Do tej pory przemywalam dziąsełka gazikiem z solą fizjologiczną, ale teraz synek ma juz 6 zębów, 3 z nich juz takie dobrze widoczne więc chcemy zacząć przygode ze szczotką i pastą.
Ile razy dziennie i kiedy myjecie ząbki?
Czytałam że najlepiej myć wieczorem przed snem, ale u nas synek zasypia na piersi i bez sensu byłoby go budzic tylko po to by umyć zęby. Jak Wy sobie poradziliście?
Hej jeżeli chodzi o ilość mycia to ja mojemu synowi myłam dwa razy dziennie- rano i wieczorem. Przy karmieniu piersią jest się na dobrej pozycji ponieważ mleko matki chroni dziecko przed skutkami próchnicy. Myślę, że jeżeli wieczorne mycie ząbków odbywa się przed karmieniem z piersi to nie trzebacsiw niczym martwić. Mój syn przynajmniej nie miał zepsutych ząbków, a też myśliwsku przed karmieniem. Dziś ma 6 lat i zęby zdrowe
Jedyny błąd jaki popełniałam to taki, że pierwsza pasta synka była bez fluoru, a od pierwszych ząbków należy używać pastę z 1000 ppm fluoru. Dowiedziałam się tego dopiero podczas pierwszej wizyty u dentysty.
A tutaj masz więcej napisane na temat nie mycia zębów po karmieniu. Jest zestawienie między modyfikowanym a kp.
Hej nowe dziewczyny !
Super ze tu zagladacie i jestescie
Temat mycia ząbkow, pierwszej szczoteczki oraz pierwszej pasty juz byl. Byl nawet temat o nocnym karmieniu i jak to wplywa na zęby i kiedy
Wystarczy wpisac w lupkę i mozna odswiezyc stary watek -, piszemy komentarz i my wtedy widzimy jako nieodczytane i znowu mozemy pisac o nowosciach na rynku czy co sie sprawdzilo lepiej u drugiego dziecka itp.
Nie powielamy watkow bo robi sie bałagan.
Z tym nie do końca się zgodzę. Moja siostrzenica jest karmiona nadal piersią, a ma już ponad 3 latka. Jej zęby są w tragicznym stanie, ma pełno próchnicy, mimo że zęby myje dwa razy dziennie. Ale nadal w nocy je z piersi i to jest głównym problemem- tak powiedziała dentystka. Że jeśli dziecko nadal będzie w nocy ssało pierś to próchnica się będzie dalej rozwijać głównie ze względu na cukier zawarty w mleku.
Mój syn ma 7 miesięcy i myjemy ząbki dwa razy dziennie pastą do zębów dla dzieci. Nasz syn też je w nocy, ale jest karmiony butelką, więc na pewno je rzadziej niż dzieci karmione piersią. Myję mu zęby przed ostatnim karmieniem wieczorem- no trudno. Ale u takich maluchów chodzi też w dużej mierze o wprowadzenie nawyku, aby od małego już był nauczony, że zęby trzeba myć. Z czasem jak nie będzie już nocnych karmień to mycie zębów na pewno będzie miało większy sens.
Nie neguje tego. Mój syn był karmiony mlekiem 1,5 roku także możliwe, że nie zdążyła się zrobić próchnica. Ponad 3 lata to jednak dłuższy okres, więc miało prawo się coś zadziać. Kiedyś czytałam u taty stomatologa, że do pierwszego roku życia przeciwciała w mleku mamy chronią przed stanami próchniczymi, a po roku mleko zmienia swój skład i tych przeciwciał nie wytwarza.
Więc czasami zbyt długie karmienie piersią niestety może zaszkodzić. Tutaj dentystka postawiła ultimatum- albo leczymy zęby i rezygnujemy z karmienia piersią albo niech sobie dalej je i zęby dalej się psują…
My zaczynaliśmy od pomarańczowej pasty elmex i szczoteczki manualnej. Z czasem przeszliśmy na szczoteczkę “pingwinka” i dentyska powiedziedziała, że bardzo fajnie u nas to się sprawdza.
Ząbki myliśmy 2 razy dziennie i ostatnie mycie było właśnie jeszcze przed karmieniem - tak jak u Ciebie, karmienie było momentem kiedy córka zasypiała.
Jeśli była możliwość to przynajmniej gazą namoczoną wodą próbowałam jeszcze po karmieniu te ząbki przemyć.
U nas w ogóle syn ma 7 miesięcy i bardzo lubi myć ząbki. Jak widzi, że mam szczoteczkę na palcu to od razu otwiera buźkę i chętnie pozwala je myć. Mam nadzieję, że się tak utrzyma
A to prawda, córka też od małego była zinteresowana myciem ząbków i nigdy nie mieliśmy z tym problemu. Mam nadzieje że 2 maluch też nie będzie stawiał oporów
ja planuję kupić szczoteczkę soniczna od 0-3lat dla córki a jak bedzie się bała dźwięku to myślę zeby najpierw dawać wyłączona potem samo światło a potem włączona
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.