Dzień dobry
Mam pytanie do Was! a mianowicie czy to jest “normalne”, że mój maluch śpi bardzo mało w dzień 2 razy po pół godziny a czasem i wogóle! Wiadomo są dzieci rozwijające się książkowi i te które z takim stwierdzeniem nie mają nic wspólnego. Ale czy to aby nie mało snu? Sen jest bardzo ważny w rozwoju…lekarz pierwszego kontaktu mówi, że najwidoczniej tak ma. Nie doszukuję się na siłę problemu ale czy to jest w pełni normalne? Dodam, że mój syn to mega uparciuch od urodzenia śpi na brzuchu i nie chcę spać na plecach bo zaraz męczą go gazy
może miałyście podobnie? Dziękuję pozdrawiam ![]()
Mój maluszek od małego tez miał w dzień jak dobrze poszło z 2lub 3 drzemki po 15minut, ale za to całą noc od 22 do 8 rano spał bez budzenia się, Niektóre dzieci po prostu tak mają. teraz młody ma 12 miesięcy i z reguły jedną drzemkę ale czas się wydłużył od 1,5h do 2h
Ala moja mała nie spala jak była mniejsza. Wszyscy mówili ze noworodek tylko je i śpi a moja potrafiła sobie robić 10 mi umowa drzwmke i godzinę wariowac. Jak.miała 3 miesiące to miała 15 minut drzwmke i wariowala już z 3 godziny. Wychodzilo ze w ciągu dnia przezypiala max godzinę . I dopiero teraz kiedy ma 5.5 miesiąca robi sobie 2 drzemki jedna 40 minutowa i jedna 1.5 godzinną na cały dzień. Ale za to wstaje już 5 max 6 rano. (Oczywiście w nocy budzi się na jedzonko). Zobacz ile twoja śpi w nocy jeśli sporo to widocznie normę dobowa robi w noc).
Jeśli dziecko jest aktywne i zadowolone w dzień to nie masz się czym martwić…Dzieci jak dorośli mają swoje indywidualne potrzeby.
Mój synek też od urodzenia mało śpi w dzień…mój mały dotąd spał na boczku. potem plecach, a teraz ma 7 miesięcy i też pokochał spanie na brzuszku.
Moja starsza córka po skończeniu 4 miesiąca życia, zaczęła spać w ciągu dnia tylko 23 minuty… NIC więcej. Nie pomagały długie spacery, koniki, szum suszarki nic…
Żałuję tylko, że nie miałam chusty. Może by spadła troszkę dłużej.
Maria moja w chuscie to nawet zmęczona dostaje "2 życie " z góry chyba wszystko lepiej wygląda ;-).
Mysle ze nie masz się co martwić. Kazde dziecko jak i dorosly jest inny. Tak jak wspomniały powyzej dziewczyny zaobserwuj ile spi w nocy. Jesli ładnie przesypia wam nocki, nie ma duzo pobudek to moze po prostu sen nocny jest taką duza regeneracja, ze nie potrzebuje za duzo snu w dzień.
Co do poycji w jakies spi, dziecko ma.prawo wybrać sobie ppzycje w jakiej lubi spac. Moj synek mlodszy na prawie 3miesiace , tez uwielbia od urodzenia na brzuchu. Tak spi dluzej i spokojniej w nocy, za dnia tez w tej pozycji usypia mu się latwiej. Tak jak zauważyłaś ta pozycja ulatwia wydalanie gazów, podkurczone nozkii ciepło od lozeczka dzialaja rozlizniajaco i gazy nie pozostaja nagromadzone w jelitkach. Tak wiec na zdrowie ![]()
Jesli nie jest tak, ze denerwuje się w dzien, probuje usnac ale nie moze, jest widocznie poddenerwowany to znaczy ze jest wypoczety i zadowolony ![]()
Jesli bardzo Cie to niepokoi zbadaj poziom witaminy D. Badanie kosztuje ok 40-60zl i zobaczysz czy wszystko jest ok.
Niekiedy niedobor witaminy D moze powodować problemy ze snem ale to juz raczej teoria na wyrost i tylko przez to raczej nie ma sensu.
Ale jesli bedziecie robic morfologie w najblizszym czasie, to mozecie do pakietu dolozyć jeszcze to badanie, bedzecie tez miec pewnosc czy dawka wit d jaką podajecie jest wystarczająca.
Ala jakbym czytała o sobie, ja miałam zupełnie tak samo z moim starszym synkiem, praktycznie od urodzenia spał maksymalnie do 40 minut w ciągu dnia, w nocy tez budził się co godzinę na cyca, był i jest nadal zupełnie nieospalym dzieckiem, też pytałam lekarza czy to normalne, powiedział, że tak nie wszystkie dzieci rozwijają się książkowo, jeśli normalnie się rozwija to nie ma sie co martwić
Niemal wszystkie dzieci potrzebują drzemek . Twoje dziecko prawdopodobnie ma swój własny unikalny wzór spania . Może spać dłużej w ciągu dnia lub większość snu spać w godzinach nocnych. Dziecko potrzebuje około trzech godzin snu w ciągu dnia, aż do około dziewięciu miesięcy . Większość dzieci ma dłuższą drzemkę rano i krótszą po południu. Pozwól dziecku na samodzielne zasypianie, gdy widzisz delikatne zmęczenie i marudzenie zamiast kołysać itd. nakarm je, włącz uspokajająca muzykę i połóż do snu. Gdy dziecko nauczy się polegać na sobie, może się łapać dłuższe drzemki. Pomaganie dziecku w rozwijaniu dobrych nawyków związanych ze snem wymaga czasu i cierpliwości. Pomoże to przygotować do dobrego snu w nadchodzących miesiącach i latach.
