Marudny niemowlak przed snem

czy wasze dzieci też marudzą i płaczą zanim zasną wieczorem? moja córka ma 4,5 mca i od jakiegos czasu zauwazylam takie zachowanie, nawet sie zaczelam zastanawiac czy to nie ma zwiazku ze szczepieniem ,ale szczepie szczepionak 6w 1 wiec mysle ze chyba to nie ma zwiazku.

mój tak potrafi marudzić jak bardzo zmęczony jest

Po każdej szczepionce moga wystąpić objawy poszczepienne, dlatego jesli szczepionka zostala podana w ciagu 2 ostatnich dób to marudzenie moze byc jednym z objawow. Jesli od szczepienia minelo więcej czasu i Pani dziecko nadal jest niespokojne moze miec na to wpływ wiele czynnikow. Byc moze spowodowane jest to zbyt duża ilościa wrażeń, bodźców pobieranych przez dziecko z otoczenia. Prosze postarac sie zapewnic dziecku spokoj, córka może byc po prostu zmeczona. Dzieci lubia miec rowniez ustalony rozklad dnia, rytuały tzn stale pory posilkow, drzemek, kapieli itd, jesli Pani tego nie stosuje prosze postarac się to wprowadzic, pozwoli to sie coreczce wyciszyc. Niemowle do ok 6 mies boi sie stracic mame z oczu, nie wie ze Pani wroci:) Moze oczekuje wiecej uwagi, bliskosci, prosze poglaskac przed snem coreczke po wloskach, pomasowac po pleckach, dziecko bedzie czulo ze Pani jest i ze jest bezpieczne, moze o to jej chodzi:) Przyczyn moze byc naprawde duzo…

To może być po szczepieniu to że szczepionka jest w 6w1 to nie znaczy że nie będzie objawów. Ja szczepie dziecko szczepionkami refundowanymi a synkowi nic nie jest ale inne dzieci np gorączkuja marudza i nie chcą spać więc to nie powiedziane że nie od szczepienia. To może być też skok rozwojowy mój syn jak ma skok rozwojowy to przeważnie tak marudzi przed spaniem i przy jedzeniu też więc jeśli to skok to za jakiś czas minie.

Oczywiście może być to objaw poszczepienny ale bardziej skonał abym się do wieczornego przemęczenie. Kiedy moje dzieci miały zbyt dużo atrakcji jednego dnia zawsze wieczorem były strasznie płaczliwe i miały problemy z zasypianiem. Bardzo mi wtedy pomogło wprowadzenie codziennych rytuałów i stałych godzin posiłków kąpania i spania

To ze dziecko nie może spać i jest marudne przed spaniem może mieć wiele czynników. Jeśli szczepienie było w ostatnich dniach może to być NOP i nie ma znaczenia jaką wybrałaś szczepionkę. Może to wynikać również z nadmiaru bodźców w ciągu dnia, może to być również skok rozwojowy. Jak widzisz przyczyn jest wiele dlatego musisz próbować po kąpieli zacząć wyciszać dziecko i przygotowywać do snu. Rytuały tak jak napisała poprzedniczki są na prawdę ważne.

Marudnosc może być wynikiem szczepionki, pobudzenia lub duszności w pokoju.

Dlatego też warto dziecko kąpać i kłaść spać o jednych godzinach. Plus dobrze jest wywietrzyc pokój przed spaniem.
Ja tak mam - jeśli córka wróci z dworu do domu trochę później niż zwykle to potem jest bardzo trudno położyć ja spac. Marudzi, pisz …

jeśli dziecko miało szczepionkę to może być marudne, bo może boleć rączka abo nóżka 

Po szczepieniu za zwyczaj dzieci marudzą 

moje córki to nawet tak ze 2 dni marudziły po szczepieniu. Trzeba odczekac i bedzie lepiej 

różne sa dzieci i jedna przechodzą szczepienie łagodnie w zasadzie bez objawów a inne cierpią albo sa marudne kilka dni. ale mowią zeby w dniu szczepienia najlepiej zostac z dzieckiem w domu