Mocz

Mamuśki. Czy wy będąc w ciąży Również macie problem z Moczem w sensie chodzi bardziej o Zapalenie dróg moczowych? Lub może grzybicę? Jeśli macie jakieś sposoby na grzybicę pomóżcie.. Żaden lekarz nie jest wstanie mi pomóc.. �

Mamo Lilki a co mówią lekarze? robili badania moczu/wymazy? jakie leki zapisywali?

Jeśli chodzi o zapalenie pęcherza,  w ciąży bywa to dość powszechne, często tez u ciężarnych pojawiają się różnego rodzaju infekcje intymne. Można im zapobiegać. Mój lekarz poradził przyjmować żurawit przez cały okres ciąży i dużo pić, na nfekcje intymne brałam zapobiegawczo In vag ( u mnie wystarczyło, że aplikowałam globulki 3 razy w tygodniu).

Grzybicy nie miałam więc nie wiem ja natomiast miałam liczne bakterie w moczu lekarz zalecił mi urosept i dużo dużo dużo pić w moim przypadku pomogło. 

Mi również lekarz zalecił abym dużo piła i przede wszystkim się "wierzyła" czyli jak najwięcej bez majtek

Ja tylko w trzeciej ciąży miałam jakieś problemy na dole i tantum Rosa czy coś takiego mi pomogło. 

Mi ginekolog powiedziała, aby zakwaszać Ph w pochwie można stosować globulki z kwasem mlekowym i aplikować sobie jedną na tydzień, albo 2 tygodnie i infekcje nie powinny nawracać. Polecała mi VITAgyn.

Na infekcje moczowe żurawit, jeść żurawinę, czy pić soki z żurawiny, jeść kwaśne jedzenie np. ogórki kiszone, aby zakwaszać Ph moczu. 

W tej ciąży na szczęście (odpukać) nie miałam dotąd żadnych bakterii w moczu. W pierwszej ciąży te bakterie się pojawiały i nawracały i wtedy lekarz kazał brać ProUro. Jeśli chodzi o infekcje w ciąży, to jeśli już dojdzie do infekcji, to lekarz z pewnością dobierze globulki bezpieczne dla ciężarnych i np. zaleci także stosowanie Tantum Rosa.

Jeszcze stosowanie Luteiny dopochwowo może sprzyjać infekcjom.

To bardzo częste w ciąży przypadłości. Na pewno trzeba dużo pić 2-3l wody dziennej, lub rozcieńczone soki z żurawiny, aronii bo zawierają witaminę C i hamują namnażanie się bakterii. Można też kupić wyciąg z żurawiny w aptece (np. Zurawit, Ursoept). Trzeba zachować szczególną higienę, prysznic zamiast wanny. Śpij bez majtek lub spodni od piżamy. A jak nie pomoże to lekarz. Tylko piszesz, że żaden nie umie pomóc. A miałaś wykonywany antybiogram?

Ja mam ciągle jakieś bakterie w moczu mimo że nic mi nie dolega poza tym że bakterie te wychodzą w badaniach moczu. 

Natalia zapobiegawczo możesz przyjmować żurawit. Ja brałam 1xdziennie. 

Moze być tak, że możesz mieć tendencje do zapalenia pęcherza. U mnie tak właśnie było, ale jeszcze zanim zaszłam w ciążę. Lekarz przepisał doustną szczepionkę uro-vaxom, pomogła i miałam trochę spokoju. Jeśli jesteś w ciąży to narazie szczepić się nie możesz.

Ja miałam w jednej i drugiej ciąży leukocyty, ale grzybicy nigdy, ale na liczne bakterie w moczu brałam urospet i żuravit i bardzo ważne jest, aby pobierać środkowy strumień moczu do badania i najlepiej pod prysznicem, a nie na toalecie. :)

Natalia1234 i bierzesz wtedy jakieś leki na te bakterie? Lekarz coś przepisuje?

Magicznypazur lekarz nie przepisuje mi na to nic, pyta tylko czy coś mi dolega (świąd itd) a na co 2 średnio wyniku mam bakterie w moczu "dość liczne".

Natalia1234 to dziwne, że lekarz Ci nic nie przepisał, bo powinien się zainteresować, by tych bakterii z moczu się pozbyć. Ja jak miałam nawracające bakterie w moczu, to lekarz kazał brać ProUro i po tym mi przeszło, więcej ich nie mialam. A też nie miałam innych dolegliwości jak pieczenie, świąd itd, tylko te bakterie.

W takim razie muszę go zapytać co z tym zrobić bo myślałam że jeśli nie dokuczaja mi żadne dolegliwości to nie przeszkadza w niczym, że tak poprostu czasem jest . 

Natalia1234 wiesz, no nie wiem, jak podchodzi do tego Twój lekarz, ale generalnie wydaje mi się, że powinien coś Ci dać, chociażby ten Żurawit, o którym tutaj już mamy pisały. Albo coś właśnie w stylu ProUro, który jest bezpiecznym lekiem dla kobiet w ciąży.

Napewno zapytam no trochę zaczyna mnie to martwić 

Natalia1234, koniecznie zapytaj, bo w ciąży to lepiej dmuchać i tak na zimno. Lepiej się zapytać, czy nawet skonsultować z innym lekarzem niż później żałować.

Dzięki dziewczyny na pewno zapytam wcześniej nie pytałam Dlatego że myślałam że w ciąży bakterie w moczu to akurat norma jednak jak poczytałam o tym więcej to wiem że mimo że nie mam innych objawów to już może być zapalenie pęcherza

Mialyscie rację dziewczyny, skończyło się antybiotykiem bo bakterie nawet bezobjawowo są niedopuszczalne. Mi objawy doszły..