Niedobór mleka?

Alicja smak i ilość mleka się nie zmienią. Musisz tylko uważać na lekarstwa, ponieważ nie można wszystkich stosować przy karmieniu naturalnym.

Domowe sposoby , o 23 nakarmię na śmie i zamierzam wziąć paracetamol, pamietam ze szpitala ze to pozwalali …

A Jadłaś już czosnek?

Podczas karmienia niewielkie ilosci, teraz w chorobie nie

Bo są takie tabletki z czosnkiem na przeziębienie, które można brać w ciąży i przy karmieniu lub jeśli Twoja córeczka nie ma skazy mleko z czosnkiem :slight_smile:

Alicjo, Angie dobrze radzi :wink:

Ja jeszcze tylko na chwilkę odniosę się do 3 ostatnich wypowiedzi Beatki- Beato Twoje ostatnie wpisy są identyczne jak wpisy Angie…Nie wiem czy ich nie zauważyłaś, bądź nie przeczytałaś, no ale prawie słowo w słowo piszesz to samo…
Błagam Was miejmy choć odrobinkę szacunku do siebie i albo czytajmy poprzednie wypowiedzi koleżanek, albo nie piszmy nic, skoro nie wnosimy nic nowego…

Alicja co do tych tabletek z czosnkiem o których pisze Angie to są one bardzo dobre, lecz wiem że można nawet po nich śmierdzieć tym czosnkiem. Zapach wydostaje sie przez skórę, włosy wiec może także z mlekiem. No i może być taki problem że ci dziecko tego mleka nie bedzie chciało.

Beata, a Ty to empirycznie sprawdziłaś? Bo moja córka bierze tabletki z czosnkiem dla dzieci i nigdy nie czułam od niej zapachu czosnku? Ani z ust ani jak się spociła np przy gorącze czy po wysiłku. A uwierz mi, że gdyby ten czosnek bylo czuć w pocie nawet minimalnie to byłabym pierwszą osobą, która by to wyczuła ze względu na mój wyczulony na zapachy nos. Jeśli używałaś jakiegoś preparatu, który się nie sprawdził, to po prostu napisz tu jego nazwę i nie skazuj na porażkę wszystkich preparatów. Generalnie ideą tych preparatów jest zachowanie właściwości leczniczych czosnku przy zminimalizowaniu aromatu.

wziełąm ten paracetamol bo gorączka już ponad 39 była, dziś już lepiej znacznie , już mam 37, rano mleko było ale w dzień coś nie chciała za bardzo dużo jesc, może jednak zmalało. A w ogóle to się tak zastanawiam czy w 2,5 minuty max 3 można się najeść ? Bo tyle gdzieś trwa jedzenie mojej córki , po czym puszcza i łąpie , puszcza znów po sekundzie i łapie więc wtedy daje drugiego je może z minute kolejną bądź trochę dłużej i odwraca głowe , denerwuje się jak chce kolejny raz jej dać. Czy myślicie ze ona naje się w 3 minuty ?

Alicja w tym temacie niestety nie pomogę bo karmię odciąganym mlekiem. A czy córcia chce jeść częściej? I od kiedy tak je z przerwami? Czy jak odciągniesz po takim karmieniu laktatorem lub recznie to pokarm jeszcze leci?

Alicjo przyczyn, że córcia łapie i puszcza brodawkę może być wiele, np.źle ją złapała, jest jej nie wygodnie, mleko leci zbyt wolno, itp.
Czy karmiłaś wcześniej z butelki?
moim zdaniem zbyt szybko nadstawiasz jej drugą pierś. Nie dajesz zbytniej szansy na to by mleko zaczęlo swobodnie płynąć, bo gdy ona chce sobie swobodnie złapać brodawkę Ty myślisz, że mleka tam nie ma i zaraz nadstawiasz drugą pierś.
Też miałam takie sytuacje, myślałam, ze mleka nie ma, bo nie slyszalam by dziecko jadlo, ale po paru chwilach normalnie dziecko sie najadało. Nie zawszs jest tak, że mleko poplynie od razu, tak jak w przypadku picia z butelki, dziecko nieraz musi się wysilic by polecialo mleko.

Co do karmienia w 3 min, to również poprosilabym o info, jaka jest przerwa między jednym a drugim karmieniem oraz czy te 3min to przy kazdym karmieniu? być moze jest tak, ze córcia poprostu chce sobie possac pierś lub tylko troszkę napić, a najada się przy dłuższym przystawianiu?

na początku jak karmiłam piersią to moje dziecko nigdy nie jadlo dluzej niż 5-7 minut. Dobrze wtedy przybierala na wadze a ja się wtedy nie przejmowałam czy się najada czy nie. Polozna stwierdzila ze po prostu ona tak szybko wyciągnie mleko bo skoro dobrze przybierala na wadze to jest ok. A jak u was z przyrostami wagi i jak często się karicie.
dziecko ma już 6 mcy wiec tez mocniej ciagnie mleko niż noworodek i może faktycznie tak szybko się najada. A jak spi w nocy czy często budzi się na jedzenie. Czeste karmienia nocne mogą oznaczac ze dziecko zjadło za mało w dzień aby moglo przetrwać spokojnie noc z pelnym brzuszkiem.
Może spróbuj karmic dziecko na polspiaco i zabacz ile czasy wówczas trwa karmienie gdy nic jej nie rozprasza.
Paracetamol spokojnie możesz brac podczas karmienia piersią bo jest on w miare bezpieczny. Najlepiej zazyj go tuz po karmieniu.
A co do tabletek z czosnkiem to mój tata bral aby się wzmocnić i ja nie czułam od niego zadnego zapachu.

