Nadczynność tarczycy w ciąży a poród

Witajcie, 

Całą ciążę mam prawie 0,01tsh a T3 i T4 ustabilizowane, jestem już w 33tyg i zastanawiam się czy moja nadczynność grozi czymś przy porodzie? Czy endokrynogol powinien mieć jakieś wskazówki dla mnie i czy np throsan który biorę też powinnam dalej po porodzie? Z góry dziękuję za odpowiedzi jak to u Was bylo/jest.

Ja co prawda mialam niedoczynność tarczycy już borykałam się z problemem przed ciążą , później jak zaszłam to kontrolowałam z endokrynologiem wszystko robiłam badania na tsh , ft4 ,ft3 anty tpo w razie czego miałam dawkę zwiększana bądź zmniejszana .jeżeli chodzi o sam poród to ja miałam akurat cesarkę i w dniu cesarki tabletek nie brałam . Później zmiejszona miałam dawkę i przez cały połóg brałam , no i wizyta kontrolna tam dowiedziałam się że wszystko się unormowało i nie muszę brać tabletek . Endokrynolog powinien powiedzieć Ci jaka dawkę brać zaraz po porodzie . No i mój syn też miał robione badania na niedoczynność tarczycy więc w razie czego dopilnuj tego :) wspomnij przy wypisie ze szpitala

Przy tak poważnych sprawach jak tarczyca wszelkie wątpliwości radzę skonsultować z endokrynologiem.Kazdy przypadek jest bardzo indywidualny . Teraz kiedy jesteś w ciąży szczególnie powinnaś o to zadbać.

Nasze "dobre rady"mogą wcale nie okazać się trafne.

Po porodzie będziesz mieć duże wahania hormonów. Kontroluj ich poziom minimum raz w miesiącu i konsultuj z lekarzem. On dopasuje dawkę leku. U mnie przy niedoczynności, pół roku po porodzie dalej hormony się nie ustabilizowały.