Nieregularne cykle, spóźniający się okres

Czy ktoś miał taką sytuację ?
Jestem rok po porodzie, cykle mam dosyć nieregularne.
Wcześniej 28 dni, teraz różnie do 35 dni
Dziś okres spóźnia mi się już 6 dni jest to 37 dzień cyklu, tak jeszcze nie miałam.
Testy ciążowe negatywne.
Zawsze przed okresem mnie wysypuje na twarzy tym razem nic
Od kilku dni co jakiś czas mam bóle jak na okres i lekkie skurcze
Czy mimo tego możliwa jest ciąża?

Miałam bardzo podobnie, okres spóźniał mi się kilka dni, testy ciążowe wychodziły negatywne. Zrobiłam badania i wyszło, że mam podwyższoną prolaktynę, która potrafi rozregulować cykle. Warto sprawdzić u lekarza hormony (prolaktyna, tarczyca) wtedy będziesz miała jasność, co się dzieje.

1 polubienie

Ja miałam tak przy drugiej ciąży , cykle również mam nieregularne do 35 dni . Okres mi się spóźniał 5 dni zrobiłam test i był negatywny po 3 dniach już były dwie kreski

Dla pewnosci zrobilabym bete, albo powtorzyla test za kilka dni

1 polubienie

Najlepiej zrobić betę , bo możliwość jest zawsze :blush:

Bardzo podobnie miałam po pierwszej ciąży - lekarz zlecił badania krwi i zaproponował leczenie, które unormowało cykle. Jeśli się martwisz to tak jak dziewczyny podpowiadają: zrób testy beta i skonsultuj sie z lekarzem :slightly_smiling_face:

Jeżeli jest możliwość ciąży, to faktycznie beta rozwieje wątpliwości w pełni, ale też wcale nie musi być to ciąża. U mnie cykle potrafiły trwać i po 40 dni, winne były hormony. Także jeśli okaże się, że to nie ciąża to i tak myślę, że warto zrobić jakiś pakiet badań hormonalnych i odwiedzić ginekologa, żeby poznać przyczynę spóźniającej się miesiączki.

Też tak raz miałam, były bóle zapowiadające okres, ale spóźniał mi się ponad 2 tygodnie, testy negatywne. W końcu nadszedł okres :wink:

Miałam podobną sytuację w swoim życiu. Na początku po prostu obserwowałam siebie. Okres w końcu nadszedł. Kolejny niestety też się opóźnił i do tego doszło dość długie krwawienie/plamienie. Zdecydowałam się wtedy iść do lekarza i zapisał mi tabletki antykoncepcyjne aby wyregulować cykl i hormony. Pomogło.

Ja jak miałam około 18 lat to pamiętam , że okres potrafił mi się spóźnić miesiąc albo czasami dwa i to był taki stres… mega się bałam a to właśnie przez prolaktyne

Dokładnie , tez dostałam tabletki .

1 polubienie

Jak jest stres to też dużo blokuje wszystko

To chyba nawet nie był stres, ale jeszcze nie wyregulował mi się w 100% po ciąży. To chyba było jakoś rok po porodzie. Niby cykl wrócił do normy, ale zdarzały się wyjątki :slight_smile:

To normalne, że ciało potrzebuje czasu po ciąży, a cykl dopiero stopniowo wraca do pełnej równowagi

Tak, dokładnie, organizm potrzebuje czasu :slight_smile:

Po porodzie cykle mogą być rozregulowane. Organizm potrzebuje czasu, żeby wszystko działało jak należy.

Hej i jak wiesz już coś więcej ? Czy to ciąża ?

Po porodzie nieregularne cykle sa normalne, szczegolnie w pierwszym roku. Testy sa ok, ale czasem wynik moze wyjsc falszywie negatywny, np. za wczesnie lub przy rozcienczonym moczu. Bole i lekkie skurcze moga byc tez od owulacji albo przesuniecia cyklu. Ja bym poczekala kilka dni i powtorzyla test, a jak okres nadal nie przyjdzie – wizyta u ginekologa dla pewnosci. Nie panikuj, czesto wszystko wraca do normy samoistnie :slightly_smiling_face: daj znac jak cos bedziesz wiedziec :slight_smile:

U mnie wyszedł na początku fałszywie dodatni . Cieszyłam się że to ciąża , i niestety udało się dopiero pół roku później

A to dziwne z tymi testami tak wychodzi