Nadmierna potliwość po porodzie

Drogie mamy (szukałam takiego wątku i nie mogłam nigdzie odnaleźć )
Czy w okresie połogu mieliście nadmierną potliwość ? Ponieważ ja miałam oczywiście skonsultowałam to z położną powiedziała mi żebym się nie martwiła ponieważ to hormony i nagromadzona woda w organizmie . Nigdy nie miałam z tym problemu nawet w czasie ciąży więc w okresie połogu to było bardzo nie przyjemne , zakupiłam preparat Etiaxil i pomógł ale bardzo czasami piecze . Macie jakieś antyperspiranty sprawdzone? Czy któraś z mam miała taką samą przypadłość ?

Moja mama po urodzeniu mojego brata wyglądała jak wodospad… To całkowicie normalne organizm pozbywa się zapasów ciążowych poza tym zmiany hormonalne.
Lekarz kazał jej pić 3 litry wody dziennie żeby się nie odwodniła i unikałać sztucznych materiałów które wzmagają potliwość.

Ja także nosiłam materiały bawełniane zresztą cały czas noszę ponieważ skóra oddycha . Ale mi nie kazali pić wody nawet nie wiedziałam że trzeba pić tyle wody

Dzięki :slight_smile: Muszę spróbować inne środki polecane przez inne Panie :slight_smile:

Zakładałam taki wątek, bo męczyłam się z tym samym problemem a jak sobie z nim poradziłam to… Przeczekałam; )
Używałam antyperspirantów o delikatnym zapachu i jakoś to przezwyciężyłam.
Warto ubierać się też lekko i przewiewnie; )

Jestem miesiac po porodzie i mam tak samo.Najbardziej poce sie w nocy kiedy karmie dziecko.Polozna mowi ,ze to minie.Nie ma na to konkretnej rady,15 min. przed karmieniem kazali mi pic szklanke wody.

Pomyśl o skontrolowaniu tarczycy, czasem po porodzie zaczyna szwankować i może mieć wpływ na potliwość.

Nawet teraz nie pomyślałam o tarczycy przed ciążą robiłam a po ciąży nie wybiorę się do lekarza jak wróci z urlopu :slight_smile:

zgadzam się z wea 86 nadmierna potliwość może być spowodowana tarczycą albo przemęczeniem organizmu , może tez świadczyć o problemach z sercem , dobrze by było zrobić sobie na wszeli wypadek kontrolne badanie krwi i na tarczycę :slight_smile:

Dziękuję za rady muszę iść zrobić badania kontrolne nie zaszkodzi po porodzie :slight_smile:

Mój ginekolog przed planowaną ciążą zlecił mi właśnie badanie tarczycy…dziwne, że lekarze nie zlecają tego badania kobietom które są we wczesnej ciąży. To może zapobiec wielu nieprzyjemnym konsekwencjom.
Tak jak zleca się badanie na WR czy Toxo…powinno być na tarczyce

Ja właśnie we wczesnej ciąży nie robiłam a może powinno się robić

Moim skromnym zdaniem to powinno być badanie obowiązkowe.

Ja miałam tsh robione na początkach ciąży i było podwyższone. Po porodzie to około miesiąc a miałam problem z nadmiernym poceniem. Częstp do nocnego karmienia budziłam się dosłownie cała mokra.

Ze mnie także płynął potop ale po miesiącu odstawiłam pierś mało się pocę ale muszę zrobić badania

Wg mnie dobrym preparatem jest Iwostin trój aktywny krem przeciw nadmiernemu poceniu się ma lekką konsystencję, która w kontakcie ze skórą nie podrażnia jej, a tym samym nie szczypie.
Odnośnie tej nadmiernej potliwości to było to dla mnie nie lada zaskoczenie…początkowo prysznic brałam dwukrotnie w ciągu dnia i tak nie przynosiło to wystarczającej ulgi. Jestem 6 miesiąc po porodzie i nadal odczuwam nadmierną potliwość szczególnie dłoni i stóp. Wcześniej należałam do osób, którym jest zazwyczaj zimno w dłonie i stopy, a teraz jest wręcz odwrotnie…Zastanawiam się czy to ustąpi, gdyż ostatnio rozmawiałam z koleżanka, która jest rok po porodzie i nadal odczuwa tą nadmierną potliwość.