Dziewczyny,
Pewnie niejedna z Was miała sytuacje, że ściągnięte mleko, które było zamrożone lub przechowywane w lodówce nie smakowało Waszym maluchom.
Może im nie smakować, bo bardzo często nabiera charakterystycznego mydlanego zapachu i smaku
U mnie to nie przechodzi i mały takiego co jest przechowywane nie rusza a z apetytem pije tylko te przechowywane króciutko i prosto z piersi
Zawsze byłam ciekawa dlaczego tak się dzieje. Poczytałam trochę i okazuje się, że są kobiety, które mają mleko o wysokiej zawartości lipazy- enzymu, który trawi tłuszcze w mleku. Jest to normalne, ale właśnie może spowodować ten charakterystyczny niedobry smak, jednak wartość swoją ma i zepsute nie jest, lecz tylko nadtrawione:)
Jestem ciekawa, czy Wy też miałyście taki przypadek? Ja to odkryłam przypadkiem, bo mały właśnie kiedyś nie chciał tknąć, a zawsze był głodomorem. Zapach okropny, mój mąż porównał go do wymiocin:)
Niestety nie mogę już edytować wpisu, więc dopiszę tutaj:)
Zaobserwowałam, że jeśli ściągałam pokarm rano i wstawiłam do lodówki, a po południu dolałam do niego kolejny pokarm, to również zmieszane mleko smakowało na drugi dzień jak mydło. Mój wniosek jest taki, że te świeże mleko zaczyna trawić te poprzednie, być może dlatego, bo jest cieplejsze. Być może również wielu doradców laktacyjnych z tego powodu nie poleca mieszania ze sobą mleka z różnych pór odciągania lub zaleca wstępne schłodzenie mleka i dopiero połączenie.
Ciekawe spostrzeżenie Levusek. Jak widać każda kobieta jest inna.
Można zapobiec pojawieniu się tego zapachu w zamrożonym mleku, wystarczy je krótko sparzyć przed zamrożeniem. Aby to zrobić należy podgrzewać mleko w garnku na kuchence do momentu pojawienia się bąbelków na brzegach garnka. Następnie należy schłodzić mleko przed zamrożeniem. Nie można nic zrobić aby zmienić mydlany smak mleka, jeśli enzym dał już taki efekt.
Marta-1987 masz rację, też czytałam ale ja nie pisałam o tym świadomie, bo smaku i tak to nie zmieni, a wysoka temperatura tylko zabije probiotyki a szkoda:)
Ja sama osobiście wylałam nie raz takie mleczko które według mnie miało właśnie taki dziwny zapach, nie chciałam ryzykować i podawać go małemu. Zreszta dziecko samo odżuci mleko jak będzie miało taki zapach tak było kilka razy w moim przypadku , np. mleko ściągnięte rano wieczorem nabierało takiego zapachu.
Zgadza się wysoka temperatura jest szkodliwa dla naszego mleczka dlatego ja podgrzewam tylko tyle aby było letnie. Levusek ja po prostu podaje metodę aby do takiego zapachu mleka nie dopuścić choć pewnie sama bym tak nie postąpiła. Ale kiedyś zdarzyło mi się ze mleko po podgrzaniu a właściwie po przegrzaniu bo zapomniałam o nim śmierdziało kwasem. Czy to o taki zapach właśnie chodzi? Bo ja myślałam ze ono po prostu skwaśniało.
Marta-1987 trudno powiedzieć. Może skwaśniało faktycznie bo tamten zapach jest typowy jak mydliny czy nawet wymiociny:)
ja w lodówce przechowuję mleko maksymalnie 24 godziny, nie ma ani dziwnego zapachu ani smaku.
jak trzymałam dłużej to miało faktycznie zapach wymiocin i nie podałam małej.
ale jestem przekonana że nie należy mieszać mleka z różnych pór odciągania,ja tak nie robię.kupiłam kubeczki do przechowywania pokarmu i woreczki do mrożenia. Jeżeli planujesz dłużej trzymać mleko to możesz je zamrozić. Sprawdzałam i do 2 tyg w zamrażarce jest oki(wyczytałam że takie mleko nawet 4 tyg do 6 można w zamrażarce trzymać).
może sprawdź jak chłodzi Twoja lodówka bo ja trochę lodówkę podkręciłami np w mojej na najniższej półce w rogu z tyłu jest najzimniej i tam wkładam mleko.
malgorzata.pyszynska mleko można przechowywać w zamrażalce gdy ma ona oddzielne drzwi niż lodówka nawet pól roku. Należy tylko pamiętać ze nasze mleko dostosowuje się do potrzeb dziecka i zmienia swoje właściwości co 2 tygodnie aby sprostać oczekiwaniom dziecka. Dla przypomnienia mleko powinno się przechowywać w następujących temperaturach :
temperatura pokojowa - do 12 godzin
torba-lodówka - do 24 godzin
lodówka 4 stopnie C - 2-5 dni
zamrażalnik wewnątrz lodówki -10 stopni C - 2 tygodnie
zamrażarko-lodówka -14 stopni C - 3 miesiące
zamrażarka -18 stopni C - 6-12 miesięcy
Dziewczyny, ja mieszam mleko dopiero przed podgrzaniem, gdy przelewam z pojemników do butelki(mleko z każdej sesji trzymam oddzielnie). Wcześniej zdarzało mi mieszać już schłodzone mleko, gdy przelewałam do butelki na noc i wstawiałam spowrotem do lodówki, by oszczędzić czas i po 4 h miało ono inny smak i zapach, dlatego przestałam tak robić. Mleko przechowuję przy tylnej ściance lodówki.
ja słyszałam, że nie mozna dolewać mleka do wcześniej odciągniętego, najlepiej w oddzielną butelkę czy pojemnik. Ja tak zawsze robię i synek pije z butli odciągnięte tak samo ochoczo jak z cycka:)