Oglądałam reportaż Świat bez fikcji i ten odcinek był poświęcony porzucanym bliźniętom .
Mianowicie na Madagaskarze w głębi dżungli wierzą że bliźnięta są przeklęte jeśli je rodzice zachowają to duchy przodków ześlą na rodziców , wioskę klątwę . Niestety zabobony są silniejsze od matczynej miłości losy bliźniąt mogą odmienić wodzowie lecz oni są tak konserwatywni do swoich wierzeń że nie mają zmienić tych poglądów wśród ludności . Rodzice podrzucają maluchy do szpitali lub do sierocińca utworzonego przez Francuską fundację tam się wychowują i czekają na rodzinę zastępczą . Kobiety które nie porzucają dzieci muszą uciekać poza granice wiosek mieszkają w namiotach i traktowane są jak wyklęte na szczęście w miastach chcą walczyć o prawa człowieka lecz na wioskach może to zmienić starszyzna ale niestety wierzy w wolę przodków i nie sprzymierza się wierzeniom i legendzie .
Byłam zaskoczona że gdzieś na świecie wierzą że dzieci mogą być przeklęte , miejmy nadzieję że starszyzna przestanie wierzyć w legendy i dzieciaczki będą wychowywały się wśród rodziny i otoczone będą miłością a nie klątwą
Polecam ten program Świat bez fikcji!!
Według mnie bliźnięta to podwójne szczęście i ja bardzo bym się cieszyła, gdyby ta ciąża była bliźniacza, bo wiem, że jest ona moja ostatnia. Spodziewam się jednak jednego dzidziusia ale mimo wszystko obu moich dzieci pragnę i bardzo bulwersuje mnie krzywda dzieci.
Temat krzywdy dzieci nie dotyczy tylko zacofanych wiosek ale również cywilizowanych krajów, w których górę nad prawem (prawami) biorą poglądy religijne, kulturowe, tradycje.
Prostym przykładem może być polityka jednego dziecka w Chinach, której celem było ograniczenie populacji. Ta polityka niosła za sobą śmierć każdego kolejnego niż pierwszego, niechcianego dziecka, bądź porzucenie go w obawie przed sankacjami.
Wiązało się to również z masowym zabijaniem czy też porzucaniem dziewczynek, że względu na mentalność jaka niesie za sobą posiadanie syna, który w przyszłości ma utrzymać rodziców i przedłużyć ród.
Od tej polityki podobno się odchodzi ale tyle ile dzieci do tej pory zginęło, ucierpiało to przechodzi ludzkie pojęcie…
Kolejnymi formami krzywdy może być obrzezanie jako religijny rytuał, sprzedawanie dziewczynek an żony itp.
Pojęcie dziecka niechcianego jest wszędzie, również w Polsce - mało się słyszy o matkach, które porzucaja dzieci w śmietnikach, krzakach, zabijają, bo boją się, myśląc egoistycznie, o tym co dalej stanie się z ich życiem - czy będą mogły dalej godnie żyć i podolaja finansowo z dzieckiem.?
Wcale nie potrzeba dżungli, aby dziecko było niechciane czy przeklęte, uważane za problem czy życiowy błąd. .
Jak dla mnie to co się dzieje to przechodzi ludzkie pojęcie… Dziwi mnie tok myślenia takich matek które wyrzucają lub zabijają dzieci… Dlaczego nie podłoża dzieci komuś pod drzwi nie zadzwonią lub zapukają i uciekna… Wtedy przynajmiej ktoś zadzwonił by na policje i dziecko trafiło by w bezpieczne miejsce… Niektóre matki nie mają w sobie ni krzty człowieczeństwa… Ale to też trochę wina państwa i polityki. Zero wsparcia, zero pomocy , a jeszcze jak matka stara się o rodzinne to wielki problem stwarzają by dać nedzne 70 zł… No i jeszcze pretensje ze mały przyrost naturalny… w tych czasach 3 dzieci to juz rodzina wielodzietna… A otoczenie patrzy na takich ludzi jak na patologie… A co dopiero bliźnięta to wydatek x 2 …
Judytka gdyby państwo nie zabierało z pensji czterdziestu lub nawet sześćdziesięciu procent nie potrzebne byłyby dodatki socjalne. myślę też że jeśli ktoś nawet biedny masz w sobie odrobinę wyczucia i empatii to tak czy siak nie zrobi krzywdy dziecku. tak jak napisałaś, taka matka to nie matka tylko brzydko mówiąc… a nawet nie bo w świecie zwierząt często potomstwo jest lepiej traktowane.
