Drogie mamy, jak Wasze dzieci przechodziły ząbkowanie? Jakie sposoby Wam się sprawdziły, żeby uspokoić malucha i zmniejszyć ból?
- Wiadro melisy dla mamy
- Żelowe gryzaki które można włożyć na chwilę do lodówki
- Pedicetamol/ ibuprofen forte
- Duzo przytulania
- Doraźnie w najgorszych momentach zel dentinox
- Zimne jedzenie jeśli już rozszerzamy diete
Mój synek ma już 2 zeby dolne i w sumie nawet dobrze przechodził, trochę był marudny jak się wyrzynały. W zapasie mieliśmy dentinox, gryzaki ale ogólnie to najbardziej lubił i nadal lubi się przytulać:) mam wrażenie, że to jest najlepszy lek na wszystko dla niego :)
O ile moja córka ząbkuje- Niestety nie jestem pewna. To najlepsze jest przytulanie, tak jak pozostałe Mamusie piszą :) dodatkowo masowanie dziąseł szczoteczka i dentosept mini.
schłodzone gryzaki – trzymaliśmy je w lodówce, a nie w zamrażarce, bo zbyt zimne były za niekomfortowe. Podawaliśmy też żel łagodzący ból na dziąsła i duuuużo przytulania
Starszy syn gryzaki i gryzienie wszystko co popadnie. Był też żel chłodzący na dziąsła, ale nie było efektu. Oczywiście noszenie na rękach i przytulanie.
Z drugim synkiem, wszystko przeze mną 😆
1. Gryzaki żelowe ( są z tak grubej gumy, że dziecko napewno nie przegryzie).
2. Żel na bolesne ząbkowanie z końcówką.
3. Dropsiki na mocny ból dziecka.
4. Pedicetamol w razie gorączki.
5. Smoczek na owoce dla schłodzenia, złagodzenia bólu.
Gryzaki które można schładzac. Albo patent że smoczkiem. Mleko zamrożone w smoczku do ssania
U nas w ostateczności podawaliśmy żel dentinox kilka razy, ale ciężko mi ocenić czy faktycznie pomagał.
Ja używałam Bobodent. Fajnie znieczula. Było widać że dziecko ma ulgę. Sama nim smarowalam przy wyrzynaniu ósemek. Do tego schłodzone gryzaki.
Mamina Bardzo przydatne rady! Jak maluch ogólnie znosił ząbkowanie?
Malina Ekstra, że u Ciebie przytulanie tak dobrze działa! W jakim wieku wyszedł pierwszy ząbek? :)
kiniiiiia Super rady, może któraś mama skorzysta :)
Anet ka Super pomysł! Jak u Ciebie maluch przechodził ząbkowanie?
Moja niunia dopiero zacznie przechodzić ząbkowanie, na razie odruch gryzienia ma wszystkiego co sie da, nasze policzki i broda też
Ja mam żel bobodent ale jakoś nie widzę ukojenia , może na chwilę a za chwilę znów rączki całe w buźce aż się córka zakrztusi bo sobie za głęboko włosy rączkę. Staram się zaparzać rumianek i już taki w temperaturze pokojowej nawet czasem dam na chwilę do lodówki i przemywwm gazikiem zamoczonym w tym rumianku i widzę jaka córeczka zadowolona;) więc chyba troszkę ulży;)
A podzielicie się tym jak wygląda u Was ząbkowanie? Moja córka już 3 tydzień ma takie biale plamki pod dziąsłami ale jeszcze nic nie przebiło. Zastanawiam się czy to już wychodzą ząbki i czy to co widzę to ząbki.