Nadmierna potliwosc kończyn u niemowlaka

Hej Kobietki.

U Coreczki pojawił sie około tygodnia temu problem nadmiernej potliwosci stópek oraz rączek. To prawda, ze w domu mamy Sahare i temperatura w sypialni dochodzi momentami do 29 stopni, ale Coreczka jest caly dzien na boso, ubrana jedynie w pampers i koszulke albo bodziaki na ramiączkach. Nie ma wiec mowy o przegrzaniu z powodu ubioru. Stopy natomiast są mokre jakby je ktos polał wodą. Podobnie rączki, choc rączki są troszke mniej mokre. Co moze byc przyczyną takiej potliwosci? Czy Wasze dzieci rowniez miały ten problem?

Dodam, ze Corka ma prawie 3 miesiace.

Przystawiaj ja częściej do piersi po prostu :slight_smile:
Teraz w te upały może w ten sposób reagować , spokojnie . Jeśli temperatura opadnie i będą dni dużo chłodniejsze a problem nadal będzie to wtedy możesz zacząć się zastanawiać … Teraz sama po sobie wiem że mimo tego że mam na sobie dosłownie tylko bieliznę to jestem mokra

Moja córka ma 4 miesiące , jest karmiona mlekiem modyfikowanym ale karmienie nie ma nic do rzeczy . Byliśmy z tym u lekarza , lekarza kazał zwiększyć kropelki witaminki D3 , jeżeli po 2 tygodniach nie zmieni się nic trzeba wykonać badanie na wskaźnik witaminy D3 w krwi dziecka . Pozdrawiam :slight_smile:

Z tego co wiem, to objawem niedoboru witaminy d3 jest potliwość głowy a nie kończyn. Zresztą chyba trudno o niedobór tej witaminy w tak słoneczne lato - wystarczy 20 minut w półcieniu by dostarczyć organizmowi dzienna dawkę, a wiadomo, że do mieszkania tez dociera słońce i nawet malucha ciężko przed słońcem w pełni uchronić.
Tak jak pisze Mamove, poczekaj do końca upałów, bo chyba kiedyś się skończą; ) i jak sytuacja się nie zmieni to wtedy skonsultuj z pediatrą. Poprzez pocenie się regulujemy temperaturę naszego ciała. Pewnie jest jej po prostu za gorąco.

No ja wlasnie tez czytałam, ze przy niedoborze witaminy D3 nadmiernie poci sie glowka, a to akurat nas nie dotyczy, choc przyznam, ze ostatnio miałam tak zwariowany czas, ze przez 4 dni zapomniałam Corci podac witaminkę D. Sama sie nawet boje, czy to moze grozic jakimis powaznymi konsekwencjami? Bo słyszałam, ze wit. D jest magazynowana w organizmie w taki sposob, ze ciezko o niedobor… Ale ile w tym prawdy?

Czy zdarzyło Wam sie, ze zapomnialyscie podac dziecku witaminę D?

Agnieszka, spokojnie, kilka dni na pewno nie zaszkodzi, tym bardziej przy takiej pogodzie, gdzie chcąc nie chcąc dziecko jednak trochę tego słońca dostanie, wiec i witamina D się produkuje.

Agnieszko, no pewnie, że tak! Nie martw się, na pewno nie wpłynie to jakoś negatywnie na córeczkę. Podawaj po prostu dalej i nie martw się tym :slight_smile: I zgadzam się z Alicją, przy niedoborze poci się główka, a rączki i nóżki to pewnie kwestia tych ogromnych temperatur.

Agnieszka u nas się zdarzało ze nie podawałam. Poza tym nie martw się :wink: jesli podawalą wcześniej to nie powinno być niedoboru :wink: podawaj z tłuszczami to powinno polepszyć przyswajanie tej witaminy :wink: u Was może to być z mleczkiem twoim :slight_smile:

Agnieszko, chyba każda z nas zapomniała podać raz czy dwa. Nic złego się nie dzieje. Przemywałabym ciało córki, raczki, nóżki dziecka wilgotnym wacikiem. Jednak woda powinna być letnia, a nie zimna. Moja bardzo się cieszy w czasie tego zabiegu. Musimy po prostu dzieciaki schładzać

a u nas właśnie poci się mocno główka z tym, że tylko i wyłącznie przy karmieniu jak mały je lub jest wtulony we mnie więc mam nadzieję, że to kwestia temperatury powietrza i mojej a nie niedoboru witaminy, może z raz mi się zdarzyło jej nie podać no, ale synek trochę ulewa tylko, że przy tych słonecznych dniach to nie chcę mi się wierzyć, że może mu brakować tej witaminy

Agnieszka, to całkiem normalne, że główka się poci podczas picia mleka z piersi. Nie dość że dziecko jest wtulone w mamę to jeszcze pije ciepłe mleczko .

Agnieszko, kiedyś czytałam, ze nawet w słonecznych u gorących krajach sporo mieszkańców ma niedobór tej wit. Zrób synkowi badanie na oznaczenie wit D.

Być może to z temperatury. Jedzenie męczy, a to dopiero w taką pogodę. Jednak dla pewności wykonaj badanie

Moim zdaniem zrobiłaś to co trzeba czyli usalas się do lekarza. Z maluchami nie ma żartów i trzeba reagować jeśli coś nas niepokoi. Zrób tak jak mówi lekarz

Akone, ale nikt przecież nie pisał, że był u lekarza.

Też o lekarzu nic nie wyczytałam. Ja na razie proponuję oznaczyć poziom wit D, nawet przed konsultacją z pediatrą - koszt prywatny to kilkanaście złotych

Pomyślałam o karmieniu, piszesz że córka wtula się w Ciebie. Spróbuj karmić na keżąco tak abyś nie musiała córki dodatkowo przytulać i jej ogrzewać

Mama_Gratki ja mam synka :slight_smile: chyba,że pisałaś do agnieszki.sz, ale ona nic nie pisała o karmieniu więc sądzę,że to było do mnie :wink: dziś u nas jest zdecydowanie chłodniejszy dzień i synkowi dziś się jeszcze główka nie spociła nic a nic więc to musiało być od temperatury

Agnieszko bardzo możliwe:) U nas w te upały też córcia była spocona i ja też, karmiąc jednak sporo ciepła się wydziela :slight_smile:

U nas tez teraz przy karmieniu wloski sie Corci bardziej pocą.

Agnieszko z synkiem, Agnieszka sz pisała o karmieniu wcześniej. Swohacwtpowiedz adresowałam do niej :slight_smile: upały dają w kość maluszkom, również przy karmieniu bo wtedy się przytulamy dodatkowo podnosząc temperaturę ciała. Moja córka ma gorącą główkę mimo, że temperaturę ma w normie. My karmimy się (jeśli uda się piersią) na leżąco i wtedy staram się nie przytulać za bardzo córy

Co do zasypiania, moja córka dzisiaj zasypiała 1,5 godziny.finalnie udało jej się kiedy włączyłam wiatrak

Mama ja chyba ślepa jestem bo nie widzę takiej wypowiedzi w tym watku a o wtulaniu dziecka też pisałam ja, ale skoro pisałaś do Agnieszki.sz to ok :slight_smile: też czasem Karmimy się na lezaco ale tego spocenia i tak nie idzie uniknac w tym momencie, może jest nieco mniejsze ale jest choć u nas jest teraz kilka chlodniejszych dni nastalo i jest pod tym względem ok