NA pomoc z niejadkiem

Mam 3,5 miesieczna corke Lilianke. Od paru dni malo je. Karmie ja mm zjada przez cala dobe ok 600ml i to jest i tak duzo. Powinna zjadac po 130. Corka jest wczesniakiem. A zjada co 4 godzony 80, 60. Za to upomina sie o picie. Ppwinnam podawac jej zelazo ale po nim nie moze zrobic kupki. Kazano mi powoli wprowadzac zupke bo deserki juz zjada. Juz sama nie wiem martwie sie bo wazy dopiero 4720 bardzo malo utyla. Czy ktoras z mam miala taki problem?

dodam że dziś zjadła cały słoiczek zupki

od wczoraj wygląda to tak
8.00- 80ml
10.30 ciut jabłka
11.10-mleko (i pół łyżeczki kaszki )- 100ml
14.40-120ml
18.30-120ml
0.30-110ml
4.30-100ml
8.20-120ml

potem o 11 zjadła całą zupkę
i o 13- 60 ml i o 19.30 zjadła 30ml i zasnęła na noc bez kompieli
nie wiem co robić

Nie martw się. Jak ja mojemu podam butelkę to wypije 120 ml, a ma prawie 16 miesięcy. Jak mały był w wieku twojej córki to pił po 100ml.
Wydaje mi się, że za wcześnie zaczęłaś wprowadzać pokarmy. Byłoby lepiej gdybyś zaczęła od obiadku, a nie od owoców one są bardziej słodkie i potem dziecko nie chce jeść innych rzeczy.

Witam.
Proszę spróbować podawać dziecku kaszkę, np. Sinlac, który dzieci lubią. Zupkę jarzynową oczywiście też. Jeżeli malutka zasmakuje w Sinlacu, będzie można dodawać go, w niewielkiej ilości, do każdej porcji mleka. Nie wiem w którym tygodniu i z jaką masą ciała mała się urodziła oraz ile ważyła przy wypisie ze szpitala. Jeżeli systematycznie przybiera na wadze, nawet w mniejszej ilości można poczekać. Jeżeli pogorszył się apetyt i zatrzymała się masa ciała, proponuje wizytę u pediatry i ewentualnie posiew moczu.
Może 130 ml na porcję to trochę dużo. Ale widzę, że po 120 zjada. Proszę spróbować karmić częściej.
Żelazo w preparacie Actiferol jest trochę lepiej tolerowane przez dzieci. Może można rozdzielić dawkę żelaza na 2 razy. Proszę podawać malutkiej jabłuszka w słoiczku. Trochę poprawią pasaż przez przewód pokarmowy i ułatwią oddawanie stolca. Jak nie będzie chciała, można zmieszać z niewielką ilością Sinlaca (oczywiście, jeżeli polubi).
Pozdrawiam

r.rosinska Twoja córeczka ma 3,5 miesiąca a już je zupkę i jabłuszko? Kiedy wprowadzałaś jej pierwsze posiłki?

Mam nadzieję, że odpowiedź Pani Ekspert Ci pomoże.

R.rosińska, a jak wygląda Wasz dzień? Czy Twoja córeczka śpi mniej więcej w tych samych porach w ciągu dnia? czy próbujesz ją karmić o podobnych porach? czy sygnalizuje Ci płaczem lub wkładaniem rączek do buźki, że jest głodna? Czy podajesz coś słodkiego do picia czy tylko wodę? Jabuszko pewnie wprowadziłaś ze względu na te problemy z kupkami? Porozmawiaj z pediatrą o możliwości wprowadzenia prebiotyku lub symbiotyku, które pomagają w wypróżnianiu. A jakie mm podajesz? Bo może po konsultacji z lakarzem mogłabyś zmienić na takie, na problemy brzuszkowe?

kupki robi normalne gęste ze względu na zupke
wkłada rączki do buzi jak jest głodna
urodziła się w 36tyg i ważyła 2080

