Dzieki za odpowiedz czyli dobrze ukladalam coreczke.
Ja kupiłam dla małego materac lateksowy i wczoraj go odpakowałam, ma bardzo nieprzyjemny zapach, czy u Was też tak było?? myślicie że to się wywietrzy?? wystawiam go dziś na balkon, mamy klika tygodni i mam nadzieję że przestanie bo jak ni eto chyba będziemy musieli zainwestować w jakiś inny materac.
Moj gryka kokos nie mial nieprzyjemnego zapachu i ten ktory teraz zakupilam tez gryka kokos tylko innej firmy przyszedl paczka pare dni temu i jest bez zapachowy. Nie mialam lateksowego wiec nie powiem czy to naturalny taki zapach. Ja materac lubie na mroz wystawiac by sie wszystkie bakteriie wyniszczyly i sie odswierzyl. To super dziala.
Też nie miałam lateksowego ale ostatnio kupowałam piankowy i jest właśnie taki bezzapachowy.
Ja po przeczytaniu wiele opinii w internecie zdecydowałam się na grykę kokos. Jest w przystępnej cenie.
Jednak lateksowy ma najlepsze opinię jednak cena nie zachęca.
Mój z gryką nie śmierdział w ogóle także niestety ale nie wiem czy ten powinien mieć taki zapach
Kasia84 zapytaj w sklepie, moim zdaniem powinien byc bez zapachu bo to przeciez dziecko wdycha…
Właśnie niedawno również stanęłam przed tym wyborem. Kupowałam łóżeczko na allegro (bo niestety ceny w sklepach potrafią powalić), ale dla dziecka najważniejszy jest materacyk. Zastanawiałam się, czy może nie kupić od razu całego kompletu z pościelą itp., ale na takich aukcjach oferowanym materacykiem jest zawsze gryka-pianka-kokos. Jednak w sieci krążą opinie, że w gryce lęgną się robaki, dlatego zrezygnowałam z tego typu zakupu. Najlepsze podobno są materace lateksowe, ale ich cena jest wyższa niż samego łóżeczka. Postawiłam w końcu na kokos i piankę. Nie wiem, czy to dobry wybór, czas zweryfikuje. Materac nie śmierdzi, ma ściągany pokrowiec, więc można go bez problemu uprać.
Pani Mamusia ja zamówiłam materac gryka kokos. Po wyszukaniu i wysłuchaniu wielu opinii zdecydowałam się na właśnie taki. Jaki on będzie się sprawował czas pokaże. Moja kuzynka miała taki przy pierwszej córce i teraz synkowi kupiła taki sam z powodu, że była bardzo zadowolona.
Materace lateksowe są faktycznie najlepsze jednak ich cena jest wysoka.
Też czytałam o tych robakach w gryce, jednak to raczej rzadkość, nie ma co przesadzać. A piankowe według mnie są najgorsze. Mieliśmy taki razem z łóżeczkiem, szybko poszedł w odstawkę, jest teraz u moich rodziców, mała śpi gdy przyjeżdżamy, a tutaj w domu ma gryke-kokos. Osobiście jestem zadowolona z tego materaca. a konkretniej z kokosa, bo póki co na tej stronie córcia śpi
A ja mam głupie pytanie którą stroną kładzie się materac tą twardszą ?
Gosia najpierw twardą stroną. Później odwracamy na drugą. Ale na samym początku tą twardszą.
Kasia dziękuję za odp. Tak myślałam że wygodniej noworodkowi będzie na twardszym ale lepiej się upewnić
Nie masz za co dziękować zawsze uważam, że koniec języka za przewodnika i lepiej pytać jeśli mamy wątpliwości.
Tez zawsze wole sie upewnic a co do materac tak jak pisze kasia najpierw twarda strona
Też mamy dla synka grykę-kokos, chociaż ja próbowałam męża na lateksowy namówić. Ale był przeciwny. Teraz przy drugim też nie wiem jeszcze co wyjdzie. Bo moje plany w ogóle nie idą z planami mojego męża. Najchętniej jednak kupiłabym lateksowy, choć skończy się pewnie jak przy pierwszym. Łożeczko - u nas 70x140 służy już 2,5 roku i jeszcze sporo brakuje by synek z niego wyrósł.
Starszy synek mial 3 latka jak oddal lozeczko mlodszemu bratu ale moglby jeszcze w nim spac takze lozeczko to inwestycja na kilka lat tym bardziej jak planujemy wiecej dzieci.
Gudrun jeśli dziecko długo śpi w łóżeczku i nie wymieniasz łóżeczka na łóżko to ja bym jednak zainwestowała w materacyk lateksowy. Spróbuj namówić męża. My właśnie gdybyśmy jednak kupili większe łóżeczko to wzięlibyśmy lateksowy materacyk.
Też tak uważam, że jeśli macie większe łóżeczko i docelowo maluch ma tam spać dłużej to lepszy będzie lateksowy.
A materac najpierw stroną z kokosa.
Ja powiem Wam, że od razu byłam pewna, ze kupimy synkowi materac lateksowy (bardzo dużo czytałam, pytałam znajomych po fachu - jestem fizjoterapeutą z wykształcenia,oraz ortopedami, rozmawiałam z wieloma osobami sprzedającymi materace, ale bez zamiaru kupna, więc odpada kwestia “naciągania” na większe koszta). Gryka jak dla mnie jest zbyt twarda, często profilowana nierówno w jakby fale, co nie sprzyja kręgosłupom maluszków (nie wiem, czy są na rynku takie z płaską powierzchnią łusek gryki, bo prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi,a do tego kwestia odkształcania- owszem odkształcają sie jak każda niejednolita struktura, tyle, że my gołym okiem tego nie widzimy a to nie znaczy, że tak się nie dzieje;) ). Piankowe zatrzymują wilgoć (tak samo gryka, lateks przepuszcza i nie trzyma), wyjątkiem są wysokiej jakości pianki wysokoelastyczne - porównywalne do lateksu. Kupiliśmy łóżeczko 70x140 więc docelowo na kilka lat, dlatego tym bardziej nie żałowaliśmy na materacyk. Kupiliśmy w końcu lateks -kokos (strona kokosowa, tak jak dziewczyny wcześniej już wspomniałyście na początek- do momentu gdy maluszek zaczyna sam siadać) potem przekładamy na lateks.
Kupiliśmy na allegry, firmy Hevea z odpinanym pokrowcem z dużą domieszką bawełny (dla mnie to ważne)z atestem Instytutu Zdrowia Matki i Dziecka (nie śmierdział lateksem, ani niczym właściwie, mimo że zapakowany był w folię). Koszt takiego materaca to ok 300-350zł w zależności od opcji pokrowca. Przeliczając, jeśli będzie nam służył ok 5lat (minimum), wychodzi 70zł na rok Czy to dużo ? Według mnie nie do końca
Biorąc pod uwagę to, jak dużo czasu dziecko spędza w łóżeczku, to jak dla mnie podstawą jest zapewnić mu jak najbardziej komfortowe warunki :)))