Witam kochani rodzice!
Na Was zawsze można liczyć więc zwracam się z pytaniem.
Mam wrażenie, że od kilku miesięcy (jestem w 29 tyg ciąży) przestałam tolerować laktozę. Nigdy wcześniej nie miałam z tym problemu (również w pierwszej ciąży), natomiast teraz za każdym razem jak zjem płatki, wypiję zbożówkę z mlekiem i tym podobne dzieje się jakieś niewyjaśnione “kombo” z moim organizmem pod postacią biegunek/ zaparć/ wzdęć/ wymiotów/ najgorszej na świecie zgagi, gorszej od tej po czekoladzie.
Czy jakakolwiek mama/przyszła mama ma lub miała coś takiego w ciąży? Sama już nie wiem, czy ja mam jakieś omamy czy co… Miałam pytać o to panią ginekolog na wizycie, ale standardowo - zapomniałam. Jednak chciałabym się dowiedzieć, czy jest ktoś kto też tak miał. I jeśli tak - jak sobie z tym radziłyście? Przecież nie można w ciąży odstawić nabiału, dzidziuś musi skądś pobierać ważne składniki odżywcze…
Dziękuję ślicznie już z góry za wszystkie odpowiedzi i każdą poradę!
Nawet jesli faktycznie masz nietolerancje laktozy to nie jest koniec swiata.
nie martw sie o dzidziusia - na rynku mozesz znalezc praktycznie wszystko z nabialu bez laktozy.
widzialam sery, mleka, maslanki, jogurty itepe itede. Kazda ciaza jest inna wiec moze byc ze w pierwszej bylo wszystko ok a teraz nagle cos sie zmienilo. Bierz witaminy dla mam i stosuj nabial pozbawiony laktozy i powinno byc ok. Na nastepnej wizycie postaraj sie zapytac o to ginekologa.
możliwe że nie tyle po laktozie co po nabiale. w ciąży można nabyć alergie która po ciąży można zniknąć ale może już zostać sama doświadczyłam alergii której nie miałam w ciąży się pojawiła. wlansie tak może być jak opisujesz warto zapytać lekarza o to A skoro podejrzewAsz że dany produkt nie służy to warto go odstawić i zastąpić czyms innym.
Wapń jest w wielu innych produktach spożywczych. Np migdałach. Możesz wyeliminować laktozę z diety i sprawdź czy poczujesz poprawę
Zawsze możesz to sprawdzić rezygnując na chwile z produktów zawierających laktozę. Wtedy tak na prawdę się przekonasz czy chodzi o nietolerancje czy nie. W sklepie możesz kupić talk jak dziewczyny wspominały wszystko począwszy od masła po mleko. Dzisiaj widziałam nawet śmietanę (W Tesco).
Jeśli chodzi o alergie to tak jak napisała Aisa w ciąży może się nam jakaś pojawić a zaraz po niej zniknie i nie będzie po niej śladu. To tak jak z cukrzycą ciążową. Ale najlepiej zapytaj lekarza a jak masz ulotną pamięć to weź artkę i zapisuj sobie pytania które chcesz zadać lekarzowi wtedy żadno Ci nie umknie.
Krycia, też ważne jest pytanie czy szkodzi ci laktoza czy mleko białka krowiego. To dwie różne rzeczy. Jeśli po wyeliminowaniu laktozy nie zobaczysz poprawy to następnie wyeliminuj mleko białka krowiego
Mama słuszny komentarz. Często jest to brane za jedną i tą samą nietolerancje a to tak jak mówisz są dwie osobne kwestie.
bardzo pięknie dziękuję Wam za porady
Odstawiłam aktualnie mleko i muszę przyznać, że jest mi trochę lepiej, ale jak wiadomo jedna jaskółka wiosny nie czyni i postaram się zachować taką dietę do kolejnej wizyty, zanotować efekty i porozmawiać na ten temat z ginekologiem
Krycia, są serki i jogurty bez lAktozy. Mleko również. Jeśli zauważyłaś poprawę po wyeliminowaniu laktozy to spróbuj te produkty. Możesz również znaleźć wapń w migdałach. Możesz je jeść jako przekąskę albo pic napij migdałowy np z płatkami albo popijać ciasteczka, co lubisz ![]()
Jest mleko sojowe, migdalowe, kokosowe. Drogie, prawda, ale skoro rezygnacja z mleka jest konkeczna to warto miec taki zamiennik ![]()
Ja tak mam, ale po spożyciu większej ilości nabiału (tylko miałam tak już przed zajściem w ciążę) Może warto zrobić test na tolerancję laktozy?
warto też pamiętać że jeśli na się na mleko krowie uczulenie to często też praktycznie około 70 proc ma też na soje więc warto zwrócić uwagę. Co do mleka jak się okaże że ma się uczulenie na mleko to może być tak że mieso pochodzace z krowy również będzie szkodzić.
Jeśli na białko masz uczulenie to nie tylko na mięso krowie ale na wszystko co pochodzi od krowy więc trzeba na to zwrócić uwagę.
A mleko w dzisiejszych czasach faktycznie można wybrać jakie się chce jest tyle możliwości. Ktoreś powinno podpasować.