ja też byłam na takiej iprezie kiedyś ale w Polsce nie jest to z bardzo popularne bo u nas to wszyscy raczej zdania " nie przynoście prezentu jak jeszcze dziecka nie ma bo zapeszycie " … a np. w Irlandi podchodzą do tego inaczejże jak się jest w ciąży to trzeba się z tego cieszyć i całemu światu pokazywać i wszyscy już planują że córka będzie taka i taka że będzie lekarzem albo biologiem że będzie chodzic do takiej szkoły itp . a u nas się tylko mówi “a byle zdrowe było” no wiadomo że zdrowie to ponad wszystko ale trzeba Polakom więcej optymizmu tak mi się wydaje ![]()
Te sprezentowane na tyle nam wystarczyły… W sumie sama nie wiem kiedy przeszłam na 4 ale 3 na prezent to jest taka najbezpieczniejsza opcja; ))
W Irlandii to jak się ma dziecko urodzić to przyszły tatuś zawiesza sobie malutkie buciki np. do koszuli
,tam gdzie mieszkałam tak właśnie robili ![]()
U nas dwójek to chyba tylko dwie paczki poszły,a potem to już używaliśmy 3 z pępkowego.
Magdalena a to te buciki nosili przez 9 miesięcy czy przed samym porodem?
Nasz znajomy nosił przed jakoś przed porodem , i do pracy tak poszedł ja o tym zwyczaju nie wiedziałam a jego żona mi powiedziała wtedy że taki zwyczaj mają ,to taki znak że niedługo ojcem zostanie ![]()
W sumie to fajnie. Koledzy z pracy już wiedzą, ze na prezent się będą musieli złożyć…hahah
U mnie w pracy była drogi czas taka moda, że jak się dzieci rodziły, to się dawało “tort pieluchowy”. Niewiem jak potem z używaniem tych pieluch było, ale prezentowało się super
ciekawe co ja dostanę… hi hi ja bym wolała takie lusterko na zagłówek, które się przydaje przy foteliku tyłem, szczególnie że kolejny też planuję tyłem…![]()
Fajna sprawa. Teraz modne są imprezy Baby shower. Można skompletować fajną wyprawkę dla maluszka, a pewnie i dla przyszłej mamy cos się znajdzie w upominkach. Fajnie jak mamy grupkę koleżanek to wtedy można spędzić fajny wieczór i trochę się oderwać od tego co nas czeka.
Jako, że po porodzie chcę by w domu byli tylko domownicy i żadnych gości organizuję baby shower. Dlaczego? Dlatego, że koleżanki za każdym razem, gdy przychodzą coś przynoszą, przeżywają ciąże ze mną, a nie chcę by wciąż sie wykosztowywały, poza tym większość wyprawki już mam, a jestem dość wymagaąca pod względem materiałów i atestów. Najbliższa przyjaciółka ‘zrzesza’ gości i stworzyła ze mna listę ‘braków’. Naczytała się opini o firmach i produktach, powybierała, a efekty zobaczę za dwa tygodnie.
U mnie będą balony, baner i słodkie talerzyki. Koleżanki upieką torcik i babeczki, do picia koktajle owocowe. Posiedzimy, pogadamy, pojemy i zrobimy serię zdjęć- każdy ze zrobioną przez siebie jedną literką napisu " Witaj na świecie Oliwio". Zdjęcia będą wklejone do albumu ![]()
Świetny pomysł, by pokazać przyszłej mamie, że się jest z nią w tych chwilach. Dla mnie wsparcie przyjaciół było baardzo ważne, bo wiadomo, że tatuś i rodzinka się cieszyli. Zależało mi by mimo iż moje życie się zmieni o 180 stopni- będę mamą- to wciąż będę tą samą mną- przyjaciółką i by między tymi rolami nie było konfliktu w oczach moich znajomych. Cieszę się, że są tak zaangażowani!
Fajna sprawa z tymi imprezami ![]()
U nas najczęściej prezentami były różnorodne ubranka dla córeczki i pampersy 2
Pierwsze słyszę o takim przyjęciu, ja nie miałam, a już mam 2 porody za sobą.
Nie wszędzie jest to jeszcze rozpowszechnione ![]()
Rozumiem, że to takie baby shower tylko w wersji Pl. Ja nie zorganizowałam. Przyznam, że na dniach przed porodem nie miałabym siły czegoś takiego robić ![]()
Do mnie zapowiedziały się dwie koleżanki i kupiły prezent i ozdoby na mieszkanie, a dwie z kolei stwierdzily, że nie bawią się w takie rzeczy i wolą przyjść jak dziecko będzie na świecie…
Ja tez zdecydowanie nie jestem fanką takich przyjęć. Różnie przecież czujemy się na końcówce ciąży, a przygotowanie zajmuje sporo czasu i wysiłku, wolę go przeznaczyć na przygotowanie do porodu, na odpoczynek. Po porodzie przecież i tak każdy będzie chciał przyjsc poznać dziecko, wiec wolę skupić się nad tym jeden raz.