dla mnie argument że bliźnięta ile będzie drożej nie przemawia bo przecież trzeba się z tym liczyć, ale właśnie to jest problem zwłaszcza takich zacofanych państwach, że praktycznie edukacja seksualna nie istnieje i kobiety nie wiedzą nic o swoim ciele…
No niestety mysle ze nam ciezko pojac takie abstrakcyjne sytuacje bo zyjemy w zupelnie innym swiecie. Przykre to jest, ale tez wydaje mi sie ze tam patrza na to inaczej.
na świecie wiele dziwnych przesądów można spotkać, niestety niektózy bardzo mocno w nie wierzą, mamy setki religii,a w Afryce jest ich multum więc nic dziwnego, że nawet dzieci są uważane za przeklęte… jak toczyla sie sprawa Katarzyna Wasniewskiej to ja czulam sie jakby podwojnie dotknieta, bo ta mała Madzia byla z tego samego miesiaca co moje dziecko, jak mozna bylo zabic polroczne dziecko? nie moglam tego pojac i nadal nie moge, jednak takie rzeczy sie zdarzaja… niektorzy nie sa stworzeni do bycia rodzicami, a jak kazda z nas dobrze wie religia i wiara ma na to ogromny wplyw…
Każda kultura jest inna. dla nas jest to dziwne,ale jeszcze pół biedy,jak dla mnie brzmi,że nie każą na przykład usuwać ciąż bliźniaczych… jeszcze jestem skłonna w jakimś tam stopniu to zrozumieć…Dobrze,ze są takie fundacje… w końcu tak,czy inaczej jest wiele rodzin bezdzietnych,które chętnie przygarną malucha… co prawda,niby sie twierdzi,zę też bliźniąt nie powinno się rozdzielać… to może też są zabobony,ale miałąm koleżanki bliźniaczki i nie wiem,czy wtedy mówiły prawdę,czy nie,ale zawsze twierdziły,że między nimi jest jakieś dziwne porozumienie czasem nawet na odległosć. kiedy jedna sie źle czuje,to druga w pewien sposób również to odczuwa…sama nie wiem… ale do dziś mnie to zastanawia i teraz tak mi się nasunęło… co kiedy rozdziela się bliźnięta??
Jest wiele kultur,w których są dziwne zasady… czasem lepiej o nich nie słuchać…
Tak,jak pisze Carol-na przykładzie MAdzi… co prawda nic mnie nie wiązało,nawet nie to,ze moje dziecko jest w takim wieku,ale mam dwu-miesięczną córkę i do dnia dzisiejszego,kiedy myślę o Madzi,to tak,jak przed ciążą,tak teraz jeszcze bardziej zrozumieć nie potrafię,czym trzeba być i jaką mieć zrytą psychikę,żeby zrobić krzywdę dziecku,własnemu,czy obcemu-nieważne… Zwierzęta tak nie postępują,chyba,ze dochodzi do selekcji naturalnej! ale dla mnie Katarzyna W. powinna ponieść karę śmierci w największych męczarniach!!!za to,co uczyniła…
Straszne sa ich zwyczaje, ale nasza kultura nie była lepsza, wierzono kiedyś np. ze choroba czy pożar domu to kara boska za grzechy, więc nie wypadało pomagać. Nie wspomnę o paleniu" czarownic."