A wiec moje dziecko nigdy nie nalezalo do długo jedzących jak i do dużo jedzących. w związku z tym że oboje jesteśmy wysocy córa dosyć szybko dużo rosła wzdłuż przybierając na wadze raczej średnio, zawsze w porównaniu do wzrostu ważyła zbyt mało, stąd zaczęło się moje wcześniejsze podawanie innch posiłków. Teraz córa dobrze przybiera na wadze jednak prawie cały ten czas gdy zje mało piersi daje jej zaraz po tym (2xdziennie) trochę kaszki na moim mleku. Oczywiście nie wiem ile zjadła, jedynie po tym czasie stwierdzam, że mało. Karmimy się co 3 godz i biore ją sama, gdyż ona nigdy nie wołała i nie woła o jedzenie , nigdy też nie płacze. Przesypia calą noc do 7 rano, od 20, z tym że na noc po piersi dostaje sinlac, który wprowadziłam by przybrala nieco na wadze, wtedy tez zaczęła przesypiać noce więc już go zostawiłam.
Córa zawsze je tak krotko , a na śnie lub półśnie rzeczywiście trwa to dlużej wtedy koło 10-15 min spokojnie, z tym że wtedy troszkę przysypia .
Myślałam, że jest to z powodu mleka więc zaczęłam odciągać by pobudzić laktacje i by podawac te kaszki, więc zazwyczaj po karmieniu z obu piersi jak sciągne chwile po niej to mam jeszcze koło 20-30 ml czasem 40 , chyba że ewidentnie zjadła tylko jedną piers a z drugiej nie chciała to wtedy ściągam ok 60 ml
Ale jak np. daje jej w południe pierś i za dużo nie zje i później daje jej słoiczek to potrafi zjeść ponad pół lub czasem cały … Czyli wynikałoby, że może była głodna.
A karmienie wygląda tak ze jak już w miare te 2 minuty poje to później wlasnie tak łapie i puszcza zrobi jedno ssanie i znów puszcza i tak kilka razy, aż zaczyna się denerwować ze chce jej dalej dawac, wtedy zaczyna odwracac glowe i jak przestaje ja w tym momencie karmic biore do odbicia itp. to ona zadwolona , smieje się , wkłada reke do buzi gada itp. (nie wygląda na glodna) ale ta kaszke czy słoiczek zaraz zje … wiec o co chodzi … Wyszly jej w ostatnich dniach 2 zeby, czy może to mieć cos wspólnego …

Alicjo ta zabawa z piersią z piersią może mieć dużo wspólnego z zebami bo mogą ja bolec dziaselka. Smaruj jej zelem od ząbkowania np. bobodent żeby troszkę ulzyc w niewygodzie. Co do takiego jedzenia to skoro ona zawsze jadla tak krotko to może faktycznie ona po prostu taka spryciara jest ze bardzo szybko i mocno wyciąga mleczko z piersi. A skoro po karmieniu jest zadowolona to wydaje się być najedzona. A to ze dziecko zje jeszcze pol słoiczka obiadku to może bardzo go lubi bo np. moje dziecko mimo ze będzie najedzone to jak dam jej chrupka lub jeszcze serek to chętnie zje bo bardzo je lubi. Może to jest tez taki przypadek. Lub przez to ze dziecko tak krotko jadlo to ośrodek sytości w mózgu nie dostal jeszcze sygnalu ze brzuszek jest pelny. Poza tym obiadek ze słoiczka jest mało kaloryczny bo ma ok 49 kcal w 100g i moje dziecko za 1,5 godz-2 po obiadku tez chce znow jesc.
Podsumowujac jeśli dziecko przesypia Ci cale noce a przyrosty wagi sa ok to mysle ze w ciągu dnia się raczej najada.
Jeśli masz jakies wątpliwości jeszcze możesz napisac watek w zdrowiu w którym wypowiada się pediatra.

Zgadzam się z Martą.
Odruch wypuszczania brodawki może być spowodowany ząbkowaniem, bo raz, że dziąsełka swędzą i chce sobie brodawką pomasować, dwa, że musi sobie ją prawidłowo ułożyć.
Wspomniałaś, Alicjo, że córka zawsze tak krótko jadła, więc wychodzi na to, że w pewnyn sensie jej to wystarcza. Nie każde dzidcko je po 20min i nie każde będzie sygnalizowalo, że jest głodne.
Najważniejsze to pilnować wagi dziecka, a Ty piszesz, że cały czas to robisz, więc moim zdanie nie ma powodów to niepokoju, tym bardziej, że córcia jest na ogół dzieckiem pogodnym i uśmiechniętym :wink:

Alicjo według mnie dziecko przez 3 minuty może się najeść. Mój maluch też miał taki okres i pił krótko, ale głodny nie chodził. Mleko z piersi leci kilkoma strumieniam.
Angie moja córka jadła te tabletki i ja nic nie czułam, ale w ulotce był taki zapis o tym zapachu. Nie wiem jak jest z mlekiem, ale być może będzie jakaś niewielka zmiana w smaku, którą wyczuje tylko dziecko.