Mleko i przetwory mleczne są w diecie dziecka źródłem wapnia, białka i wielu cennych witamin. Jednak nie każdy produkt mleczny jest godny polecenia. Podpowiadamy, co warto wybierać.
Bardzo fajny artykuł. Ja bardzo dbam o to by białko było cały czas w diecie moich dzieci.
Starsza ma 4 lata teraz i cały czas dostaje rano kubeczek mleka i wieczorem. I właśnie wybieram te 3,2% i w butelce - mniej chemii niż mleko w kartonie . A takze obowiązkowo jogurt dziennie . Uwielbia je. Mam pełno owoców pomrozonych wiec jest czym barwic jogurtu naturalne ;))) również staram się gotować budyń od czasu do czasu czy też naleśnika .
Młodsza ma 10 miesięcy. Póki co na mm i planuje na nim być do 2r.z. tak jak z pierwszą. Również ma już wprowadzony jogurt do diety A także gotuje manne na mleku lub na wodzie i czasem dodaje w to jakiś zmiksowany owoc i też taki posilek-deser
czasem trzeba pokombinować i wyczuć co dziecko lubi by ten nabiał przemycić ;)))
Świetny artykuł.
Ja uwielbiam nabiał. Tylko mam wrażenie że w dużej ilości mi szkodzi? Robiła któraś z Was może test na tolerancję laktozy?
Obecnie mam fazę na kaszę jaglaną na mleku. Mniam!
warto przeczytać . Mój syn na pewno toleruje laktozę ale sama nad sobą się zastanawiam i chyba Evelin ja sobie taki test zrobię bo po zjedzeniu czy wypiciu zbyt dużej ilosci nabiały mam problemy …mdłości , ciężko na żołądku …czuję się pełna i wzdęta ![]()
Mój 5 latek pije kakao , jada jogurty naturalne i sporadycznie na deser jakiś słodki jogurcik typu danio , danonek …Mleka pije sporo . Nie jest to mleko od krówki bezpośrednio ale wybieramy dobrej jakości świeże mleko ![]()
Moja córa długo piła tylko mleko z piersi, potem chętnie jadła jogurty, a teraz znowu ma focha na nabiał wszelkiego typu, tylko kaszkę toleruje. Ja jestem bardzo nabiałowa i mam nadzieję, że niedługo znów jej się odmieni. Domowe kakao czy budyń to świetna sprawa.
U nas synek je jogurty naturalne ;)) odkąd wprowadziłam mu je do diety
slodzone jogurty traktuje jako słodycze i daje od święta ![]()
Dziubus jogurt naturalny jest super i można z niego zrobić jogurt owocowy. Wystarczy, że zblenduje się jakiegoś owocka i wymiesza z jogurtem. Zdrowo i smacznie. ![]()
dziubus, to świetnie, bo takie jogurty to bardzo zdrowe słodycze. ja się bardzo cieszę, że u nas te jogurty i twarożek chociaż córa wcina, bo mleka do dziś nie chce.
Jogurty owocowe domowej roboty są przepyszne, a teraz idzie sezon na owoce, to tym bardziej trzeba korzystać.
Ja córce podaję swoje mleko o modyfikowane. Mleko modyfikowane córka je tak na dwa razy. Córka jest uczylona na lakoze. Więc muszę uważać jakie produkty córce podawać. Córka jogurty też je na dwa razy. Najlepiej to córce podchodzi kaszka na mleku i mięso. Ale kaszke córce robię na swoim mleku bo modyfikowane mleko się do kaszki nie nadaje bo jest bezmleczne.
Aneta a jakie modyfikowane dajesz?
Bebilon pepti. Jest to mleko bez laktozy.
Oczywiście, że białko jest ważne w diecie dziecka, ale nie musi to być białko zwierzęce, tak jak wiele osób twierdzi. Pamiętajmy, że białko roślinne też jest wartościowe.
A jogurty owocowe, te kupne, zawierają bardzo dużo cukru.
No dokładnie. Sama znam dziecko, które nabiału zwierzęcego nigdy nie jadło.
![]()