Niespokojny sen 6 miesięcznego synka

Mam problem z synkiem.  Do 5 miesiąca spał bardzo dobrze budził się raz na mleko i spał dalej do rana . Od miesiąca mam problem . O godzinie 20 zasypia i budzi się już o 23.30 na mleko . Zaśnie i budzi się wtedy już co godzinę płacze przrz sen i kręci się w łóżeczku uspokaja to tylko noszenie na rękach gdy jiz zaśnie odkładam to do lozeczka i znowu się budzi mniej więcej za godzinę.  Jestem tym już zmęczona i wkoncu pekam i biorę to do siebie do łóżka.  

Co robię źle? Syn nie potrafi sam zasnąć gdy się przebudzil.  

Dodatkowo od tygodnia ma wysypke na całym ciele i naderwane uszko ktg cały czas drapie przez sen.  Czy to może być powód jego niespokojnego snu ? Co mam zrobić bo niedługo się wykoncze . 

Jak mogę odzwyczaic go od spania że mną? 

Czy alergia moze być powodem takiego snu ? 

O kurcze moim zdaniem go swędzi, naderwany płatek może być objawem atopii u dziecka. Wrzuć fotkę tej wysypki. Najlepiej by było go balsamem obojętnym na noc posmarować, np Cetaphil em. Skonsultuj się z lekarzem bo może będzie trzeba lek przeciwswiadowe dać, bez recepty jest Fenistil ale lepiej najpierw skonsultować przed podaniem. 

Poczytaj też o regresie snu, pojawia się ok 4-5 miesiąca życia. 

Alergia i naderwany płatek mogę być przyczyną. 

Ja bym także obstawiała ząbki. Ma już dziecko jakiś? U mnie odkąd zaczęło się zabkowanie sen się skończył. Pobudki nawet co godzinę. I spanie z dzieckiem, bo inaczej nie szło funkcjonować. A każda próba odłożenia skutkowała natychmiastową pobudką. Karmisz piersią? Wtedy jednak wygodniej jest spać z dzieckiem, masz szansę na odrobinę snu.

A wysypke powinien obejrzeć lekarz. Wprowadzilas jakiś nowy pokarm, nowy kosmetyk? 

jasne ze problemy z uszkiem i wysypka moga powodowac problemy ze snem.

Mamy fenistil od dwóch dni Ale nie pomaga . Pediatra przepisała witaminę A do smarowania . 

Też nieraz biorę to do łóżka do siebie Ale nie chce żeby się za bardzo przyzwyczail . Już sama nie wiem co mam robić.  

Syn ma już dwa zabki na dole dwie jedynki wyszły mu jak miał równo 5 miesięcy.  Teraz ma 6 miesięcy i nie widzę Żeby szły kolejne 

Zdjęcie 

U nas też tak przez chwilę było, trwało około tygodnia, mała budziła się z płaczem co chwilę. Jak ją kładłam do łóżka to spała, jak odnosiłam to znów płacz, dopiero nad ranem udawało się ją odnieść, aLe przeszło i jest ok. MOże po prostu to tak etap u dzieci .

Sprawdź temperaturę w pokoju. 

Może być za zimno w pokoju czy za ciepło?

U nas jest 20 stopni w pokoju . 

Wysypka wygląda alergicznie. Jakieś nowe proszki do prania, płyny, żele do kąpieli, chusteczki, pampersy? Kontakt ze zwierzątkiem? Nowe posiłki? 

Ryba mintaj że słoiczka gerber . Nic innego nie zmieniłam . Czy przez to moze miec problem ze snem.  W dzień śpi dosyć ładnie.  Dwie drzemki po 1h . Alergia masila się w nocy? Możliwe?

Swędzenie może powodować wybudzenia, a wysypka wygląda alergicznie.

zastanów się czy czegoś nie zmieniłaś ostatnio.

co do spania to dziecko może też się budzić, bo odczuwa potrzebę bliskości. 

Momika, to właśnie typowy objaw alergii, że wieczorem i w nocy się nasila. Może nie podawaj na razie jej tej ryby, tylko wróć do już sprawdzonych pozycji.

Ja już nie mam siły wstawać co godzinę.  Czy powinnam spać z dzieckiem czy lepiej tego unikać? 

Z czasem to minie czy to zależy od dziecka.  

Tak wiem już odstawiłam rybę.  

Momika twoje dzieciatko jest jeszcze takie malutkie,potrzebuje bliskości,ciepła miłości i bezpieczenstwa a to mu daje twoja obecność.nie ma co zakładać że sie przyzwyczai....on cie potrzebuje.wysypka po raz pierwszy więc pewnie dziecko samo nie wie co ma robić więc sie budzi i cię szuka.normalne.jeżeli przez to że spi obok ciebie w twoim łózku wpływa pozytywnie na jego sen i potrafi spak kilka godzin to pozwól mu by z toba spał.

A jak go później odzwyczaic od spania że mną.  Często śpi na moim brzuchu .nie wiem czy to jest zdrowe dla niego 

Rozumiem, ze to może być irytujące. Mama też potrzebuje odpoczynku. A wiadomo, że sen jest najważniejszy i ze sen regeneruje. 

Spanie na brzuchu jest bardzo dobre dla dziecka. Moze to mu przynosi ulgę? Powiem Ci, że moj maluch od urodzenia śpi tylko na brzuchu. Jak kładłam go na plecy to spał po 5 minut i się zrywał. Moze spróbuj odkładać go na brzuch. 

Najwidoczniej ma jakąś alergię pokarmową. Fenistil w kroplach dla dzieci jest bez recepty. No i konsultacja lekarska koniecznie.