Już od ponad roku rozważam zakup miksera planetarnego i nie mogę się na nic zdecydować.
Moja mama ma zwykły tani mikser z misą ale jest uszkodzony, więc jak chcę coś zrobić to muszę go używać tylko ręcznie. Druga sprawa, że wolałabym mieć swój u siebie.
Rozważałam nawet zakup lidlomixa, ale oglądałam ostatnio filmiki i jednak nie jest mi takie urządzenie potrzebne. Raczej wolałabym coś, co mi wymiesza różnego rodzaju ciasto - od naleśników zaczynając, przez ciasto drożdżowe, na chlebie kończąc.
Moja mama ma Kenwood Chef i jest zachwycona, ma dokupione różne przystawki do niego i dużo jej to ułatwia w kuchni. Ja natomiast zainwestowałam w Thermomix i nigdy bym go nie zamienila na innego robota kuchennego. Tylko ja jestem beztalenciem kulinarnym, a moja mama nie :)
Więc jeśli tylko do ciast to myślę że Kenwood byłby super, znajome polecają jeszcze Bosch Mum.
Roboty Kenwood są dobrej jakości, bo ponoć nie mają wszystkich części w środku z plastiku, tak jak niektóre roboty, więc są solidniejsze i dłużej posłużą. Ja mam robot planetarny kupiony za parę stów na allegro i o dziwo sprawdza się dobrze :) Radzi sobie nawet z ciastem na chleb. Jeżeli jednak masz większy budżet, to lepiej wybrać coś z wyższej półki cenowej, jak Kenwood właśnie.
Przecież w lidlomixie można robić ciasto różnego rodzaju. Moja mama ma i robiła nawet ciasto na chleb, a także kruche, czy drożdżowe nawet.
ja mam bosha duzo tańszy niż kenwooda, zależy kto czego szuka i w jakiej cenie;)
mi maż kupił go kilka lat temu jak cena była dużo wyższa niz można go dostać teraz, technika idzie do przodu i sprzety starsze tanieja;)
mikser jest często używany, głównie do sałatek na świeta, do placków ziemniaczanych, latem kilka razy w tygodniu do shaków;) a całorocznie do wszelkiego rodzaju naleśników i ciast;)
sprzet z którego jestem mega zadowolona maż również, długo zwlekalismy z zakupem takiego sprzętu, ale jesteśmy zadowoleni z wyboru, jedyny minus ze jest jedna misa a czasami przydała by sie druga;)
Ewa, ja też rozważałam zakup takiego robota, bo jednak piekę często. Uznałam jednak, że zwykły dobry mikser ręczny zawsze w zupełności mi wystarczał od lat więc dlaczego miałabym to zmieniać. Ciasto naleśnikowe mieszam wyłącznie ręcznie, nie chciałoby mi się do niego nawet fatygować zwykłego miksera a co dopiero robota planetarnego. Z kolei ciasto drożdżowe czy ciasto na chleb najlepiej wyrobić ręcznie. Z mojej perspektywy więc to niepotrzebny wydatek.
mama-cócia ma racje, najgorsze to to wyciąganie tego sprzętu;) i mycie ;/ bo czasami jednak mam wrażenie ze naleśniki szybciej bym zrobiła zwykłym mikserem, czasami coś na szybko chcesz ukręcić to trzeba jednak cały sprzęt rozkładać;) ale to też kwestia przyzwyczajenia;)
Przy kupnie takiego robota planetarnego ważne jest, żeby misa miała taką osłonę/wieczko, które zapobiega rozpryskaniu zawartości na wszystkie strony, najlepiej z zamykanym otworem, żeby móc coś dodać podczas pracy robota. Wtedy do mycia jest w zasadzie tylko misa i mieszadło, no i ta osłona. A robot u mnie stoi na blacie w kuchni, więc wyciągać nie muszę.:)
Ciasto na naleśniki też mieszam wyłącznie ręcznie, rózgą, do tego miksera nie trzeba :)
Polecam kenwood ale tani zakup to to nie jest ale wydaje mi się że warto zainwestować w końcu jest to inwestycja długo terminowa jeśli chodzi o tak i sprzęt
Wszystko zależy od potrzeb i użytkowania, ja już załatwiłam 3 miksery w tym dwa z miską;) teraz jest już 4 w mojej kadencji;) wcześniej robiłam więcej ciast teraz nie co mniej;) co nie znaczy ze robot jest oszczędzany, bo np. dziś do surówki z marchewki wyciągałam go;)
Ewa no ja uważasz decyzja należy do Ciebie. Ale jak wiesz że będziesz często używać a nie od czasu to czasu to czasem warto w coś lepszego zainwestować
Tak czY siak to nie tanie sprzety, zalwzy ile chxesz przeznaczyc na taki mikser dla mnie wydać 3 tysiace to zbyt duzo pieniedzy wiwc wybieralam w nizszej kategori cenowej ale zeby mial funkcje ktore mnie i teresowaly czyli mikser surowki i shake;) moze ten za 6 tysiecy bylby lepszy ale nie na moja kieszeń;(
Mi się wydaje, że jeśli chcesz już inwestować to wybierz Termomixa. Można wziąć na raty 0% a funkcji ma dużo dużo więcej no i wbudiwana książkę kucharska więc tylko klikasz guzik i samo się robi, nie tracisz czasu na szukanie w przepisie, osobne ważenie produktów itp.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.