Dziewczyny nie wiem czy jest taki wątek , ale zastanawiam sie nad drugim dzieckiem , a jestem po cc. czy któras z Was zaszla w ciąże po cc szybciej niz 12 miesiecy? Jak tak to jak przechodzilyscie drugą ciąże?
Dziewczyny szperalam i nie udało się znaleźć inf wiec moje pytanie czy któraś z Was świadomie decydowała się na kolejnego maluszka w czasie krótszym niż rok po cesarskim cięciu?
Jeżeli tak to czy robiliscie jakieś specjalne badania oprócz usg rany? Pytanie tez do specjalisty,czy lekarz może odmówić zaplanowania takiej ciąży i jej prowadzenia? Czy ciąża 6-9 miesięcy po cc jest bardzo ryzykowna?
Dziekuje Angel troszke mi pomoglas ale liczylam na wasze osobiste przezycia . Czy jest obecnie na forum mamusia ktora zaszla w ciaze krocej niz rok po cc?
Ja jestem w drugiej ciazy po CC ale syn ma już 3,5 lat. Powiem tak inaczej sie czuje od czasu do czasu boli mnie szew no i jest mi troche ciężej ale tak to czuje sie dobrze tak jak w pierwszej.
Ja zaszlam 12 miesiecy po pierwszej. Czekam obecnie na wizyte u gin. Pierwsz ciaza super bez zadnych dolegliwosci. Obecnie mniewam czasem bole w jajnikach ale jak poleze to przechodzi
Witaj ja obecnie jestem w ciąży. Mój pierwszy Syn urodził się w 2012 roku i … no właśnie tu zaczynają się problemy. Na zmianę pogody boli mnie blizna, nadal nie mam czucia na skórze brzucha a na USG lekarz nie może zbadać dziecka bo blizna mu to utrudnia. Wszystko zależy jak się to goi nie tylko zewnętrznie ale i wewnętrznie. Wydawało mi sie że 4 lata to sporo czasu ale jak widać konsekwencje CC będą za mną się ciągły i ciągły… gdy dużo siedzę boli mnie wszystko. Organizm zawsze potrzebuje czasu, żeby się zregenerować po ciąży i porodzie. Trwa to mniej więcej rok. Może nim zaczniesz ,działać" zaczerpniesz porady ginekologa? Pozdrawiam
Witaj ja jestem w ciąży po cesarce ale u mnie był spory odstęp. Natomiast mam kolezanie która zaszła w kolejną ciążę bardzo szybko bo po 4 miesiącach od cięcia. Ciąża nie była planowana i oczywistym jest ze w takim wypadku obarczone sporym ryzykiem. Jednak na szczęście wszystko się dobrze potoczyło ciążę zniosła lepiej niż ta pierwsza w przypadku której wystąpił przedwczesny poród zakończony właśnie cięciem. Mimo wszyto jednak uważam ze dla własnego spokoju lepiej odczekać te 12 miesiecy.
Tak mi wlasnie powiedziala moja ginekolog Poczekam jeszcze troszke i zaczniemy sie starac moze cos z tego wyjdzie :)Juz nie moge sie doczekac… Testy owulacyjne juz czekaja hihi
Nie wiem, czy masz facebooka, ale tam jest grupa: cesarskie cięcie i tam masz mnóstwo kobiet, które były w takiej sytuacji i Ci pomogą ;] Ja jestem 3 miesiące po cc, nie wyobrażam sobie teraz ciąży, ale sytuacje są różne, wiem, że jest to ryzykowne ze względu na niezagojone dobrze rany, ale większość kobiet z taką sytuacją rodzą szczęśliwie, więc myślę, że nie ma co się martwić na zapas.
Jest to sprawa bardzo indywidualna każdej kobiety. Najlepiej jeśli chcesz drugie dziecko to zapytać o zdanie lekarza. Określi jak się miewa blizna i macica. Ale jeśli nie do końca planowane to nie trzeba się zbytnio przejmować. Moja mama 3 miesiące po cesarce zaszła w ciążę i obyło się bez żadnych komplikacji a było to 25lat temu
Najlepiej porozmawiaj z ginekologiem. Jest dużo kobiet które zachodzą w ciąże szybciej niż po roku i wszystko jest w porządku. Jest to jednak bardzo indywidualne i polecam skonsultować to z ginekologiem, żeby sprawdził ranę i czy ciąża będzie bezpieczna dla Ciebie i dla Twojego dziecka.
Powinnaś porozmawiać ze swoim ginekologiem o kolejnej ciąży , on po zbadaniu Cię , zapewne sprawdzi grubość blizny na macicy czy dobrze się wszystko pozrastało,zrobi usg i odpowie na Twoje pytanie . Jest wiele kobiet które zachodzą szybko w ciąże po cc i rodzą bez komplikacji . A czy lekarz odmówi prowadzenia takiej ciąży chyba raczej nie powinien odmawiać , a otoczyć jeszcze lepszą i dokładniejszą opieką .
Dokładnie, najlepiej ci doradzi twój ginekolog. Ostatnio sama o to zapytałam swojej lekarki i radziła mi przeczekać rok do planowania ciąży, aby wszystko tam się dobrze zagoilo. Jednak to sprawa indywidualna, kiedyś kobiety nie robiły takich odstepow i dzieci rodziły się całe i zdrowe.
Tak jak juz pisalam w innym watku ze bylam u mojego gina (bo wyskoczył mi guzek na bliznie ) i Pani doktor dała mi zielone swiatlo do kolejnej ciaży a minelo 9 miesiecy od mojego cc. Bardzo mnie to ucieszylo bo bardzo bym chciala juz zacząc sie starać . wychodzi na to ze jak jest w porzadku to mozna starac sie szybciej niz po 12 miesiacach :))
moja kolezanka bedac po cc urodziła w tym samym roku jeszcze drugie dziecko … nie było to jednak planowane , ginekolog jej powiedział ze jednak troche za wczesnie, ze powinno sie miec roczny odstep zeby organizm wrócił do normy , ale na szczescie był w porzadku,monitorował ja duzo czesciej i najwazniejsze ze było wszystko dobrze
Wiem, że pytasz o ciążę planowaną, ale mam nadzieję że mimo tego iż ja drugiej ciąży nie planowałam trochę ci rozjaśnienie sytuację. Mój ginekolog po pierwszym cięciu też odradzał mi kolejna ciążę w okresie krótszym niż rok jednak stało się (może nawet lepiej). Kiedy powiedziałam mu o pozytywnym teście stwierdził że nakopie mi do tyłka po szczęśliwym rozwiązaniu
Zapomniałam dodać że między moimi chłopakami jest zaledwie rok i dwa tygodnie różnicy co oznacza że w ciążę zaszłam jakieś cztery miesiące po porodzie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.