Podstawową zasadą w zapobieganiu wad cewy nerwowej jest spożywanie w okresie już przedkoncepcyjnym kwasu foliowego.
KWAS FOLIOWY (Acidum folicum) to substancja syntetyczna, która występuje w produktach naturalnych pod postacią folianów. Jest witaminą z grupy B. Przyjmowanie kwasu foliowego zapobiega aż w ok. 70% najcięższym wadom wrodzonym – wadom cewy nerwowej takich jak na przykład:
-
- rozszczep wargi i podniebienia
-
- rozszczep kręgosłupa
-
- bezmózgowie
Kwas foliowy znajduje się w produktach naturalnych oraz produktach farmaceutycznych. Do produktów żywnościowych, które zawierają kwas foliowy zaliczamy:
ZIELONOLIŚCIASTE WARZYWA tj.:
- bezmózgowie
- szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C - prócz kwasu foliowego ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych mikroelementów, takich jak sód, czy potas.
- szparagi oprócz kwasu foliowego zawierają dużo witamin B, C, K, soli mineralnych i żelaza, potasu, fosforu. Związki kwasu asparaginowego biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej, a więc
wpływają pozytywnie na pamięć i koncentracje. Mają również właściwości oczyszczające organizm, gdyż oddziałują na nerki i wątrobę. Są niesamowicie zdrowe i niskokaloryczne (100g szparagów zawiera tylko około 30kcal). - kalafior- zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory
smakowe i dietetyczne. Zawiera też m.in.: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, fluor, jod, witaminy K, B1, B2, B6, C - fasola - zarówno nasiona jak i strąki dostarczają węglowodanów, prowitaminy A, witaminy A, witamin z grupy B, a także C, E i PP jest podstawowym źródłem białka roślinnego o bardzo wysokiej jakości i przyswajalności, zawiera minerały tj.: wapń, magnez, żelazo, błonnik pokarmowy.
-brukselka- Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Zawiera ponadto: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, jod, Wit. E, K, B1, B2, B6, C
Kwas foliowy jest także zawarty w produktach spożywczych tj.: brokuły, buraki, soczewica, soja, pomidor, orzechy, awokado, banany, pomarańcze.
Podczas przygotowywania posiłków należy pamiętać, że długotrwałe gotowanie i przechowywanie warzyw niszczy kwas foliowy. Należy także wiedzieć, że foliany z pożywienia są przyswajalne jedynie w 50%.
Tylko kwas foliowy zawarty w tabletkach ma stuprocentową bioprzyswajalnośc! Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy to 0,4 mg gdy w poprzednich ciążach nie wykazano wad cewy nerwowej.
Obecnie na rynku dostępne są preparaty wieloskładnikowe, które zawierają kwas foliowy.
Więc jeśli kobieta jest w wieku rozrodczym i rozpoczęła aktywne życie seksualne powinna przyjmować zalecaną, dzienną dawkę kwasu foliowego, aby zapobiegać, w przyszłości, wadom rozwojowym cewy nerwowej.