie należy się przemęczać w ciąży, dużo odpoczywać i nie dźwigać dużych ciężarów.

Ja nie mialam tej przypadlosci, ale jak lezalam w szpitalu to wiele dziewczyn borykalo sie z tym problemem i mialo albo zalozony szewek albo na fenoterolu…

a czym to się objawia?..

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa jest to bezbolesne skracanie i rozwieranie szyjki macicy w II połowie ciąży któremu zazwyczaj nie towarzyszy krwawienie z dróg rodnych oraz przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego.
Głównymi objawami w rozpoznawaniu niewydolności cieśniowo- szyjkowej są: bóle kręgosłupa w części krzyżowej, bóle w podbrzuszu przypominające bóle miesiączkowe, uczucie napięcia w podbrzuszu oraz zwiększona ilość wydzieliny z dróg rodnych. W badaniu ginekologicznym obserwuje się skracanie i rozwieranie szyjki macicy z wpuklaniem dolnego bieguna pęcherza płodowego do pochwy. Leczeniem z wyboru jest założenie na szyjkę macicy szwu okrężnego tzw. Mc Donalda między 10-15 tygodniem ciąży.

ja wyladowalam w szpitalu w 30 tc- niewydolnosc ciesniowo-szyjkowa. Mialam tylko napinania brzucha… rzadko, ale bylo… w 3 dni szyjka z 3,5 skrocila sie do 2 cm…a pozniej do 1,5 cm i zostal zalozony mi pessar.
obecnie 37 tydz i trwamy dalej :wink: a bylo zle…
leki i lezenie robia swoje, oczywiscie pozytywne nastawienie rowniez :slight_smile:

Ja również nie miałam z tym żadnego problemu ale slyszalam ze sporo kobiet boryka się z ta przypadloscia

Ja jeszcze o tym nie słyszałam.