Masaż Shantala

Swego czasu czytałam, że masaż Shantala jest pewnego rodzaju dodatkiem przy dzieciach rehabilitowanych. Zastanawiam się czy rehabilitacja jest koniecznością, czy może on być stosowany na każdym dziecku, czy któraś z mam miała z nim styczność? Poza tym zastanawiam się czy skonsultować to z moją rehabilitant, czy jest taka konieczność? Czy powinien wykonywać go kwalifikowany fizjoterapeuta, czy skorzystać z wskazówek umieszczonych na kanale YT, co radzicie w tym temacie ? :slight_smile:

Wykonywałam synkowi regularnie masaż Shantala z zalecenia rehabilitantki, z powodu wzmożonego napięcia mięśniowego. Robiliśmy go codziennie koło południa, a teraz wykonuje go czasem po kąpieli przy okazji balsamowaniela. Mój synek go lubi o ile nie trwa za długo, bo wtedy robi się już niecierpliwy leżeniem w jednym miejscu zwłaszcza na pleckach. Wszystkie ruchy wykonujemy dosyć zdecydowanie żeby nie było to mizianie;) a jednocześnie absolutnie nie na tyle mocno żeby bolało dziecko. Rehabilitantka pokazała na mojej ręce ile wkłada w to siły i nie było to właśnie za mocno. Taki masaż właśnie rozluźnia ciałko dziecka, odpręża je. Są specjalne oliwki do masażu, ale ja stosowałam klasyczną oliwke i też się sprawdziła, czasem właśnie nawet masuje tak synka z pomocą balsamu. Można do tego włączyć w tle jakąś spokojna, relaksująca muzyka o ile dziecko lubi i dzięki temu też będzie kojarzyło, że przyszła pora masażu. A i taki masaż nie może trwać zbyt długo żeby dziecko się nie zniechęcilo, stopniowo z dnia na dzień można go trochę wydłużac jeśli dziecko dobrze reaguje.

Dziękuję Kasiu, próbowałam szukać, ale za każdym razem jak wpisuje w wyszukiwarce wyrzuca mnie na stronę startową :frowning:

Kasiu przeczytałam tamten wątek i nie do końca dał odpowiedź na moje pytanie, tam mamy opisywaly efekty tego masażu w przypadku rehabilitacji. Pani Ekspert napisała to, co już wyczytałam gdzie indziej. A mi chodziło o doświadczenia mam, którym pomógł uregulować sen, czy faktycznie to pomagało. Moja córka kiepsko sypia w dzień, szukam sposobu, żeby jej pomóc, co poruszylam w innym wątku. Ale dziękuję, bo dowiedziałam się troszkę więcej na temat samego masażu

Masaż Shantala dla wielu dzieci jest bardzo przyjemny. Jednak nie dla wszystkich. Sama masuję dzieci w pracy i widzę, że większość się wycisza. Żaden ruch wykonywany przy dziecku nie może być gwaltowny ani bolesny. Każdy etap masażu wykonujemy delikatnie ale pewnie by dziecko czuło się bezpiecznie. Ważne by nie wykonywać masażu po jedzeniu i tuż przed karmieniem bo dziecko jest głodne i niespokojne . W pomieszczeniu musi być ciepło szczególnie po kąpieli ponieważ maleństwo bardzo szybko się wychładza. Ja swojemu synkowi robiłam masaż popołudniu kiedy był aktywny, nakarmiony, wypoczęty. Była to jedna z zabaw. Przy czym nie zawsze on tego chciał. Kiedy widziałam, że masaż mu się nie podoba przerywałam. Ważne by obserwować maleństwo czy mu się podoba masaż, dużo do niego mówić, utrzymać kontakt wzrokowy. Rodzic musi być odprężony i skupiony tylko na dziecku. Masaż świetnie buduje więź między dzieckiem a rodzicem.

Dziękuję! Również masuję po południu, czasem koło południa, córeczka jest zadowolona. nie każda cześć ciała jej pasuje, ale okolice ramionek i klatki piersiowej oraz plecki bardzo lubi. I powoli zaczyna lepiej sypiać w dzień. Nadal jest to dość krótki sen, ale już nie muszę jej usypiać, często sama zasypia. Myślę że masaż na to wpłynął, tak jak Pani pisze, pozwolił się wyciszyć i trochę rozluźnił ciałko. Robię go bardzo delikatnie i nie każdy element, np uciskania stawów nie stosuję. nie mam doświadczenia w tej kwestii. Narazie nie mam możliwości spotkać się z rehabilitantem na pokazanie, jak to powinno wyglądać, więc nie ryzykuję

Cieszę się, że Pani spróbowała. Proszę masować te miejsca i w taki sposób, aby czuła się Pani pewnie. To ma być relaks dla Pani oraz dla córki. Sen powinien się uregulować. Niestety nie każde dzieci śpią długo w dzień. Mój synek miał 3 drzemki po 40 minut. Wieczorem zasypiał o 23 a o 5, 6 była pobudka. Teraz ma prawie 4 lata, idzie spać 20, 21 a budzi się o 6. W weekendy również. A mimo to jest bardzo aktywny. Pozdrawiam