Nie wiem czy jest już taki temat ale zastanawia mnie jedna rzecz. Jeśli dziecko ma gorącze to czy mleko podajemy w normalnych ilościach chodzi mi tu o miarki np. 150 ml to 5 miarek czy w mniejszych ilościach np. 150 i 3 lub 4 miarki.
Nie jest wskazane rozcieńczanie mleka ponieważ traci ono swoje właściwości. Jeżeli napisane jest, że 5 miarek na 150 ml to tak musi być, a nie inaczej (nie więcej, nie mniej), nawet jeśli dziecko ma gorączkę.
mieszanka mleczna musi być przygotowana tak jak na opakowaniu
nie wiem …ale mój pediatra gdy mały robił brzydkie kupki kazał połowe miarki mniej na 30 ml dawac … nie stosowałam sie do tego bo pooza mlekiem i kleikiem nie kazala nic innego jesc … bałam sie ze bedzie wciaz glodny .
a dokłądniej odpowiadajac na ptanie , za kazdym razem jak bylismy z goraczka u lekarza On nic nie wspominal o podawaniu mniejszej dawki ( pomijajac tego od kupek)
Ojej zaskoczyło mnie to pytanie. Ja nie wiedziałam że gorączka ma wpływ na ilość mleka nigdy o tym nie słyszałam. Może niech doświadczone mamy się wypowiedzą.
Mleko podajemy w normalnych ilościach takich jak na opakowaniu.
nie wolno dawać ani więcej ani mniej miarek. Musi być tak jak na opakowaniu. Za dużo może obciążyć nerki a za mało nie dostarcza wszystkich składników odżywczych. Mi raz teściowa zrobiła miarkę mniej to dziecko dostało biegunki…
Mleko podajemy tak jak jest napisane na opakowaniu. Nigdy nie zmieniamy zaleceń czy to w przypadku gorączki czy gdy dziecko jest zdrowe.
Mleko zawsze podajemy tak jak na opakowaniu. Nigdy nie wolno zwiększać ani zmniejszać ilości miarek suchego proszku. Jeśli dziecko jest chore to możemy dopajać je wodą, ale z mlekiem nie wolno kombinować, bo wtedy jeszcze pogorszymy stan dziecka. Mogą wystąpić problemu z brzuszkiem itp.
Mleko zawsze w tych samych proporcjach się podaje, tym bardziej przy gorączce, gdzie dziecko jest osłabione i potrzebuje składników odżywczych, żeby walczyć z chorobą.
Zawsze stosujemy się do zaleceń producenta. Ewentualnie możemy starać się podawac maluszkowi więcej picia bo dzieci jak już są chore to raczej nie mają apetytu…
Nigdy sama rozdzielać miarek , podajemy tyle ile jest napisane na opakowaniu. I częściej jeśli jest dziecko do 6 mca ,a po 6 mcu staramy się wprowadzać wodę.
Ja zawsze podaję tak jak na opakowaniu. A jak ma gorączkę to można podać wodę do popicia. Tak samo jak podczas upałów.
Ja zawsze podawałam mleko normalnie nic więcej i nie dodawałam wody do mleka
Uważam że tak jak mowi producent. Nie ma zaleceń co w przypadku goraczki, jak należy dawkować
Też uważam, że lepiej trzymać się zaleceń producenta.
Przy gorączce tym bardziej bym podawała zgodnie z zaleceniami producenta. Nie ma co kombinować bo można zaszkodzić. A organizm jest juz i tak osłabiony
Przy gorączce trzymałam się zaleceń producenta. Jak mam chore dziecko to nie kombinuje. Niestety myśmy mieli dodatkowo ostre zapalenie krtani więc każda dawka mleka powodowała wymioty.
Uuu ,to nie dobrze Anka :(
Rany, to się córeczka namęczyła :(