A zauważyłaś coś niepokojącego? Dziecko wymiotuje, źle się czuje bądź ma wysypkę? Jeżeli zauważysz jakieś niepokojące objawy zgłoś się do pediatry.
Witam! Dziś przez pomyłkę podałam mojemu dwumiesięcznemu synkowi mleko modyfikowane, które zrobiłam 4 godziny szybciej, a którego on nie wypił. Co teraz robić? Czy dziecku grozi zatrucie pokarmowe? Pomocy !
Jeżeli nic się nie dzieje maluchowi nic nie jest. Jeśli coś cię zaniepokoi zgłoś się do lekarza
Spokojnie nie stresuj się, tylko obserwuj dziecko. Każdemu zdarzają się pomyłki, nikt nie jest nieomylny. Jeżeli nie zauważysz żadnych niepokojących objawów to znaczy, że mleko Twojemu maluszkowi nie zaszkodziło i wszystko jest w porządku.
Dałam mu mleko o 17-ej, na razie nic się nie dzieje. Od dwóch dni ciągle marudzi i płacze, byliśmy ostatnio na szczepieniu i chyba jeszcze do siebie dochodzi. Dziś cały dzień tak marudzi i po prostu z tego, że ciągle go noszę, zagapipam się z tym mlekiem. Ogólnie karmię go piersią, ale dziś wcale nie chciał z niej jeść, dlatego podałam mu butelkę, z której wypił mleko.
Obserwuj maluszka,jak będzie się działo coś niepokojącego od razu szukaj pomocy u lekarza to jest jeszcze maleńkie dzieciątko.
Moim zdaniem niepotrzebnie podałaś mm skoro ogólnie karmisz piersią.Twoje mleczko jest zdecydowanie lepszym pokarmem dla maluszka niż mm(jest ciężkostrawne,mogą wystąpić problemy brzuszkowe) może też przez to jest marudny.
Zobacz czy może w buzi maleństwa jest wszystko ok,czy nie ma jakichś pleśniawek itp. może przez to nie chce piersi.
Teraz dalam mu odciągnięte mleko w butelce, wypił i zasnął. Jeśli nadal nie będzie chciał piersi, będę go tak karmiła. Póki co jest wszystko ok. Nawet się trochę uspokoił. Pleśniawek żadnych nie ma. Podaje mu trochę mleka modyfikowanego na wieczór, ponieważ moje jest dla niego raczej niewystarczające. Zje niby dużo, a za godzinę znów budzi się do jedzenia. Także te 30-50ml mu podaje po zjedzeniu mojego.
Twoje mleko jest wystarczające, uwierz w to!Jest najlepsze z możliwych.Ja też na początku robiłam podobnie jak ty,czyli dokarmiałam tylko na noc.Najpierw pierś potem trochę mm.Po tym jak mój synek skończył półtorej miesiąca postanowiłam całkowicie odstawić mm.Tak zrobiłam, postanowiłam,że będę siedzieć i karmić ile trzeba.Jak tylko mały chciał ssać to mu dawałam i tak jest do dziś a ma już 14 miesięcy :)
Nie daj sobie wmówić,że trój pokarm jest mało wartościowy ,jest idealny dla maluszka, lekkostrawny dlatego szybciej się budzi do jedzenia :) Może też tak być ,że maluszek poprostu potrzebuje się do ciebie przytulić, poczuć mamusię, swoje bezpieczeństwo :)
Dzięki bardzo za pomoc ;) Mam nadzieję, że maluszkowi nic nie będzie po tym mleku i że dziś miał tylko taki kryzys z tym jedzeniem, bo bardzo chciałabym go nadal karmić piersią. Wiem, że mój pokarm jest dla niego najlepszy :)
Postaraj się zachować spokój, być może nic maluszkowi po tym mleku nie będzie.
Zestresowana mamusia to niespokojny maluszek;)
Myśl pozytywnie :)
Ostatnio na profilu mamyginekolog wyczytalam ze mozna podac mleko w temperaturze pokojowej bez podgrzewania chyba ze dziecko nie jest chętne aby takie wypić, nic nie powinno sie dziać ale napewno można obserwować dziecko i być spokojnym póki co, spokojny rodzic to spokojne dziecko:)
MamaLenki, można podać dziecku mleko w temperaturze pokojowej ale od momentu rozrobienia mieszanki jest podany konkretnie czas( na opakowaniu) którego nie powinno się przekraczać.Jezeli podany czas minie należy mleko wylać i zrobić od nowa świeże.
Czadem się tak może zdarzyć nie panikuj po prostu obserwuj jeśli wszystko jest ok dziecko się zachowuje Normalnie to nie ma co się martwić ale jeśli coś zaobserwujesz niepokojącego to można zgłosić się do pediatry po prostu.
Przeważnie mleko może stać do 4 godzin ale nie można go już podgrzewać drugi raz :) raczej nie powinno być żadnego problemu ale staraj się by takie sytuacje się nie powtarzaly :)
Póki nic się nie dzieje to nie widzę powodu żeby iść do lekarza . Ja czasami po godzinie daje też mleko oczywiście za każdym razem sprawdzam zwłaszcza , że teraz były upały i nawet mleko które stało krótko może się zepsuć . I strasznie śmierdzi .
Moniczka7896, dzięki za informacje , będę pamiętać :)
Dzięki bardzo dziewczyny ! Pisząc tutaj myślałam, że od razu zostanę zhejtowana, wiadomo jakie są niektóre matki, kazda uważa, że wie najlepiej. Także jestem miło zaskoczona waszymi poradami i zrozumieniem;) Maluszek śpi, właśnie go nakarmilam i usnął. Nic złego na razie nie zauważyłam.
Embia wwiadomo że każda mama chce najlepiej dla swojego dziecka A ze zzmęczenia niekiedy tak się dzieje że się pomyli buteleczki :)
Ale super że jest wszystko ok więc wydaje się że raczej nic się nie stało:) Ale warto sobie system wprowadzić że jak dziecko nie wypije mm A już napilo ssię trochę z butelki to jak nie dokończyć w krótkim czasie to najlepiej już wylać :) A jeśli nie tknelo mm to zostawić można na jakiś czas najlepiej na opakowaniu przeczytać zwykle jest informacja ale już wtedy podgrzać nie można no i najlepiej dac oznaczenie na butelkę by wiedzieć że to to mleko co stoi i od kiedy :)
W nocy i z rana udało mi się nakarmić go piersią, także mm nie musiałam dawać. Jednak potem już nie chciał ssać z piersi i znów musiałam mu dać z butelki. Kurczę, nie wiem co jest powodem tego, że tak z dnia na dzień odstawił pierś. Mam nadzieję, że jeszcze zmieni zdanie ;)
Nie poddawaj się i jeśli chcesz kp jak najczęściej przystawiaj maluszka do piersi.
Staraj się unikać podawania butelki, maluszkowi dużo lżej i łatwiej najeść się z butelki dlatego rezygnuje z piersi.
Jeśli masz możliwość to może warto skorzystać z doradcy laktacyjnego.