Może rączki do buzi wkłada bo potrzebuje coś possać, a nie jeść. Wydaje mi się, że tak małe dziecko jeszcze tego tak nie pokaże, że jest głodne.

r. rosinska moja córka tez urodzila się w 36 tygodniu i wage miała 1980 ,jadła podobnie jak twoja córeczka ,myślę że jak na wcześniaka z taka niską wagą urodzeniową to twoja córka i tak bardzo ładnie je .
r.rosinska musisz pamiętać że wcześniak z tak małą wagą nie będzie jadł dawek jak dziecko urodzone o czasie ważące np. 3 kg.
Moja córka kiedy była w wieku twojej jadła też 120 ml …jak na ten wiek i na wcześniaka to jest to prawidłowo…
r,rosinska możesz tak jak pani dr radzi zagęszczać mleko kaszką myślę że może to pomóc przytyć twojemu dziecku .
Czy twoja córka urodziła się ze stwierdzoną hipotrofią ( patrząc na tydz i wage to jest to typowy hipotrofik )
?Jeśli tak to myślę ze musisz jej dać troszkę czasu a sama zobaczysz że z dnia na dzień zacznie jeść więcej i tyć … Jeśli zacznie ci jeść mniej to możesz spróbować podać jej witaminę C w kropelkach …daje się 5 kropelek takiemu maluszkowi :slight_smile: przez 5 dni ,jak moja córka miała okres nie jedzenia to nasza pediatra kazała właśnie tak dać…miało to zadziałać na apetyt i powiem ci ze po 3 dniach apetyt wrócił …wiec możesz spróbować jest to sprawdzona metoda :smiley:

zbyt wolne przybieranie na wadze może być też spowodowane jakąś infekcją …
r.rosinska moja córka tez miała zatwardzenie po żelazie i jest na to sposób , ja dawałam ąctiferol 7g i pani dr kazała dawac nie całą saszetkę tylko pół dziennie …i pomogło , mniejsza dawka spowodowała że zatwardzenie minęło , jeśli miała problem to podawałam jej popić herbatki koperkowej ,
r.rosinska piszesz ze twoja corka upomina się o picie …czy dajesz jej dużo pica zamiast mleka ??? Tak małe dziecko powinno przede wszystkim pić mleko , nie można dawać dużej ilości soków ani herbatek , jeśli dajesz jej za dużo pić to już później nie chce pić mleka ,

Mój synek ma prawie 5mies i nie dawałam mu jeszcze zupek, a deserku zjada kilka łyżeczek. Spróbuj zagęścić małej mleko, np. kleikiem ryżowym, bądź kaszką jak radzi Pani ekspert. Jeżeli przybiera na wadze, to myślę, że nie powinnaś się martwić, ale dla spokoju Twojego może dobrze będzie skonsultować się z pediatrą lub położną

Absolutnie nie wolno zagęszczać mleka wsypując więcej miarek mieszanki niż jest zalecane. Lepiej jest zagęścić kaszką.
Jak zagęścimy mlekiem to będzie nieodpowiednie stężenie płynów i woda z organizmu będzie ściągana do przełyku. To jest niedobra sytuacja, wtedy mogą pojawić się wodniste kupki.

zupki kazała wprowadzić neonatolog pić pije co chwile bo jest ciepło upomina się co 10 minut a o jeść wcale wczoraj na noc zjadła 125g. kaszki o 19 potem 30 ml mleczka o 3 i dopiero zjadła zupkę o 12 i mleko na noc o 18 a wypiła 2 butelki wody po 150

Ja bym robiła wszytsko pod kontrolą lekarza, sama nic bym nie zmieniała. Warto się konsultować i wtedy działać.Ale każdy robi jak uważa:)

Mi się wydaje ze Twoja córka ładnie je. Moja ma tyle co Twoja i zjada 125 na porcje bez dodatkowych dań. Jeszcze nic jej nie wprowadzała. Moja urodziła się z wagą 3000 g w 38 tyg spadła do 2700 teraz warzywa 5900 wiec nie wydaje mi się żeby Twoja córka była nie jadkiem. A dlaczego tak się martwisz? Lekarz powiedział ze słabo przybiera? Szybko te dodatkowe posiłki dlaczego tak? Ja mam znajoma mała urodziła w 32 tyg ważyła 1,7 karmi mm ma teraz 8 msc i waży 6 kg a dodatkowe posiłki wprowadziła po 6 msc.

