Czy maty chłodzące do wózka się u Was sprawdziły ? Jakie sa wasze opinie? Jeśli tak, to w co warto zainwestować ?
Hmm podepnę się.
Ew wkładki antypotowe , wełniane czy z lnu? :)
Też chętnie poczytam. Nie chodzę na spacery w te największe upały ale nawet w zwykły dzień młoda jest cała mokra;(..
Brzmi ciekawie taka mata tez staram sie nie wychodzic w szczególności na dlugie trasy w te upaly no ale właśnie czasem i tak mimo wszystko dziecku jest goraco wiec rowniez chętnie poczytam
Co prawda do wózka nie miałam ale mam matę chłodząca dla psa ona działa na takiej samej zasadzie bo ma jakiś żel w środku. Jak naciśnie się ręką to czuć chłodniej może nie jest to jakoś szal ale piesek na niej bardzo chętnie leży więc chyba działa ;)
Nie korzystałam przy pierwszym dziecku, miałam dobrze wentylowana gondole i mogłam ja rozpinać. Teraz rodzę w październiku, ale taka mata to musi być super pomysł, chętnie o tym poczytam. Tak samo jak zastanawiam się nad wkładka antypotowa do fotelika
Nawet nie wiedziałam ze takie są
A właśnie widziała ostatnio na IG kogoś relacje. Kurcze a nie powoduje to zapalenia nerek? Może głupie porównanie nie chce nikogo urazić ale są takie dla psów i weterynarze odradzają mocno. Czy to nie działa na podobnej zasadzie?
Ja muszę z ciekawośo wygooglowac bo nie słyszałam wcześniej :D
No wlansie maty chłodzące to z psami i kotami mi się kojarzy. Dla dziecka to jest średnie, a podpięłam się tutaj aby poczytać też Wasze opinie na temat maty chłodzącej.
Są różne maty jeżeli kupi się ,, porządną,, która wychładza ok 5 stopni to jeżeli na zewnątrz jest 30 mata ma 25 więc niby różnica nie jest bardzo wyczuwalna a jednak ale wiecie to taki wg mnie bajer bo nikt nie wybiera się na spacer przy 30 stopniach w cieniu a jeśli już to jest to kilkanaście dni w roku.
Myślałam nad zakupem takiej maty ale zrezygnowałam. Skoro dla psów i kotów nie jest to wskazane to tym bardziej nie dla mojej córki :D
A na jakiej zasadzie to działa? Bo jeśli na zasadzie żelu to przecież szybko się nagrzeje, tak jak te wszystkie kompresy Cold and hot. ;) ?
Większość działa na zasadzie żelu, który absorbuje nadmiar ciepła z ciała dziecka oraz zapewnia mu przyjemne i długie uczucie chłodu. Żel staje się zimny w kontakcie z ciałem.
Są też maty ktore mają wbudowane warstwy, które pomagają w odprowadzaniu ciepła od ciała dziecka do chłodniejszej warstwy maty.
Ja jednak nie zdecydowałabym się na to rozwiązanie. Za duże ryzyko jak dla mnie. Zresztą do wózka są fajne wkładki antypotowe wspominała o nich Danuta chyba
Nigdy nie miałam i nie stosowałam a mam dzieci z lata... Jakoś nie czułam takiej potrzeby..
Hmm a wkładki antypotowe z wełny?
Nie słyszałam nawet o takim wynalazku. Też mi się wydaje, że to może być za duży szok dla organizmu, ale jeżeli one nie działają na zasadzie takiego mocnego chłodzenia tylko pochłaniania gorąca to może i by się sprawdziły.