Nauka picia

Synek w czerwcu skończył 2 latka. Do roczku nie było większych problemów z piciem z kubeczkow  czy bidonow, aż przyszedł dzień, że nic mu nie odpowiadało. Teraz jedynie napije się z przezroczystej szklanki, żeby widzieć co jest w środku i słomki. Żadne kubki, bidony, butelki, nawet z ulubioną postacią z bajki, nic się nie sprawdza. Pomóżcie proszę jak nauczyć dwulatka samodzielnego picia z własnego kubka?

Są jeszcze te słoiki z rurką do picia są przezroczyste,zakręcane ale minus taki że dla dwulatka to niezbyt bezpieczne szczególnie na spacerze.w domu jak najbardziej.A rozumiem że nawet z przezroczystego bidony się nie napije? 

U nas podobnie , piję tylko z przeźroczystych kubków żeby czasami nie było nic innego niż woda . W grudniu będzie miał dwa latka . U nas akurat z tym nie ma problemu pije ze wszystkiego. A myślałaś o bidonie z filtrem , jest przezroczysty , sama myślę żeby za jakiś czas kupić coś takiego dla synka . 

U nas bylo tak samo od samego początku i tak pozostało. Probowalam różnych kubeczków ze słomkami, niekapków. Leżą teraz nieuzywane. Raz poszłam nawet z synem i sam sobie wybral bidon ze słomką. Jak jesteśmy na spacerze to woli pić z mojej butelki wodę. Wydaje mi się ze maluchy naśladują doroslych. Tak samo w domu, dziecko widzi ze dorosly pije ze szklanki wiec sam tez chce.

Mój synek Dominik ma 15 miesięcy i aktualnie pije z bidonu z rurką z firmy skip hop i jestem bardzo zadowolona! Z kubka samodzielnie jeszcze nie wypije no ale małymi kroczkami myślę że dojdzie i do tego ;) każde dziecko rośnie i zdobywa umiejętności w swoim tępie �

A może takie butelki przezroczyste, filtrujące wodę, np. brita. Mają taki fajny dziubek jak te ze sklepu z wodą, są przezroczyste. Może to go zaciekawi.

Ja uważam że dziecko nie musi pić z swojego kubka super jak pije z każdego złapie za.ucho i ładnie pije to niech pije .czy w ogóle nie umie pić samodzielnie bo nie rozumiem ?? 

Myślę, że w domu spokojnie może pić tak jak do tej pory, czyli z normalnej szklanki, przeźroczystej jak woli, nawet to lepiej jak pije z otwartego kubka;)

Jeśli chodzi i picie poza domem to może po prostu kupuj mu na wyjścia zwykła woda w butelce, z końcówką do picia, butelka będzie przezroczysta więc myślę, że może mu przypaść do gustu. 

Ciekawe skąd ta zmiana, że wcześniej pił z bidonów itp, a teraz nie chce .. może musiał pić jakieś lekarstwa, które mu nie smakowały i teraz jest ostrożny 

Myślę że Misiowa może mieć rację, butelka filtrująca wodę moze przypaść mu do gustu, ewentualnie bbox. Być może synek ma tylko taki buntowniczy okres i za chwilę wszystko wróci do normy.

Mój synek jakiś czas temu miał taki chwilowy bunt ogólnie na picie.Martwilam się bo akurat było wtedy gorąco,na szczęście po kilku dniach przeszło.Nie wiem czym to było spowodowane.

Mój ma dwa i pół roku i już od dawna pije także ze zwykłych szklanek/ kubków.Jesli twoje dziecko umie samo napić się ze szklanki to trzeba to wspierać i szlifować tę umiejętność.

U mnie synek miał podobnie najpierw pił z niekapkow potem kubka 360 z bidonów aż nagle nie chciał wogole pić no że chyba z mojej szklanki a jak wiecie dzieci i szkło to nie jest dobry pomysł. Po jakimś czasie mu minęło i pije ze zwykłego plastikowego kubka.

ja bym spróbowała z przezroczystym bidonem tak żeby syn widział co pije i jak spróbowałabym mu po pokazywać i tłumaczyć co lejesz, że to jest to co On lubi 

Mój syn ma 1,5 roczku lubi pić z nie kapka oraz z kubka że słomka z bidonu jeszcze nie pil ale tak se super radzi 

Ale to wgl nie chce pic samodzielnie czy bardziej chodzi o to ze nie pije z  kubeczka/bidona dla dzieci tylko ze szklanki? Może po prostu ma skok rozwojowy i mu nie pasuje. Niektóre dzieci "odstawiaja" właśnie bidony,kubeczki itp ,bo wola jak dorośli- napić się już z normalnej szklanki I myślę, ze jeśli tak jest to tylko się cieszyć, ze synek załapał i się  usamodzielnia. To świadczyo tym, że rozwija się prawidłowo. Może spróbować z butelkami/bidonami filtrującymi ? Sa tez takie przezroczyste kubeczki właśnie z postaciami. A jeśli nadal będzie chciał pić tylko że szklanki to moze warto by bylo kupic plastikowa szklankę czy tez kubek.

U nas też był problem pierw pił ze zwykłych butelek nie chciał niczego innego później nauczył się z niekapka i wtedy był bunt nie chcial nic innego próbowałam bidony , 360 stopni , i wiele innych aż sam pewnego dnia się przekonał jak już odpuściłam i teraz pije ze wszystkiego chętnie . Czasem dziecko nie jest gotowe , może trochę czasu i chętnie będzie pil z bidonu za jakiś czas :) 

u nas byl obrazony na 360 dlugo niekapek tez byl foch ale jak co jakis czas stawialam na stole to sam sie tak przekonal

U mnie mała mając 9 miesięcy nauczyła.sie.z.rurki  pić i takie kupuje do tej pory.mam też 360 ale  to nie chce.sopdobuje za jakiś czas

My mamy w domu 10 miesięczniaka.  Ostatnio zaczął pić że szklanki lub kubka, oczywiście ktoś musi mu trzymać, ale tak mu się to spodobało, że nie chce pić wody z butelek... 

Sama nie wiem jak przekonać go teraz do butelki. Ale jak brat pije ze szklanki to i on chce..

jak masz taka mozliwosc to kubek najlepszym rozwiazaniem jedynie problem gdzies w terenie,.

Mamy podobny problem syn 20 miesięcy. Nie chciał smoczka od początku. Pierwsze 6 miesięcy był tylko na piersi, potem dostawał wodę w butelce. Gdy skończył rok zaczął pic z kubeczka niekapka i mleko z butelki. Nagle przyszedł bunt i od 5 miesięcy nie chce kubeczka tylko butelka. Nie rozstaje się z nią, od razu po przebudzeniu rannym butelka jest chowana, a syn szuka jej wszędzie. Nie chce z niczego innego pić.