Każda kultura jest inna w swoim stopniu straszna niestety nie mielismy na to wpływu i nie mamy teraz czasy sie zmieniają i tak dalej ale zabobony nadal sie szerzą
Och te zabobony i tradycje, niestety to nadal dzieje się na świecie. Wczoraj oglądałam film “Kwiat pustyni” oparty na faktach, gdzie bohaterką była Somalijka w dzieciństwie obrzezana. Nomadzi, wierzą, że tylko obrzezana kobieta może być prawowitą żoną Nomada. Wycinają jej tam wargi sromowe i zaszywają, zostaje tylko niewielka dziurka. Podczas nocy poślubnej mąż rozcina te zszycie. Jaki to musi być okropny ból. I pomyśleć że to nadal dzieje się tam gdzieś w naszych czasach, przy tak rozwiniętej cywilizacji. Smutne.
tylko ludzie zacofani wierzą w takowe zabobony. Dziecko to dar i nieważne, czy jest z bliźniąt, trojaczków, czy ośmioraczków. Dziecko do dziecko, to nie zabawka, które można wyrzucić ot tak, porzucić, bo inny wywierają nacisk na matki… Dla mnie to chore.
Adamos tak dzieje się jeszcze w bardzo wielu krajach Afryki, że kobiety są obrzezane… Dla mnie to również nie do pomyślenia, że mamy XXI wiek ,a takie rzeczy się dzieją. Nie na darmo się mówi, że coś może być sto lat za Murzynami. Może brzmi to trochę rasistowsko, ale dlaczego w krajach Afryki tak się dzieje? Bo nie dotarła tam cywilizacja. Oczywiście nie mówiętu o całym kontynencie, bo np RPA jest bardzo bogatym krajem. Ale w krajach 3, a nawet 4 świata Afrykańczycy wciąż budują domy z kupy i taka niestety jest szara rzeczywistość, więc kto ma ich uczyć edukacji odnośnie obrzezania czy o tym, że dzieci nie rodzą się przeklęte?
Obrzezanie to nie tylko afryka , ale też i azja oraz są takie zwyczaje u niektórych obywateli ameryki. Nie możemy mówić tylko o zacofaniu, wiele ludzi , wiele kobiet jest uświadominoch w tym temacie , a mimo to poddają swoje dzieci obrzezaniu. To jest tradycja , czasem i religia . Żydzi obrzezają chłopców , a czasem też i kobiety. Czego się nie robi aby być akceptowanym przez społeczeństwo. Nie rozumiem tych tradycji. Podobnie jest z nieakceptowaniem bliźniąt, kalek , lub dzieci różniących się od innych. Gdy dzieje się coś złego to zawsze szuka kozła ofiarnego . W tamtych kulturach jet to częściej spotykane , ale u nas też kiedyś tak było. Może nie mordowali dzieci , ale babcia mi opowiadała ,że potrafili wyrzucić kogoś ,ze wsi bo np. ta osoba była winna suszy.
Również nie rozumiem jak matka może porzucić dzieci , aczkolwiek u nas też się to zdarza . Raz są to okna życia a raz śmietnik. Więc matki w różnych kulturach potrafią w sposób niehumanitarny “pozbyć” się dziecka. Sama mam przypadek w rodzinie o którym dowiedziałam się po 26 latach ,że ciotka(rodzina patologiczna) była w ciąży a nie było dziecka. Podobno umarło przy porodzie , ale moja mama nigdy nie widziała grobu. Ciotka mówiła jej ,że leży na cmentarzu przy szpitalnym X a babci powiedziała ,że na cmentarzu przyszpitalnym Y. Nie daje mi ta sprawa spokoju , ale po tylu latach już nie dowiem się prawdy.
Nie mieści mi się to w głowie że można porzucić własne dziecko... nie wyobrażam sobie tego i nie chcę sobie wyobrażać.
Mimo że moja 1 ciąża nie była planowana, od razu pokochałam fasolkę. Choć było ciężko, moi rodzice dużo Nam pomogli. Dziś Syn ma lat 9 i jest najcudowniejszy na świecie! Nie wyobrażam sobie życia bez niego ♥
Nie wyobrażam sobie nie kochać swojego dziecka od pierwszego bicia serca na USG byłam wzruszona i pełna miłości oraz opieki dla maluszka . Bywają różni ludzie i mają różne życiowe sytuacje ale z każdej jest wyjście. Nigdy w życiu nie podjęła bym takiej decyzji
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.