Materac do łóżeczka

Dzieki za odpowiedz czyli dobrze ukladalam coreczke.

Ja kupiłam dla małego materac lateksowy i wczoraj go odpakowałam, ma bardzo nieprzyjemny zapach, czy u Was też tak było?? myślicie że to się wywietrzy?? wystawiam go dziś na balkon, mamy klika tygodni i mam nadzieję że przestanie bo jak ni eto chyba będziemy musieli zainwestować w jakiś inny materac.

Moj gryka kokos nie mial nieprzyjemnego zapachu i ten ktory teraz zakupilam tez gryka kokos tylko innej firmy przyszedl paczka pare dni temu i jest bez zapachowy. Nie mialam lateksowego wiec nie powiem czy to naturalny taki zapach. Ja materac lubie na mroz wystawiac by sie wszystkie bakteriie wyniszczyly i sie odswierzyl. To super dziala.

Też nie miałam lateksowego ale ostatnio kupowałam piankowy i jest właśnie taki bezzapachowy.

Ja po przeczytaniu wiele opinii w internecie zdecydowałam się na grykę kokos. Jest w przystępnej cenie.
Jednak lateksowy ma najlepsze opinię jednak cena nie zachęca.

Mój z gryką nie śmierdział w ogóle także niestety ale nie wiem czy ten powinien mieć taki zapach :confused:

Kasia84 zapytaj w sklepie, moim zdaniem powinien byc bez zapachu bo to przeciez dziecko wdycha…

Właśnie niedawno również stanęłam przed tym wyborem. Kupowałam łóżeczko na allegro (bo niestety ceny w sklepach potrafią powalić), ale dla dziecka najważniejszy jest materacyk. Zastanawiałam się, czy może nie kupić od razu całego kompletu z pościelą itp., ale na takich aukcjach oferowanym materacykiem jest zawsze gryka-pianka-kokos. Jednak w sieci krążą opinie, że w gryce lęgną się robaki, dlatego zrezygnowałam z tego typu zakupu. Najlepsze podobno są materace lateksowe, ale ich cena jest wyższa niż samego łóżeczka. Postawiłam w końcu na kokos i piankę. Nie wiem, czy to dobry wybór, czas zweryfikuje. Materac nie śmierdzi, ma ściągany pokrowiec, więc można go bez problemu uprać.

Pani Mamusia ja zamówiłam materac gryka kokos. Po wyszukaniu i wysłuchaniu wielu opinii zdecydowałam się na właśnie taki. Jaki on będzie się sprawował czas pokaże. Moja kuzynka miała taki przy pierwszej córce i teraz synkowi kupiła taki sam z powodu, że była bardzo zadowolona.

Materace lateksowe są faktycznie najlepsze jednak ich cena jest wysoka.

Też czytałam o tych robakach w gryce, jednak to raczej rzadkość, nie ma co przesadzać. A piankowe według mnie są najgorsze. Mieliśmy taki razem z łóżeczkiem, szybko poszedł w odstawkę, jest teraz u moich rodziców, mała śpi gdy przyjeżdżamy, a tutaj w domu ma gryke-kokos. Osobiście jestem zadowolona z tego materaca. a konkretniej z kokosa, bo póki co na tej stronie córcia śpi :slight_smile:

A ja mam głupie pytanie którą stroną kładzie się materac tą twardszą ?

Gosia najpierw twardą stroną. Później odwracamy na drugą. Ale na samym początku tą twardszą.

Kasia dziękuję za odp. Tak myślałam że wygodniej noworodkowi będzie na twardszym ale lepiej się upewnić :slight_smile:

Nie masz za co dziękować :slight_smile: zawsze uważam, że koniec języka za przewodnika i lepiej pytać jeśli mamy wątpliwości.

Tez zawsze wole sie upewnic :slight_smile: a co do materac tak jak pisze kasia najpierw twarda strona

Też mamy dla synka grykę-kokos, chociaż ja próbowałam męża na lateksowy namówić. Ale był przeciwny. Teraz przy drugim też nie wiem jeszcze co wyjdzie. Bo moje plany w ogóle nie idą z planami mojego męża. Najchętniej jednak kupiłabym lateksowy, choć skończy się pewnie jak przy pierwszym. Łożeczko - u nas 70x140 służy już 2,5 roku i jeszcze sporo brakuje by synek z niego wyrósł.

Starszy synek mial 3 latka jak oddal lozeczko mlodszemu bratu ale moglby jeszcze w nim spac takze lozeczko to inwestycja na kilka lat tym bardziej jak planujemy wiecej dzieci. :slight_smile:

Gudrun jeśli dziecko długo śpi w łóżeczku i nie wymieniasz łóżeczka na łóżko to ja bym jednak zainwestowała w materacyk lateksowy. Spróbuj namówić męża. My właśnie gdybyśmy jednak kupili większe łóżeczko to wzięlibyśmy lateksowy materacyk.

Też tak uważam, że jeśli macie większe łóżeczko i docelowo maluch ma tam spać dłużej to lepszy będzie lateksowy.

A materac najpierw stroną z kokosa.

Ja powiem Wam, że od razu byłam pewna, ze kupimy synkowi materac lateksowy (bardzo dużo czytałam, pytałam znajomych po fachu - jestem fizjoterapeutą z wykształcenia,oraz ortopedami, rozmawiałam z wieloma osobami sprzedającymi materace, ale bez zamiaru kupna, więc odpada kwestia “naciągania” na większe koszta). Gryka jak dla mnie jest zbyt twarda, często profilowana nierówno w jakby fale, co nie sprzyja kręgosłupom maluszków (nie wiem, czy są na rynku takie z płaską powierzchnią łusek gryki, bo prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi,a do tego kwestia odkształcania- owszem odkształcają sie jak każda niejednolita struktura, tyle, że my gołym okiem tego nie widzimy :slight_smile: a to nie znaczy, że tak się nie dzieje;) ). Piankowe zatrzymują wilgoć (tak samo gryka, lateks przepuszcza i nie trzyma), wyjątkiem są wysokiej jakości pianki wysokoelastyczne - porównywalne do lateksu. Kupiliśmy łóżeczko 70x140 więc docelowo na kilka lat, dlatego tym bardziej nie żałowaliśmy na materacyk. Kupiliśmy w końcu lateks -kokos (strona kokosowa, tak jak dziewczyny wcześniej już wspomniałyście na początek- do momentu gdy maluszek zaczyna sam siadać) potem przekładamy na lateks.

Kupiliśmy na allegry, firmy Hevea z odpinanym pokrowcem z dużą domieszką bawełny (dla mnie to ważne)z atestem Instytutu Zdrowia Matki i Dziecka (nie śmierdział lateksem, ani niczym właściwie, mimo że zapakowany był w folię). Koszt takiego materaca to ok 300-350zł w zależności od opcji pokrowca. Przeliczając, jeśli będzie nam służył ok 5lat (minimum), wychodzi 70zł na rok :wink: Czy to dużo ? Według mnie nie do końca :wink: Biorąc pod uwagę to, jak dużo czasu dziecko spędza w łóżeczku, to jak dla mnie podstawą jest zapewnić mu jak najbardziej komfortowe warunki :)))