Miękka szyjka

Dziewczyny byłam w sobotę u ginekologa i moja szyjka jest długa i zamknięta ale miękka. Mam się nie przemęczać i nie współżyć. Co oznacza ta miękka szyjka i od czego się robi? Bo nie zapytałam lekarki. 

Milena a w którym tygodniu jesteś? Bo z tego co pamiętam szyjka macicy ma być twarta i zamknięta przez prawie cały okres ciąży, a pod koniec staje się bardziej miękka. Miekka szyjka wcześniej niż przed porodem niesie ryzyko przedwczesnego porodu. Więc skoro lekarz kazał ci wypoczywać i nie współżyć to zastaosuj się do zaleceń i się nie martw :) będzie dobrze :) 

Miękka szyjka może skończyć się przedwczesnym porodem a w początkowej fazie ciąży nawet poronieniem więc jeżeli lekarz zalecił dużo odpoczynku i zakazał współżyć to lepiej zastosować się do jego zaleceń. Odpoczywaj najwięcej jak się da ;) 

Miekka szyjka powoduje przedwczesny porod. Dlatego lekarz zalecil abys duzo odpoczywala bo kazdy wysilek i ten podczas wspolzycia podowuje szybsze odejscie wod plodowych i porod ;) Jezeli nie skoczyl ci sie jeszcze 32 tydzien ciazy to jest to niebezpieczna sytuacja dla dziecka bo za szybko przyjdzie na swiat 

Szyjka ma byc twarda , dluga i zamknieta, a jezeli jest miekka to  takze szybciej sie skraca, wiec tak jak dziewczyny pisza moze prowadzic do wczesnego porodu. Wszystko zalezy w ktorym tygodniu jestes. Jezeli lekarz dal Ci takie zalecenia, to sie do nich dostosuj. A na kolejnej wizycie zobaczycie , czy tam sie podzialo. Ale lepiej przestrzegac zalecien.

Jeśli to początek ciąży to naprawdę musisz o siebie zadbać i mieć nadzieję że z czasem to minie i nie będziesz musiała się oszczędzać do końca ciąży. Jeśli bliżej końca to trochę lepiej ale wiadomo jeśli jesteś przed 37 TC to musisz uważać.

Oj przy miękkiej szyjce nie ma co bagatelizowac zaleceń. Naprawdę musisz odpoczywać i oszczędzać sie, przez miękka szyjke może dojść do wcześniejszego porodu że względu że może ona się szybciej skrócić. Odpoczywaj. 

Dokładnie tak moze Być, ale nie spokojnie. Być może to tylko lekkie ostrzeżenie ale faktycznie stosowałbym się do zaleceń lekarza- leż, odpoczywaj, nie stresuj się, nie dźwigaj w zasadzie nic bo to dodatkowy wysiłek który tez może mieć wpływ na szybsze skracanie się szyjki. Dodam, że gdy t faktycznie się skracała, byly z nią problemy to można założyć szew lub bodajże pessar ale to dopiero Ok 20 tc. Piszę Ci to po to żeby Cię uspokoić- nawet gdyby coś się działo to lekarz jest w stanie temu zapobiec, rozciągnąć ten proces w czasie - spokojnie, czytaj książki, słuchaj muzyki, relaksuj się. To Twoja pierwsA ciąża? W którym tygodni iu jesteś? 

szyjka miękka się robi kiedy ciało szykuje się do porodu ale też się wtedy skraca. Skoro lekarz zlecił odpoczywać to nie bagatelizuj żeby przedwcześnie nie urodzić 

Jestem w 33 tc. To moja 3 ciąża. W poprzednich było wszystko ok. Oprócz tej miękkiej szyjki nic się nie dzieje. Wspomnę że mam cukrzycę i z badań wyszła mi niedokrwistosc nie wiem czy to ma, jakiś związek. Pani doktor pytała też czy napisać mi się brzuch. Tak napina. I kazała odpoczywać. 

Milena więc w takiej sytuacji odpoczywaj jak najwiecej. Siostra mojej koleżanki miała właśnie miękką szyjkę, brzuch ciągle napięty. Zlekceważyła trochę słowa ginekologa bo uznała, że przesadza. I skończyło się to krwawieniem, szybkim cc i ponad miesięcznym pobytem dziecka w inkubatorze :( całe szczęście wszystko z nim było ok ale mogło skończyć się różnie. 

Milena jak dodatkowo Ci twardnieje brzuch, to znaczy ze to skurcze, przez co szyjka jeszcze szybciej moze sie skrocic. Musisz naprawde na siebie uwazac, bardzo duzo odpoczywac i nie stresowac sie.. mi np lekarz przepisal luteine, ale slyszalam, ze inni zalecaja picie duzej ilosci wapnia. Twoj ginekolog na pewno bedzie to kontrolowal, wiec poki co odpoczywaj ;)

Odpoczywam ile się. Wykorzystuje starszego syna, on odkurza,  myje podłogi, sprząta zabawki po młodszym, wynosi mi pranie żebym wywiesila i on też wiesza. 

Dobrze, że jeszcze się nie skraca, miękka znaczy, że już powoli się szykuje do skracania i rozwierania. Tylko nie dźwigaj dzieciaczków i długo w pozycji stojącej nie przebywaj i będzie dobrze. Po schodach też bym uważała chodząc. 

Zdecydowanie musisz uważać na siebie i się oszczędzać, szyjka szykuje się do skracania tak jak dziewczyny pisały. Będzie dobrze :)

Milena to dobrze że masz pomoc 

Milena No to super w takim razie ;) tak trzymaj

Milena dobrze, że syn chce pomagać :) a ty odpoczywaj ile się da, lepiej nie ryzykować :) 

Dziękuję??

Trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło  ;)