To wcześnie zaczęliście podawać inne posiłki, należy zacząć od 4 mca, ale może takie było zalecenie dla poprawy wagi? Ważne, że mała je, nie musi książkowo od razu wypijać 120 ml czy więcej , może jeść i 60, ważne, żeby była chęć do jedzenia i żeby było chociaż 4, 5 pieluszek przemoczonych, to znaczy, że wszystko jest dobrze. Ważne, aby mała z wagi nie spadała.

Nie martw się…jak dziecko nie chudnie to nie ma co dramatyzować…może akurat ma dzień niejadka??..Dobrze, że domaga się chociaż picia…ale gdyby to się utrzymywało przez 2-3 dni to lepiej zgłoś się do pediatry… na pewno nie zaszkodzi wizyta…
Ja karmiłam piersią i dawałam na żądanie… mała potrafiła czasem cały dzień wisieć na cycu…Ty karmisz mlekiem modyfikowanym, to może lepiej podawać mleko w mniejszych porcjach, ale częściej?
Ps. bardzo szybko moim zdaniem dziecko otrzymuje pokarmy stałe, z tego co wiem to dzieci karmione mlekiem modyfikowanym powinny być dokarmiane po 4 miesiącu a te karmione piersią po 6 miesiącu…ale może tak jest przy wcześniaczkach??..??

alutka, moja druga córka urodziła się jako wcześniak w 36 tc. i mimo, że była karmiona wyłącznie piersią pediatra zalecił wprowadzanie zupek po 4 miesiącu z powodu słabych przyrostów wagi.
Najmłodsza też urodziła się jako wcześniak w 35 tc… Przez pierwszy miesiąc była karmiona wyłącznie piersią, a potem raz dziennie dokarmiana mm. Gdy mała miała 3,5 miesiąca dostała biegunki trwającej ponad 3 tygodnie (robiła po 9 kup w dzień i w nocy), wszystkie wyniki były w normie, mała przybierała na wadze niezbyt dużo, ale nie chudła, nie było oznak odwodnienia. Zmiana mleka, następnie wykluczenie mleka z mojej diety i zmiana dziecku mieszanki na bebilon pepti nie przyniosła poprawy. Pediatra polecił wprowadzanie zupek i biegunki natychmiast ustały. Wcześniactwo u córek nie miało znaczenia, pediatra sugerował się wyłącznie przyrostami wagi.
Mała też czasami ma taki okres, że nie chce jeść, a to zupek, innym razem kaszek, albo nie chce pić mleka. Zawsze staram się w spokoju przeczekać ten okres, nie karmię jej na siłę. Zwykle taki bunt mija po 3-4 dniach, a potem mała zajada wszystko z apetytem.

kurczę Mój Oskarek ogólnie jadł dużo, czasami nawet za dużo na swoje możliwości… Ale miał takie dni, że np zjadał 60 ml mleka na noc albo nieraz wcale i przespał całą noc, nie budząc się i dopiero rano jadł butlę mleka…

Teraz jest niejadkiem przez piątki, które mu idą… Nieraz jak przychodzi pora posiłku, zazwyczaj ma 3,5 godziny przerwy między posiłkami to zje 5-6 łyżeczek obiadku i koniec, odmawia jedzenia… Nawet jak próbuję mu wcisnąć coś innego oprócz obiadku, to nie chce… czasami tak po prostu się dzieje, że dzieci albo nie mają apetytu, bo nie i już, albo np przez ząbki. Tym się nie ma co przejmować, jeśli nie następuje drastyczny spadek wagi lub u maleństw nie następuje wzrost :slight_smile: