Nabiał w diecie dziecka

Do 6msc najlepsze mleko mamy. Po 6msc zacząć rozszerzać dietę lecz nabiał to po 10 msc ostrożnie w niewielkich ilościach(z kilkudniowym odstepem czasowym i obserwacja czy u dziecka nie ma alergii) i niektóre produkty/przetwory mleczne. Najlepsze na początek to jogurt,kefir,zsiadłe mleko. Po skończonym roku dopiero mleko krowie,ale do 2-3 roku życia nadal lepsze mleko mamy lub mm.  Im mniej przetworzone produkt i mniejszy skład tym lepiej dla malucha. Wybrałbym jogurt naturalny na początek sam lub jako dodatek do zup czy deserów. Zamiast jogurtów owocowych lepiej kupić jogurt naturalny i dołożyć do niego owoc czy biszkopt/herbatnik. 

Ser żółty po skończonym roku 

Ser mozarella ok 2 lat

Sery pleśniowe ok 3 lat 

Witam. Chciałabym się dowiedzieć od jakiego miesiąca można wprowadzić nabiał do menu dziecka oraz od jakich produktów najlepiej zacząć? 

No właśnie mama mi mówiła, że nabiał wprowadza się między 10 a 11 miesiącem, ale ostatnio przeczytałam na kilku forach, że można już na samym początku rozszerzania diety. I już sama nie wiem.

Ja synkowi normalne jogurty zaczęłam wprowadzać jak skończył rok. Wydaje mi się że lepiej uważać z nabiałem jednak spotkałam się z wieloma opiniami. Kiedyś nie było mm i moja mam np moja siostrę już po 1mc karmiłam mlekiem od krowy.

Są produkty dla dzieci zawierające nabiał na których widnieje informacja że można podawać od 6 miesiąca życia.  Moim zdaniem to zbyt wcześnie bo mogą wystąpić alergie. Mój syn miał skazę białkową i niewielkie ilości nabiału zaczęłam mu podawać po 12 mcu, syn ma obecnie prawie 16 miesięcy i dopiero od niedawna podaję mu porcje nabiału dostosowane do jego wieku. Natomiast mleko modyfikowane nadal podaję na bazie mleka koziego.

No z nabiałem ostrożnie po 10 MZ my starszemu wprowadziliśmy, a ok14 dopiero mleko krowie. 

Z tego co wiem przetworzone czyli jogurt twaróg po 7 mmiesiącu. mleko krowie po roku ale tez nie do picia tylko w nalesnikach plackach itp . Potem ewentualnie do picia choć ja uważam ze czym dłużej dziecko pije mm tym lepiej .

Ja podawałam nabiał ok 9 miesiąca i córce nic nie było.wiadomo bezpieczniej podać jak dziewczyny pisza 10-12 miesięcy mimo że niektóre produkty z nabrałem dostępne są od 6 miesiąca 

Też mi się wydaje, że po 6 miesiacu to jakoś za szybko na nabiał. Wolałam sprawdzić czy to wiedza mojej mamy jest przestarzała czy może na forach piszą głupoty. 

Na początku rozszerzania diety, czyli po szóstym miesiącu życia dziecka najpierw podajemy warzywa, później stopniowo owoce.

Nabiał od ok 10 miesiąca, też na początku w małych ilościach. Z tego co pamiętam gdzieś na początku podawania nabiału dawałam chłopcom jogurt naturalny. Można też dodać do niego owoców.

Polecam po 6 miesiącu Ale.wiaodmo stopniowo.bo nabiał.to bardzo uczulujaxy składnik.  U nas na szczęście nie było problemów 

Ja jestem zdania, że od razu przy rozszerzaniu diety, czyli po 6 miesiącu. Obecnie są dane, że opóźnienie wprowadzenia do diety produktów potencjalnie alergizujących nie ma sensu. Ostrożnie oczywiście, ale od razu niewielkie ilości można włączać do diety. Nie ma co czekać tak jak i obecnie już się zaleca choćby z glutenem. Już raczej nie stosuje się że coś tam od 6, a coś tam od 8 miesiąca życia.