Możliwe przyczyny gorączki bez innych objawów

Gorączka u malucha zawsze budzi niepokój. Czy za każdym razem oznacza poważną chorobę? Jak reagować, kiedy maluch gorączkuje, ale poza ciepłym czołem nie ma innych niepokojących objawów? Zdradzamy możliwe przyczyny podwyższonej temperatury u dziecka.

Bardzo ciekawy artykuł i napewno przydatny! Dokładnie gorączka może byc z różnych przyczyn i nie należy tego bagatelizować gdy gorączka trwa dłużej i nie ustępuje to należy skonsultować sie z lekarzem.

Na pewno przydatny artykuł. I przyda się :slight_smile:

Bardzo przydatny artykuł. Mój mały dostał w sylwestra gorączkę. podałam paracetamol jednak opadła na chwile i pojawiła się znów… innych objawów nie było… gorączka ponad 39’. Okazało się ze to 3 dniowka. Potem wystąpilo uczulenie i wszystko minelo… na szczęście. Jednak nie wolno bagatelizowac znacznie podwyzszonej temperatury. Pozdrawiam

U nas bardzo wysoka gorączka pojawiła się właśnie nagle i to przy lekkim pokasływaniu tylko córki po przebytej infekcji. Jednak bardzo szybko się okazało, że to już zapalenie płuc.
Drugim razem wysoka gorączka, w okolicach 39-40 st pojawiła się przy ostrej infekcji gardła. Nie było kaszlu, kataru, nic.
Przy maluszkach tak wysokich gorączek nigdy nie należy lekceważyć.

Ciekawy artykuł. Zdecydowanie wysokiej gorączki nie można bagatelizować

Artykul dla kazdej mamy, bo dziecka wcześniej czy później niestety dopada goraczka wlasnie czasem z powodu nie widocznych dla nas jak goraczka przy zabkowaniu, goraczka - trzy dniowka, oraz gorączka zapalenia pecherza i czsem nie wiem od czego ta goraczka, wazne zeby poniżej 38stoono stopni nie panikowac i nie podawac odrazu leku na obnizenie goraczki, tylko dac trochę powalczyc organizmowi z wirusami i obserwowac , jeśli goraczka sie powiększa do ok. 38,4 to podac lek przeciw goraczkowy…a w razie dlugo utrzymującej sie goraczki, ktora nie spada kub sa drgawki jak w artykule pisze wezwac pomoc.

Bardzo przydatny artykuł. Dobrze, że zaznaczono, iż temperaturę zabija się dopiero przy temp. 38,5