Nawracająca ciemieniucha

Dziewczyny , czy macie jakies sprawdzone sposoby jak się pozbyć na dobre ciemieniuchy ? Olejuszka , olejek z czarnuszki nie działają tzn schodzi ładnie ale minie kilka dni i widze ze od nowa się pojawia , myje mu włoski nawet w kąpieli szczotka wyczesuje i nic . Macie coś co wam pomogło ? Mogą być domowe sposoby nie koniecznie gotowe produkty z apteki/drogerii 

Podobno najlepszy sposób to smarowanie masłem. Próbowałam raz, o ile faktycznie wyczesałam praktycznie całą ciemieniuszkę, tak zapach główki był nie do zniesienia. Myłam makucha pod zlewem 3 razy zanim pozbyłam się tego odoru. 

Ja używam olejku ze słodkich migdałów, myję i zaraz wyczesuję.

Nie wiem czy jest jakaś złota rada na ciemieniuchę, ona chyba musi sama przejść, a my możemy tylko dbać i ją usuwać. 

U córki używałam kiedyś z Mustelli jakis krem, ale był taki sobie. I tak po nim musiałam oliwką poprawiać. 

Trzeba systematyczności i unikać mechanicznego usuwania naskórka. Dobry podobno z Linomag preparat. 

Przy niewyleczonej ciemieniusze dziewczynki mają rzadsze włoski, które nie chcą rosnąć w późniejszych latach. 

Na ten temat wypowiadała się dermatolog, kosmetolog , skórę głowy takiej dziewczynki oglądała pod mikroskopem i była na skalpie ciemieniucha , a mama się martwiała dlaczego ma tak rzadkie włosy jej  córka.  Leczenie odbywało się już w gabinecie oraz używać trzeba było specjalnych szamponów w wyższym PH dla tego rodzaju skóry 

U syna zastosowałam szampon musteli i zeszło po wyczesaniu ale powróciło. Wysmarowałam głowę olejem ze słodkich migdałów i zostawiłam na 15 minut. Wyczesałam drobnym grzebyczkiem i zeszło wszystko i już nie powrocilo

Mi położna poleciła kąpiel z dodatkiem kilku kropel parafiny w płynie, nawet jak nie ma ciemieniuchy, cały czas i faktycznie pomogło.

U nas cudowne efekty po olejku z betuliną, jakaś+/- godzinę przed kąpielą nasmarowalam główkę i w naszym przypadku też brwi mojej córeczce. Po kąpieli ciemieniucha robila się biaława i leciutko dała się wyczesać szczotką. U nas na dobre zniknęła , nie powróciła 

Na pewno wyprobuje wasze metody bo tragedia z tą ciemieniucha , dziękuję 🧡

Daj znac co wybrałaś i co pomogło :)

Ogólnie trzeba zadziałać czymś tłustym i tak naprawdę wyczesywanie codzienne nie jest dobre. Nasmaruj główkę olejem bądź nawet oliwką przed kąpielą jak jest jej dużo to wyczesz. Ja używałam płyn do mycia na ciemieniuche z ziajki. Z głowy zeszła ale dlugo mały miał na brwiach 

U nas się sprawdził EMOLIUM DERMOCARE ŻEL NA CIEMIENIUCHĘ, z tym że pediatra nam mówił, że przed każdą kąpielą stosować, nawet jak wydaje nam się że już problem zniknął, do końca opakowania tak naprawdę. 

Porządne natłuszczenie to podstawa, pozostawienie preparatu na skórze na kilka lub kilkanaście minut przed umyciem pomaga rozmiękczyć łuski i dzięki temu łatwiej pozbyć się ciemieniuchy. Ja polecam preparat Mediderm Baby w postaci olejku. W składzie głównie olejek ze słodkich migdałów i słonecznika. Dzięki niemu pozbyłam się ciemieniuchy teraz na zawsze u córki. 

Natłuszczane ma cały czas z pierwszym dzieckiem było to samo jak nawet nie gorzej . Jutro zobaczę co uda mi się dostać z waszych poleceń od ręki i będę działać;)

Użyłam olejku ze słodkich migdałów , oprócz tego smarowałam malemu główkę oliwką i dolewałam ją codziennie do kapieli , można powiedzieć że wygląda o niebo lepiej . Jest jeszcze troszkę na brwi ale znowu jak smarowałam mu ciało oliwką to od razu na głowę też , dzisiaj po kąpieli jeszcze wyczesze mu włoski ale zapowiada się że pozbędziemy się tej ciemieniuchy �

Z brwi po natłuszczeniu olejkiem ścierałam pieluszka tetrowa

Kinga, powodzenia;)! Niestety z ciemieniuchą jest tak, że lubi nawracać i trzeba stale tego pilnować, upierdliwe, ehh;)..

nie mniej jednak dziękujeMY za polecajki 🧡główka wyczesana , pachnąca 😍

Wystarczy zwykły olejek i delikatne wyczesywanie.

Ciemieniucha to u nas też była zmora,  używałam  oliwy z oliwek, a potem wyczesywałam miękką szczotką.