Drogie mamy i eksperci, mój synek ma równe 4 miesiące. Od 3 dni sam przekręca sie na brzuszek. Tak bardzo mu sie to spodobało, ze nawet zasypia w tej pozycji. Mam jednak problem - z jednej strony bardzo mu sie to podoba i spędza tak prawie całe dnie, a z drugiej jednocześnie strasznie sie denerwuje. Chce pełzać, a ponieważ nie potrafi, nakręca sie jeszcze bardziej. Kiedy przewroce go na plecki, żeby sie uspokoił, i tak wraca spowrotem na brzuszek. Jak moge mu pomoc, zeby sie nie denerwował?
Jeżeli chcesz, aby ekspert odpowiedział na Twoje pytanie zamieść wątek jeszcze raz ale w sekcji “Rozwój i wychowanie” i zaznaczając opcję „pytanie do eksperta"; )
O to szybko sie przewraca. A dajesz mu zabawki? A ma mate edukacyjna? Moj synek uwielbia grzechotki i swoja mate edukacyjna
Popieram nosie ! Może sie denerwuje z nudów ? Nie ma sie czym zając leżąc na brzuszku. Watpię zeby chciał juz “iść”
Bardzo szybko zaczął , zdolniacha mały
No jestem za matą , sama jej nie miałam a żałuje bo mamy zachwalaja . Jeśli nie masz i kupowac nie zamierzasz to zabaweczki ułóż dookoła
Moja szwagierka ma taki fajny bujaczek z pałąkiem na którym są zabawki , mała zawsze chetnie w tym lezała i problemu nie było z przewracaniem
Dokładnie , tu odpowiedzi nie uzyskasz bo u eksperta nie wyswietla się Twój problem , zamiesc tam gdzie Samantka powiedziała , uzyskasz konkretna odp
Joj u mnie dopiero takie problemu w perspektywie kilku miesięcy ale u mnie mała już główke sama unosi a ma dopiero 2 tygodnie.
Mój synek też jest strasznie nerwowy,ma 4,5 miesiące nie bardzo lubi leżeć,bardziej woli na rękach.Gdy leży za łóżku to strasznie piszczy i przewraca się na boli i kopie nogami i rękami żeby tylko go wziasc na ręce.Teraz ma tak że jak tylko gokaszlal to za każdym razem brałam go na ręce i teraz już wie że jak go nie biorę to wydaje mi się że specjalnie tak kaszle żeby go tylko na ręce wziasc.Jak tylko go wezmę od razu spokojny Albo tak piszczy dopóki go nie wezmę,starań się go tak nie uczyć ale jest taki cwamy że czasami muszę go wziasc
O wszystko się denerwuje,nerwus mój kochany
Mój też się tak zachowuje- przewraca się na brzuszek i po chwili ryk ze zdenerwowania że nie może się przeczołgać dalej mimo dużego wysiłku. Na razie nauczył się obracać dookoła własnej osi Jak się już tak zdenerwuje to daje go na plecki, ale po chwili znowu jest na brzuszku. Pomaga wtedy zabawianie go grzechotkami i odwracanie uwagi od “nerwów”
Nasz synek ma już 5,5 miesiąca i mata edukacyjna jest już dla niego za mała- rozkładamy na podłodze kocyk i prześcieradło i na tym się bawi
powoli zaczyna się przesuwać do przodu i zmierzać w kierunku upatrzonej rzeczy
Niektóre dzieci płaczem wymuszają różne zachowania rodziców. Trzeba rozpoznać czy dziecko płacze i denerwuje się np. z bólu czy chce wymusić coś od rodzica