Mikser planetarny - jaki polecacie?

Drogie mamy, liczę na Wasze porady.

Już od ponad roku rozważam zakup miksera planetarnego i nie mogę się na nic zdecydować.

Moja mama ma zwykły tani mikser z misą ale jest uszkodzony, więc jak chcę coś zrobić to muszę go używać tylko ręcznie. Druga sprawa, że wolałabym mieć swój u siebie.

Rozważałam nawet zakup lidlomixa, ale oglądałam ostatnio filmiki i jednak nie jest mi takie urządzenie potrzebne. Raczej wolałabym coś, co mi wymiesza różnego rodzaju ciasto - od naleśników zaczynając, przez ciasto drożdżowe, na chlebie kończąc.

Moja mama ma Kenwood Chef i jest zachwycona, ma dokupione różne przystawki do niego i dużo jej to ułatwia w kuchni. Ja natomiast zainwestowałam w Thermomix i nigdy bym go nie zamienila na innego robota kuchennego. Tylko ja jestem beztalenciem kulinarnym, a moja mama nie :) 

Więc jeśli tylko do ciast to myślę że Kenwood byłby super, znajome polecają jeszcze Bosch Mum. 

Roboty Kenwood są dobrej jakości, bo ponoć nie mają wszystkich części w środku z plastiku, tak jak niektóre roboty, więc są solidniejsze i dłużej posłużą. Ja mam robot planetarny kupiony za parę stów na allegro i o dziwo sprawdza się dobrze :) Radzi sobie nawet z ciastem na chleb. Jeżeli jednak masz większy budżet, to lepiej wybrać coś z wyższej półki cenowej, jak Kenwood właśnie.

Przecież w lidlomixie można robić ciasto różnego rodzaju. Moja mama ma i robiła nawet ciasto na chleb, a także kruche, czy drożdżowe nawet.

ja mam bosha duzo tańszy niż kenwooda, zależy kto czego szuka i w jakiej cenie;) 

mi maż kupił go kilka lat temu jak cena była dużo wyższa niz można go dostać teraz, technika idzie do przodu i sprzety starsze tanieja;)

mikser jest często używany, głównie do sałatek na świeta, do placków ziemniaczanych, latem kilka razy w tygodniu do shaków;) a całorocznie do wszelkiego rodzaju naleśników i ciast;) 

sprzet z którego jestem mega zadowolona maż również, długo zwlekalismy z zakupem takiego sprzętu, ale jesteśmy zadowoleni z wyboru, jedyny minus ze jest jedna misa a czasami przydała by sie druga;)

Ewa, ja też rozważałam zakup takiego robota, bo jednak piekę często. Uznałam jednak, że zwykły dobry mikser ręczny zawsze w zupełności mi wystarczał od lat więc dlaczego miałabym to zmieniać. Ciasto naleśnikowe mieszam wyłącznie ręcznie, nie chciałoby mi się do niego nawet fatygować zwykłego miksera a co dopiero robota planetarnego. Z kolei ciasto drożdżowe czy ciasto na chleb najlepiej wyrobić ręcznie. Z mojej perspektywy więc to niepotrzebny wydatek. 

Ja kupiłam sobie taki na allegro ale najlepiej jak bd patrzyła na moc robota czym większą tym lepszy :) 

Ja się podpinam pod pytanie bo mój mikser właśnie się spalił  ale wcale mi go nie żal bo był już stary. 

Też marzy mi się taki mikser. Fajnie byłoby go wygrać w jakimś konkursie.Musimy się z córką postarać bo pieczenie to ostatnio hobby mojej córki.

mama-cócia ma racje, najgorsze to to wyciąganie tego sprzętu;) i mycie ;/ bo czasami jednak mam wrażenie ze naleśniki szybciej bym zrobiła zwykłym mikserem, czasami coś na szybko chcesz ukręcić to trzeba jednak cały sprzęt rozkładać;) ale to też kwestia przyzwyczajenia;)

Przy kupnie takiego robota planetarnego ważne jest, żeby misa miała taką osłonę/wieczko, które zapobiega rozpryskaniu zawartości na wszystkie strony, najlepiej z zamykanym otworem, żeby móc coś dodać podczas pracy robota. Wtedy do mycia jest w zasadzie tylko misa i mieszadło, no i ta osłona. A robot u mnie stoi na blacie w kuchni, więc wyciągać nie muszę.:)

Ciasto na naleśniki też mieszam wyłącznie ręcznie, rózgą, do tego miksera nie trzeba :)

Dużo osób poleca taki 

https://m.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/kitchenaid-artisan-5ksm175ps-czerwony.bhtml?utm_source=instagram&utm_medium=instastories&utm_campaign=TesterzyPrzyjemnosci_pysznieczyprzepysznie_01042021_IG_influ

Polecam kenwood ale tani  zakup to to nie jest ale wydaje mi się że warto zainwestować w końcu jest to inwestycja długo terminowa jeśli chodzi o tak i sprzęt 

kaero, ja też tak sie zastanawiałam z tym miejscem na blacie;) ale moja kuchnia niby duża ale ciagle coś na tym blacie jest;) wiec chowamy do szafki;)

a naleśniki lubie jednak mocno napowietrzone ;) wiec już korzystam ze sprzętu;)

Polecam kenwood. Mamy już dłuższy czas i się sprawdza :)))

Wszystko zależy od potrzeb i użytkowania, ja już załatwiłam 3 miksery w tym dwa z miską;) teraz jest już 4 w mojej kadencji;) wcześniej robiłam więcej ciast teraz nie co mniej;)  co nie znaczy ze robot jest oszczędzany, bo np. dziś do surówki z marchewki wyciągałam go;) 

Ewa no ja uważasz decyzja należy do Ciebie. Ale jak wiesz że będziesz często używać a nie od czasu to czasu to czasem warto w coś lepszego zainwestować

Ewa jeśli do 1tys to zerknij na te Bosche Mum one chyba w takich cenach oscylują. 

Albo po prostu mikser stojący. 

Właśnie ja chyba sama nie wiem co chcę.  :D Już ostatnio wyeliminowałam Lidlomixa a przez święta znów się nad nim zastanawiałam... 

Muszę poczytać opinie o tych sprzętach co podajecie.

Tak czY siak to nie tanie sprzety, zalwzy ile chxesz przeznaczyc na taki mikser dla mnie wydać  3 tysiace to zbyt duzo pieniedzy wiwc wybieralam w nizszej kategori cenowej ale zeby mial funkcje ktore mnie i teresowaly czyli mikser surowki i shake;) moze ten za 6 tysiecy bylby lepszy ale nie na moja kieszeń;(  

Mi się wydaje, że jeśli chcesz już inwestować to wybierz Termomixa. Można wziąć na raty 0% a funkcji ma dużo dużo więcej no i wbudiwana książkę kucharska więc tylko klikasz guzik i samo się robi, nie tracisz czasu na szukanie w przepisie, osobne ważenie produktów itp.