Mata edukacyjna czy stojak edukacyjny + mata piankowa?

Mamusie, stoję przed wyborem: mata edukacyjna, czy stojak edukacyjny i mata piankowa? 

Proszę o poradę. Co wybrałyście dla swoich dzieci i dlaczego? Plusy i minusy? 

1 polubienie

Właśnie szukałam takiego wątku, bo stoję przed wyborem. Myślałam że znajdę odpowiedzi a tu cisza. Może teraz coś odpiszecie?
Zastanawiam się co kupić. Zwykle miałam maty edukacyjne takie kolorowe. A teraz jestem bardziej za kupnem takiego drewnianego stojaczka i do tego różnych (wymiennych) zabawek. Co wam się sprawdziło?

Mata edukacyjna do zabawy sensorycznej dla niemowlaka na brzuszku i pleckach. Kinderfraft. A mata piankowa jak pelza i czworakuje aby było miekko i bezpiecznie;)

Okej. Ja używałam, a raczej mój synek takiej maty z Canpol. I była świetna.

Ale czy używał ktoś takiej drewnianej i mógłby się wypowiedzieć?

Ja miałam z Baby Senses mate bialo-czerwono-czarna matę. Bardzo podobna do tej z Canpolu. Potem jak córka była starsza to dostała od wujka taka kolorowa ze Smyka. Takiej drewnianej nie mieliśmy. Jest bardzo ładna, ale to jak ktoś ma miejsce, bo taka z materiału to zwiniesz do torby i odłożysz, a ta jednak musi mieć swoje miejsce na trzymanie. No i jak dziecko chwyciło zabawkę, to ten pałąk jednak jest bardziej elastyczny w tych materiałowych matach i łatwiej zabawkę przyciągnąć, a drewnianej nie ruszy. Ale to wszystko to moje gdybanie, bo osobiście takiej drewnianej maty nie miałam :slight_smile:

Właśnie też się obawiam kontuzji u dziecka. Można kupić pluszowe zabawki ale to i tak bie zmienia faktu, że dziecko może pociągnąć i przewrocić cały stelaż na siebie.

mata edukacyjna uważam ze jest lepszym wyborem jak jest większa taka to dziecko też ćwiczy obracanie się na brzuszek, ja te zawieszki z maty przyczemiam raz do maty a raz wewnątrz łóżeczka i jak widzę ze jej się nudzi to zamieniam ogólnie już je łącze z kolorowymi zawieszkami i czasami wymieniam żeby miała różne, a czasami je chowam na kilka dni i mamy inne zabawny :joy:
mata piankowa jest fajna jak dziecko już siedzi i czworakuje, bo już woli się trochę inaczej bawić :grinning: lepiej dziecku się przemiesza na takiej macie niz dywnie czy kocu