Moje 3 miesięczna córka spi łącznie w dzien (liczę w godzinach 9. 00-20.00) 2-3 godzinki, a w nocy od 20.00 do 5.00 Karmię ją w tym czasie 2 razy zazwyczaj przez sen. Później jesze łapie poranne drzemki od 5. 00-9.00 moze na 2 godzinki łącznie.
Agata i tu masz racje odkad moja córka nauczyła się samodzielnie zasypiac sama w łóżku wkoncu skończyły się drzemki po 10 czy 15 minut.
Czytając niektóre wypowiedzi dochodzę do wniosku że moje dzieci to śpiochy wszystkie uwielbiał spać. Jest 9 a cała trójka jeszcze śpi haha. Julek w tym wieku dużo spał. Ale każdy maluch jest inny najwidoczniej twój bobas ma na tyle Energi że sen mu nie potrzebny
Ala. Zetzet - normalne - każde jest inne. 5 miesięcy - to jeszcze ilość drzemek może być płynna i za jakiś czas może się zmienić.
marieee89 - na pocieszenie powiem Ci, że moje dziecko lubi chustę do momentu drzemki - za nic w świecie nie zaśnie w niej, tylko pozycja leżąca. Nawet na rękach bez chusty tez nie zaśnie.
agn_kaw i inne dziewczyny - badanie witaminy D nie ma sensu gdy się ja suplementuje. Jeżeli chce się zbadać jej poziom to trzeba ją odstawić na około 2 tygodnie przed badaniem.
Moja Corka skonczyła miesiac i jej dzien ulegl diametralnej zmianie. Wczesniej duuzo spala w dzien, w nocy budzila sie zazwyczaj 2 razy, zjadla i znow spala. Mowilam, ze mam Dzidzie Aniołka. Dzis np. przez caly dzien miała drzemke 15 minut i teraz znow zasnela, ale na jak dlugo tez nie wiem… W nocy natomiast spi ładnie, budzi sie raz, gora 2 razy.
Ala moja.siostra ma tak.z corka ze jej bardzo malo spi…a jak spi to po20min, pul godzinki…widocznie tak juz ma.i nie potrzebuje więcej snu…a moze dluzej przesypia Ci w nocy? Z tego co ja slyszalam sen jeste bardzo wazny ale najważniejszy jest.między godzina 20-23 w tedy dziecko rosnie…tak przynajmniej slyszalam.
Agnieszka.sz u mnie było podobnie, też po jakimś czasie córka przestała spać w dzien, ale później, gdy zaczęła więcej dostrzegać, rozumieć, to równocześnie zaczęła się bardziej męczyć i powróciły drzemki w dzień, co prawda nie tak długie, ale zawsze coś
noc ladnie przesypia nadal. Karmię ją przez sen tak jak już wspomniałam. Tak więc mogę Cię pocieszyć :-)) zawsze jak jeden dzień mi "wariuje " i nie dospi, to na drugi mam spokój, bo sobie odsypia ![]()
Agniejeska, też właśnie widzę, dużą różnicę w jakości i długości snu, gdy córka usnie sama, a kiedy nie.
To faktycznie nie wiele drzemek. Szkoda bo dziecko jest pewnie senne i marudne. Warto skonsultować się z pediatrą.
Może dziecku coś przeszkadza w zasypianiu? Jest zbyt gorąco/duszno?
Mój starszy synek, który tak jak napisałam wcześniej też sypiał w dzień bardzo mało, od noworodka do 40min w dzień, to był jego codzienny sen, w nocy budził się na cyca co ok godzine, . U nas pediatra nie widziała w tym nic dziwnego, mówiła, ze tak może być, mówiła, ze jeśłi dziecko rozwija się prawidłowo (przybiera na wadze, rośnie, zaczyna pełzać w odpowiednim wieku, raczkować i tak dalej) jeśli znacząco nie odbiega od normy to wszystko jest ok. Niektóre dzieci tak mają.Mój synek rozwijał się zupełnie normalnie.
Oczywiście każde dziecko inne zawsze lepiej zapytać lekarza, czy wszystko jest w porządku
Ala.Zetzet jeśli twój Maluszek przy tak krótkich drzemkach jest równocześnie pogodny, chętnie się bawi i je, to nie ma powodów do obaw. Może po prostu się wysypia w nocy i nie potrzebuje dłuższych drzemek w ciągu dnia? Albo jest to okres przejściowy - moja córka przy niektórych skokach rozwojowych też tak ma, że śpi krótko (ale równocześnie jest marudna). Jeśli zależy Ci na tym aby dziecko dłużej spało (a nie oszukujmy się, każda mama liczy na choć godzinkę na… spokojne prasowanie ;)), to zadbaj o jak najlepszy komfort snu: przed drzemką spacer, jedzenie, wygodny materac, dobra temperatura i np. nieco przysłonięte zasłony (ja dodatkowo zamykam okno, bo pod blokiem jest głośna budowa). Ewentualnie spróbuj sobie skorzystać z pomocy Szumisia (ale to nie za często).
A co do spania na brzuszku, to moja córka kocha tę pozycję odkąd zaczęła się sprawnie obracać i nie ma takiej siły, która kazałaby jej spać inaczej (no chyba, że w samochodzie czy w wózku na spacerze).
agniejeska u mnie też tak było, że z czasem córka spała rzadziej, a zdecydowanie dłużej ![]()