Nawilżacz powietrza czy oczyszczacz?

Które urządzenie lepiej się sprawdzi w pokoju małego dziecka? Jak wybrać odpowiedni model i czy aromaterapia z takiego urządzenia nie zaszkodzi zdrowiu?

musisz wziąć pod uwagę przy zakupie warunki jakie macie w domu - czy powietrze jest faktycznie suche i wymaga nawilżacza, czy powietrze jest zanieczyszczone przez pylki, bakterie i wymaga oczyszczacza…oczyszczacz z reguły preferują w domach gdzie są zwierzęta i małe dzieci, albo mieszkańcy są alergikami…wszystko tez zależy jaki chcesz przeznaczyć na to budżet gdyż na rynku są już dostępne nawilżacze z funkcją oczyszczacza - czyli urządzenie takie nawilża powietrze jednocześnie pobiera je i oczyszcza, czyli takie dwa w jednym właśnie dla takich niezdecydowanych he he i to jest tez fajny myk :wink: jak nie wiesz co to się kupuje dwa w jednym i po sprawie ;)))))

oczyszczacz to zawsze fajna sprawa bo bakterii zawsze pełno unosi się w powietrzu.

dziękuję za radę, @Ewcia88 czy znasz może jakieś sprawdzone modele, godne polecenia?

to zależy czy szukasz prostego czy jakiegoś z ekstra funkcjami…a ponadto z wszystkim sprzętem jaki tylko byś nie kupiła jest jak z kotem w worku - nie wiesz co dostaniesz - ja mogę zachwalać jedną firmę a inni drugą bo moja im akurat nie podpasowała. ja kiedyś kiedy miąłam nawilżacz ale niestety nie pamiętam firmy, obecnie nie mam nic…a z neta nie będę Ci w ślepo podawać bo zapewne już jakies strony przejrzałaś i wiesz co i jak.

Ja właśnie kupiłam Xiaomi smartimi. Tylko nawilżacz, ale jest świetny. Nie ma wymiennych wkładów, które byłyby dla mnie męczarnią. Kompatybilna aplikacja pokazuje poziom wody, poziom nawilżenia i temperaturę w pokoju.

Nie wiem jak u Was ale u mnie już pojawia sie smog....
Ogólnie to polecam zajrzec tutaj:
https://coupondojo.pl/blog/51-jak-wybrac-oczyszczacz-powietrza-top-4
Strona jest dobrym porównaniem oczyszczaczy.

To ja kupiłam teraz oczyszczacz powietrza a przymierzam się do nawilżacza powietrza bo okazuje się nagle jak caly czas grzejemy przy małej to spadła nam mocno wilgotność powietrza 

Są też oczyszczacze z nawilżaniem :) firma sharp takie produkuje, bardzo dobrze się to sprawdza. W lato dodatkowo można zamiast wody wsypać kostki lodu i mamy chłodzenie :) 

A ja kupuje ten higrometr i kupić nie mogę:D muszę w końcu się zmobilizować...

Ja też myślałam że kupiłam dobry a tak na prawdę jest dość mały. 

I ma taja mgiełkę która rozpryskuje powietrze. 

Muszę go zacząć stosować i zobaczymy czy będą jakieś efekty. 

A da się jakoś sorawdzic powiedzcie mi kochane jakie jest nawilżenie powietrza w domu,żebym sobie porównała? 

Monia właśnie ten higrometr by ci pomógł:D

Ja musze nad czymś takim pomyśleć 

Muszę o tym poczytać właśnie. 

Bo jest wiele takich nawilżaczy a jednak nie wszystkie są skuteczne. 

Tak samo jak klimatyzatory z jonizacja nie wiem czy to coś wogóle daje. 

Kompletnie się na tym nie znam 

Czym jest higrometr....

MamaEmmy jest to urządzenie do pomiary wilgotności w pomieszczeniu.

O to ja z chęcią sobie kupię 

Też mamy taki miernik, bardzo przydatny bo często powietrze robi sie u nas za suche.

Ja mam dyfuzor i polecam. My używamy często i u nas się sprawdza. 

Natalka ile płaciłaś ?

Natalka dyfuzor to można olejki wlewać?

Myślę, że sprawę powinnaś potraktować kompleksowo. Włączając w to nawet telefony do straży miejskiej, bardzo sprawnie reagują na czarny dym, w końcu to czysty pieniądz w kasie miejskiej 

. Do tego zapoznaj się z tematem roślin oczyszczających powietrze, niedawno czytałem artykuł o jakimś hindusie, który opracował taki mix roślin doniczkowych, który poradził sobie z syfem w powietrzu w slumsach Delhi. Następny temat do rozeznania, NFZ refunduje sanatoria dla dzieciaków z zanieczyszczonych regionów, a trzy tygodnie nad morzem daje dużo ulgi.

My mamy oczyszczacz od Haiera, bez problemu moiżna w dobrej cenie dokupić filtry. Zerknij sobie do Leroy Merlin:

https://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja-i-wentylacja/klimatyzatory-wentylatory-osuszacze/oczyszczacze-powietrza,a2883.html

Tam kupiliśmy oczyszczacz i tam też kupujemy filtry.