Dzien dobry Pani doktor.
Dzis odebralismy badanie krwi oraz moczu Coreczki.
Corka ma 4 miesiace. Nie przejawia zadnych nieprawidlowosci w zachowaniu. Tydzien temu byla szczepiona, podana zostala druga dawka szczepionki. Nie wiem czy moze to miec jakis zwiazek ze szczepieniem wlasnie.
Nadmienię, ze w poniedzialek wybierzemy sie do pediatry, ale moze do tego czasu uda sie Pani doktpr jeszcze odpowiedziec i rozwiac nasze rodzicielskie niepokoje.
RDW-SD 33,5 kiedy norma podana w wynikach to 37-57 fl
Płytki krwi 548 norma: 150-400
PCT 0,54% norma: 0,17- 0,35
Normy podane na wynikach Coreczki sa takie same jak na moich wynikach i nie sa roznorodne dla wieku badanej osoby lecz identyczne i dla osoby dorooslej i dla dziecka. Byc moze to rowniez ma znaczenie.
Dodatkowo w badaniu moczu wykryto kilka nabłonkow plaskich, nieliczne okrągle i 8-10 leukocytow w polu widzenia. Mocz pobierany byl jednak do woreczka wiec nie wiem czy obecnosc tych nablonkow nie jest wlasnie z tym powiazana, bo mocz nie zostal oddany ze srodkowego strumienja tak jak powinno to miec normalnie miejsce.
Pani doktor. Proszę odpowiedziec czy takie wyniki sa niepokojące? Nie chce czytac w internecie, bo ludzie straszą nowotworami, białaczką itp.
Agnieszka, poszukaj sobie w necie norm dla niemowląt. Ja tez się kiedyś stresowałam wynikami córki, a lekarka mi powiedziała, z e jest ok, po prostu laboratorium podało normy dla dorosłych.
Co do badania moczu, na Twoim miejscu bym powtórzyła, b o te leukocyty są trochę niepokojące. Mi kiedyś farmaceuta polecił przetrzeć córce miejsca intymne octeniseptem i dopiero wtedy założyć ten woreczek i wtedy w końcu wyniki wyszły ok, a tak to były cuda wianki.
Alicja dziekuje za otuchę. Tez nas zdziwiły te normy wlasnie. Takie same na wydruku moim i Corki. W poniedzialek jedziemy do pediatry z tym. Maz znalazl w necie normy dla niemowlat i wiekszosc u Corki jest ok, ale te zwiazane z plytkami krwi faktycznie sa wyzsze 
Z moczem tez sie troche niepokoje, no ale zobacze co lekarka powie. Pewnie i tak sama bedzie kazała powtorzyc badanie wiec ponownie je zrobimy.
Agnieszka, j a właśnie na jakiś starych wynikach córki znalazłam, z e norma płytek krwi jest od 200 do 550. Nie wiem, c zy ten parametr jest akurat podany dla dzieci, ale jest inny niż u Was w laboratorium i akurat się mieścicie :), wiec myślę, z e te normy są ok. Córa wtedy miała co prawda roczek ale to chyba aż tak dużej różnicy nie ma. Teraz sprawdziłam, z e u nas wtedy chodziło o limfocyty, które były podwyższone dość sporo ponad normę i lekarka powiedziała, z e u dzieci to normalne, a te normy są dla dorosłych, a le pewnie w innych parametrach tez może być różnie.
A szczepienie tez jak najbardziej może zmienić morfologie, tak samo jak infekcja, bo jednak organizm walczy z patogenami, nawet jak tego nie widać na pierwszy rzut oka.
Alicjas, dziekuje ze sprawdziłas to dla mnie. Jestem spokojniejsza. No tez mi sie wydaje logiczne to, ze po szczepieniu mogą sie pojawic jakies nieprawidlowosci w wynikach, ale zobaczymy co nam powie lekarka. Obu wszystko było dobrze, bo powiem Ci Alicja, ze jak weszlam na pierwsza lepsza strone w internecie o tych podwyzszonych wartosciach to strasza nowotworami itp. Masakra. Tyle razy sobie mowie, ze nie bede glupot w internecie czytac, ale zawsze jesdnak mnie korci, sprawdzam, a potem zaluje…
Pcheła. Badania robione bez wiekszej przyczyny. Pani doktor powiedziała, ze to rutynowe działanie przy 4 miesiacu zycia dziecka.
To prawda z tym czytaniem internetu, tam to pewnie mozna wyczytac, że i katar może byc objawem nowotworu i może tak nawet jest w jednym przypadku na milion
albo coś koło tego a jednak w zatrważającej większości przypadków to po prostu katar. Tak samo z wynikami, najczęściej przyczyny jakiś nieprawidlowości są błahe, albo po powtórzeniu wyników za jakiś czas wszystko wraca do normy, bo np organizm walczył z jakąś infekcja i tak mu dobrze szło, że nawet objawów nie było.
Pcheła, nam też nikt nie kazał iść na badanie krwi, córa pierwsze miała jakoś w wieku 10 miesięcy, jak długo się gorączka utrzymywała przy infekcji i lekarz zlecił badania, by sprawdzić czy to jednak nie jakas bakteryjna infekcja. A syn z tego co kojarzę jeszcze później miał robione badania i tez przy okazji jakieś infekcji. I w sumie nie słyszałam, żeby ktoś ze znajomych tak profilaktycznie juz u takiego malucha robił, w iec nie masz się co martwić.
Pchela my też nie robiliśmy takich badań w czwartym miesiącu życia 
Nikt nam takich nie zalecił . Starszy syn z powodu niedosluchu miał pobierana krew niedawno a ma ponad dwa lata . Tylko my testy genetyczne i na cytomegale tylko 
Opowiem jak sie sprawa rozwiązała. Mąz byl z wynikamj u pediatry. Lekarka powiedziała, ze te podwyzszine wartosci zwiazane z plytkami krwi to u dzieci nic niepokojacego. Corka mogla miec lekka infekcje (prawdopodobnie wynik szczepienia). Mocz natomiast zostal zle pobrany. Lekarka (inna niz nasza) przyznala, ze te woreczki do pobierania moczu to niestety pic na wode. Zalecila jeszcze raz pobrac mocz, najpierw przemyc Octrniseptem, ale ja przemylam zwykla, przegotowana woda i czekac az Coreczka zacznie sikac i zlapac cokolwiek do kubeczka. Nameczylismy sie, ale udalo sie
zrobilismy badanie ogolne moczu i posiew. Wyniki idealne.

No to super :). Niepotrzebnie się stresowałaś.
I super!
W takich sytuacjach internet to zło i tylko niepotrzebnie stresuje 
Agnieszka super ze wyniki dobre
najważniejsze że córka zdrowa ;))
Dzień dobry
Pani Agnieszko, poza prawdopodobną niewielką niedokrwistością (nie podała Pani wartości Hb i Ht), która uważana jest za fizjologiczną w tym wieku dziecka, nie wydaje mi się, żeby wyniki były nieprawidłowe. Podwyższona liczba płytek może być w sytuacji odnowy krwi i dobrej pracy szpiku. Oczywiście jeden wynik, który jest “prawdą chwili”, może o niczym nie świadczyć. Dobrze byłoby ponownie wykonać badanie w odstępie 3-4 tyg, po poprzednim badaniu, najlepiej w większej odległości czasowej od szczepienia, żeby mieć możliwość porównania. Proszę wtedy napisać wątek i podać również Ht i Hb.
Oczywiście nie czytać informacji w internecie. Wynik powinien interpretować lekarz, szczególnie jeżeli widzi pacjenta.
Pozdrawiam