Mini poradnik dla kobiet, czyli 6 sposobów na to jak kobieta powinna o siebie dbać po cesarskim cięciu

Ten mini poradnik dedykuję wszystkim kobietom w wieku prokreacyjnym.

Dedykuję go jako:

Ja POŁOŻNA

Ja KOBIETA

Ja MAMA 

Ja ROK PO CESARSKIM CIĘCIU.

Cesarskie cięcie jest niekiedy koniecznością, ale również coraz częściej świadomym wyborem kobiet. Pamiętaj, że cięcie cesarskie to poważna ingerencja chirurgiczna, a powrót do formy jest trochę inny niż po porodzie siłami natury. Bardzo ważne jest to, aby jeszcze w ciąży nawet jeśli jesteś nastawiona na poród naturalny zebrać informacje o tym jak wygląda połóg po cesarskim cięciu. Pamiętaj również, że cięcie cesarskie jest formą porodu, dzięki niemu zastaniesz mamą i pamiętaj, żeby w odpowiedni sposób o siebie zadbać. 

Oto moje 6 rad na to jak dbać o siebie po cesarskim cięciu:

1. Pierwszym ważnym elementem w połogu po cięciu cesarskim jest tzw. pionizacja. Aby rozpocząć pionizację należy jeszcze na sali pooperacyjnej wykonywać ćwiczenia przeciwzakrzepowe: ruchy okrężne dłońmi, a jak "puści" znieczulenie ruchy okrężne, zgięcie grzbietowe i podeszwowe stóp. Wstając pamiętaj, aby nie nadwyrężać mięśni brzucha, tylko ręki -> wstań przez bok. Na początku możesz usiąść na łóżku z opuszczonymi nogami . Kolejnym ważnym elementem jest to, aby po wstaniu od razu się wyprostować. Taka pozycja jest ważnym elementem rehabilitacji blizny. Przeciwdziała powstawaniu zrostów.

2. Rana po cięciu cesarskim

Odpowiednia pielęgnacja rany po cięciu cesarskim powinna wejść nam w nawyk już od pierwszych dni po operacji. Po zdjęciu opatrunku ranę po cięciu cesarskim należy myć delikatnie letnią wodą z mydłem hipoalergicznym. Pamiętaj o dokładnym osuszeniu i częstym wietrzeniu rany. Nie dźwigaj (maluszka oczywiście możesz).

3. Kaszel i kichanie 

Podczas kaszlu, czy kichania pamiętaj, aby nie używać mięśni tłoczni brzusznej. Zaktywuj wtedy mięśnie dna miednicy. Gdy kichasz lub kaszlesz delikatnie przytrzymaj ranę dłońmi. 

4. Wizyty w toalecie

Pamiętaj, aby nie przeć w trakcie wizyty w toalecie, nie wykorzystywać wtedy mięśni tłoczni brzusznej. Dla ułatwienia podczas defekacji możesz podłożyć pod stopy stołeczek.

5. Dieta po cesarskim cięciu różni się od diety kobiet, które urodziły naturalnie. Jadłospis po cięciu cesarskim powinnien uwzględniać zalecenia jakie stosuje się w dietach pooperacyjnych. Poszczególne składniki należy wprowadzać stopniowo. Odpowiednio zbilansowane posiłki przyśpieszą regenerację organizmu i ułatwią gojenie się rany. 

6. Pamiętaj, że połóg trwa 6 tygodni, ale to nie wystarczy, żeby wszystko po cięciu cesarskim wróciło do normy. Daj sobie czas, daj czas swojemu ciału. Zatroszcz się, wtedy również o siebie, o swoje ciało. Pamiętaj, że każde ciało goi się w swoim czasie. Jeśli potrzebujesz pomocy, nie wstydź się o nią prosić. Wiem, że to może być trudne do zrealizowania->w końcu jesteś mamą, ale miej czas tylko dla siebie, nie wymagaj od siebie zbyt wiele. Pamiętaj, możesz popełniać błędy, bo perfekcja jest nieosiągalna❤️