Czy któraś z Was musiała zmagać się z neuralgią międzyżebrową w ciąży? Pobolewają mnie prawe żebra od kilku dni - nie pierwszy raz w życiu, diagnoza lekarza też była - i zastanawiam się nad zrobieniem sobie jakiegoś okładu. Za kilka dni mam umówioną poradę u lekarza, ale do tego czasu chciałam sobie jakoś ulżyć w bólu (z znając życie, gdy już się skontaktuję z lekarzem, to ból magicznie zniknie). Macie na to jakieś domowe sposoby?
Mnie też bolą zebra czasem ale nie wiem, może mnie dziecko uwiera czasami lub kopie ze aż bolą mnie plecy. Zazwyczaj biorę apap ale staram się jak najrzadziej. Kładę się brzuszkiem do góry wtedy nie czuje bólu
Osobiście nie to ominęło, ale wiem że może być to okropny ból. Niestety w ciazy często występuje bo związane jest wszystko z poszerzeniem klatki piersiowej i uciskiem na nerwy :(
Niestety zwykle leki przeciwbólowe pewnie nie pomogą, neurolog powinien coś ze swojej działki wypisać. Może jakieś witaminy z grupy B tak jak przy polpasu by trochę pomogły ale to i tak musisz skonsultować z lekarzem. Na pewno unikaj wysiłku.
Z córką w ciąży miałam ten ból w trzecim trymestrze, lekarza pozwolił od czasu do czasu stosować paracetamol, ale córka uciskała oraz kopała więc do końca ciąży męczyłam się z tą przypadłością.
Ja o tym nie słyszałam.. A może po prostu nie wiedziałam że tak to się nazywa.
Powiedzcie jaki to jest ból? Aż tak boli że trzeba stosować przeciwbólowe leki? Wiadomo każda z nas ma inny prób bólu ale jakbyście miały go do czegoś porównać to co by to było?
Bolały mnie żebra i to bardzo ... radziłam sobie ciepłą kąpielą i leżeniem na wznak. Nie wiedziałam że to ma nazwę! :O
U mnie było to dziwnie rozpierajacy ból ciężko jest opisać to uczucie, ale szczerze tabletka mi wcale nie pomagały tak jak pisałam męczyłam się z tym do końca ciąży.
Mama_Hani, na razie ból nie jest jakiś bardzo mocny, ale z doświadczenia wiem, że potrafi się rozwinąć do takiego, że nawet głębszy oddech sprawia, że zginasz się wpół. Ciężko to porównać, można mieć wrażenie że ci ktoś połamał wszystkie żebra.
Póki co staram się więcej odpoczywać i leżeć na plecach, czasem na lewym boku. I ciepła kąpiel trochę pomaga na jakiś czas.
tez nie slyszałam o takiej nazwie choc w ciazy jak mała zle lezaa tez czułąm takie rozpychanie.ale dla mnie to w miare normalne dolegliwości które towazyszą ciąży
Dla mnie to również nowość a z kad się bierze taka przypadłość ?
Matko nie słyszalam o tym... ciągle sie człowiek czegos nowego dowiaduje.
Ciepła kąpiel w ciąży to raczej słaby pomysł. Ja w ciąży mimo iż kąpiele lubię, to raczej prysznic i to niezbyt ciepły.
Ja, nawet nie wiem co to jest. W ciąży to jak coś paracetamol na szybko.
nati, neuralgia międzyżebrowa to jest porażenie nerwów międzyżebrowych. U mnie się to pojawiało czasem na tle stresowym, a tym razem to pewnie tak jak pisze Kverve, wynika z rozszerzania się klatki piersiowej i zwiększonego nacisku na nerwy.
misiowa, ja czasem biorę taką kąpiel, ale w nie gorącej wodzie i raczej krótką. To jest jedna z nielicznych rzeczy, która mi pomaga na problemy z kręgosłupem.
Każdy organizm jest inny ja biorę codziennie kąpiel w dosc ciepłej wodzie i nic mi nie jest. A takie lubię.
Mnie jak bolały zebra polewałam sobie kubkiem w wannie bądź pod prysznicem strumieniem bo dziecko się tam rozpycha i że się podnoszą czasami