Hej, polecacie jakieś gry, karty czy książeczki do nauki pisania cyferek, literek dla 3 latka? :)
Ja zamówiłam na tania książka świetne są córka wypełnia cały czas dostosowane do wieku dziecka
My mamy taki fajny zegar ale niestety tutaj nie mam napisane żadnej firmy Podejrzewam że pewnie była na tym foliowym opakowaniu i poszło już do wyrzucenia
A szlaczki już za wami? Bo dobrze żeby dziecko wyrobiło się rękę najpierw rysując po szlaczkach.
Jeśli chodzi i literki i cyferki to na allegro jest sporo takich książeczkowe do pisania po śladach a potem samodzielnie w liniach ;)
Umiejętności motoryczne 3-latka zwykle nie są jeszcze na tyle rozwinięte, by rozpoczynać naukę pisania liter i cyfr. W tym wieku maluch potrafi narysować linię pionową i poziomą, krzyżyk oraz koło. Bardziej skomplikowane kształty mogą sprawiać takiemu dziecku trudności (np. linia łamana, spirala). Poza tym podczas rysowania u 3-latka pracuje głównie staw łokciowy, a nie nadgarstek, przez co rysunki nie są precyzyjne.
Można też zwykle kolorowanki na początek, jednak nie będzie to raczej doskonalenie talentu
wydaje mi się że kolorowanki to faktycznie dobry pomysł na początek
Zawsze to jakieś kształtowanie zdolności artystycznych i rozwój
Moja córa puzzle układa tak szybko że aż jestem w szoku...
Jakiekolwiek jej nie dam to zajęcie na max 10 minut. Wszystkie ułożone!
Wydaje mi się że fajnie byłoby troszkę córę nakierować z literkami czy cyferkami bo wydaje mi się małym geniuszem hehe :D
Jeśli koniecznie chcesz uczyć córki liter i cyfr, to zacznij od liter, od samogłosek. Jedna litera na tydzień. Codziennie przypominacie sobie, jak ona wygląda (pokaż córce planszę z literą) i córka niech z Twoją pomocą robi różne ćwiczenia, np. jednego dnia próbuje ułożyć kształt tej litery z ziaren fasoli, drugiego dnia namalować palcem farbą, trzeciego dnia ułożyć sznurek w kształt tej litery, czwartego dnia narysować po śladzie, piątego dnia ułożyć z klocków, szóstego dnia z rozsypanych karteczek z literami odszukać te z literą której się obecnie uczycie. Taki jeden tydzień na jedną literę jest to czas optymalny. Dziecko musi dobrze zapamiętać wygląd litery i jej brzmienie, wymowę. Sama zobaczysz, że jak się córka zapozna z literami, to slzacznie próbować je rysować, pisać. Moje czterolatki uczyły się w ten sposób i szło im bardzo sprawnie. :-)