Moja córeczka ma 15 miesięcy, słyszałam że dziecko powinno już pić z niekapka z czym moja córeczka dzielnie sobie radzi, słyszałam również o tym iż mleko powinno być podawane w niekapku pytanie moje dotyczy czy są to specjalne niekapki przeznaczone do mleka?
Pisałam do firmy “A…t” jednak tam się dowiedziałam ze kubeczki są przeznaczone tylko do soczków i wody nie do mleka;/
Polecili zapytać się w “Smyku” jednak i tam kiedy zapytałam o to ekspedientkę po prostu się zdziwiła i powiedziała, ze pierwszy raz słyszy o kubeczkach do mleka i mówiła ze mleko powinno podawać się w zwykłych butelkach ze smoczkiem.
Kolejne pytanie to nocne karmienie, czy w nocy również powinnam podawać mleko z niekapka?, moja córeczka jest w czasie ząbkowania, gdzie mocno to przeżywa i często w nocy płaczę przez co odzwyczajanie od nocnych karmień postanowiłam przesunąć na trochę później.
Mój synek pije mleko zawsze z kubka Lovi 360. Nigdy nie było z tym problemu. Nawet lżejsza kaczka przechodzi. Nic złego się z kubkami nie dzieje. Idealnie sie sprawdzają. Różnią sie od niekapków tym ze nie mają ustnika i ze jak mój temperamentny syn pyrgnie kubkiem o ziemię to jest podłoga w mleku, ale przy normalnym machnięciu nic nie kapie. A że syn był przez 1,5 roku głęboko piersiowy to po odstawieniu od razu przezucilismy się na kubek:-)
u mnie raczej niekapki, ale takie które niekapią się spawdzają lepiej, mała chodzi i rozlewa, jak nie kapie to bierze butelkę i szoruje po podłodze żeby tylko rozlać.
Chodziło mi raczej o pytanie czym różnią się butelki przeznaczone do mleka od tych które sa do soków i wody.
Kolejna sprawa to czyszczenie ustników, bo przecież przy mleku chyba szybciej namnażają się bakterie?
Malutka jak piła herbatki w niekapku to po kilku dniach ustnik był przebarwiony, czasami kubeczki mają ustniki ciężkie do wyszorowania w środku jak o nie dbacie?
Anita-1981 Nie ma żadnych przeciwwskazań, by używać kubków niekapków LOVI do podawania dzieciom mleka, tak modyfikowanego, jak i ściągniętego z piersi.
Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że resztki pokarmu są doskonałą pożywką dla bakterii, które w nich namnażają się szybciej. Trzeba więc postępować z kubkami, tak jak do tej pory z butelkami i smoczkami - po jedzeniu usuwać resztki pokarmu, przed kolejnym użyciem dokładnie umyć i wyparzyć wszystkie części kubka.
Jak już gdzieś tu pisałem u nas odchodzenie od butelki też odbywało się na zasadzie przechodzenia na niekapek. Nie widzę problemu aby w zwykłym niekapku podawać mleko. My tak właśnie robiliśmy. Istotną kwestią jest to aby mieć oddzielny kubek od mleka, a oddzielny od picia w ciągu dnia. Przynajmniej my tak robiliśmy bo było to dla nas też wygodniejsze.
Jeśli zaś chodzi o wybór kubeczka to polecam Lovi Hot&cold, lub inny w tym stylu czyli ze zintegrowanym zaworkiem. Wydaje mi się, że jest to sprawa bardzo istotna przy utrzymaniu w czystości kubeczka. Masz pewność, że resztki mleka nie zalegają, nie się nie odkłada i łatwo wszystko wymyć i wyczyścić.
Podbijam temat! Anita niejako o tym wspomniała. Czy powinnam odzwyczajać dziecko od picia mleka z butelki? A jeśli tak, to jak przestawić dziecko na niekapka? Marysia lubi tylko miękkie ustniki, choć przygodę z niekapkiem zaczynała od twardego ustnika. Coś jej jednak się odmieniło i ciągnie tylko z miękkich Takich kubków mam aż… jeden! Jak ją przekonać do twardego ustnika?
Anita-1981 my czyścimy ustnik niekapka patyczkami do uszu , jesli sa grubsze to trochę waty sciagamy i zawsze jest ok . Albo na patyczek - wykałaczkę wziąc chusteczkę czy jakas cienka tkaninę i zrobic to samo a na koniec zalac goraca woda
Sprawa z ustnikami nieco się skomplikowała, bo gdy przyszły do nas nowe kubki Lovi, to Marysia chętnie odstawiła miękki ustnik. Teraz pije naprzemiennie, z miękkiego i twardego ustnika. Zauważyłam jednak pewną prawidłowość - jeśli bardzo bolą ją dziąsła, wybiera miękki. Natomiast gdy nie dokuczają, to pije z twardego.
Kaajka, zacznie tolerować, mój gryzie nawet te twarde, teraz pije z normalnych kubków wode, soczki i herbatki, ale mleko nadal z butelki, bo mu tak najwygodniej…
Zapewne tak ja pisząc do firmy Avent poprzez Czat na stronie dowiedziałam sie ze kubeczki nie są przeznaczone do mleka nie wiem czemu, moze ze wzgledu na utrudnienie w czyszczeniu ustników
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.