Mieszanie odciągniętego mleka

Czytałam gdzieś, że odciągnięte mleko można mieszać ale tylko z jednej doby i że musi mieć ono tę samą temperaturę. Czy jest to prawda? Jakie jest tego wyjaśnienie?

Mi tez polo x na mowila ze mozna ale do 12h i najlepiej zeby juz jedno i drugie bylo z lodówki schlodzone…

monazuza jest tak jak napisałaś, można mieszać ściągniete porcje mleka. Najlepiej ściągnięte włożyć do lodówki, by nie stało bez potrzeby w temperaturze pokojowej, która podczas obecnych upałów często przekracza te książkowe 24stopnie.
Kolejną porcję odciągasz i wstawiasz do lodówki (w tej samej części lodówki, najlepiej jak najniżej i najbliżej tylnej ścianki lodówki, tam temperatura jest najniższa) Po godzinie oba mleka będą miały tę samą temperaturę i wtedy możesz zlać wszystko do jednej butelki.
Z tą temperaturą chodzi o to, ze raz schłodzonego (jak również zamrożonego) pokarmu nie można podgrzać i ponownie chłodzić czy zamrażać a wlewając cieplejsze mleko do schłodzonego niestety podwyższamy jego temperaturę, co równa się wyjęciu z lodówki. Wtedy już nie jest to równoznaczne z ilością przechowywanych godzin w lodówce.

Rzeczywiście, nie pomyślałam o tym. Nie jest to w sumie żadne utrudnienie takie wcześniejsze schłodzenie świeżej porcji.

moim zdaniem lepiej je osobno miec z data na kazdym odciagnietym mleczku,wklejam linka do strony moze pomoze coshttps://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/0-6-miesiecy/karmienie-piersia/12-jak-odciagac-i-przechowywac-pokarm

Odciagalam pokarm jak syn był jeszcze w szpitalu (został na obserwacji bo był wczesniakiem ). Sciagalam do butelek. Zapisywałam na nich datę i godzinę i pod koniec dnia laczylam je. Na początku zawozilam do szpitala a później stwierdziłam ze boje się takiego zawozic. Bo mleko miało kilka godzin + ok godziny poza lodówka żeby dowieźć… a i tak jak byłam w szpitalu to piersią karmiłam wiec kolejne godziny mleko czekało… w ostateczności to co odciagnelam chodziłam, mieszał am a później mrozilam

Mnie na szkole rodzenia uczyli że nie mozna mieszać mleka odciagnietego. Proponowali nam by na kazdtm pojemniku z mlekiem pisac date i godz odciagniecia

Justa to dziwna teoria z którą się jeszcze nie spotkałam. Można odciągać mleko ale mieszać je ze sobą można dopiero w momencie kiedy jest schłodzone do tej samej temperatury.